Ubezpieczenie
Posted 04 December 2007 - 16:09
Posted 04 December 2007 - 17:42
Istnieje możliwość ubezpieczenia casko roweru , od rabunku. Wszystko da się załatwić...kwestia kosztów.
Oczywiście są punkty wyłącznenia odpowiedzialności (trzeba czytać co się podpisuje).
Aha był już podobny wątek :
ubezpieczenie OC/NNW
Wypisałem tam przykładowe kwoty które wyliczyli mi PZU.
Gosc_zielu85_*
Posted 28 January 2008 - 00:58
Wiecie jak to w praktyce wygląda? a może orientujecie się która agencja jest lepsza etc etc:)
O ile ktoś ma jakieś uwagi, spostrzeżenia związane z ubezpieczeniem przy wyrabianiu licencji, będę wdzięczny jeśli się nimi podzieli:)
Gosc_felipe_*
Posted 28 January 2008 - 13:04
jak pytałem w pzu, to max. kwota ubezpieczenia to 5000 zł, a składa roczna to 10% wartości ubezpieczenia.
Dokładnie. Ktoś tworzący OWE (ogólne warunki ubezpieczeń) w PZU nie miał pojęcia, że ludzie mają rowery po 7, 12, 18, 25 tysięcy zł i chcieliby je ubezpieczyć. Ech...
Posted 28 January 2008 - 17:08
jak pytałem w pzu, to max. kwota ubezpieczenia to 5000 zł, a składa roczna to 10% wartości ubezpieczenia.
Dokładnie. Ktoś tworzący OWE (ogólne warunki ubezpieczeń) w PZU nie miał pojęcia, że ludzie mają rowery po 7, 12, 18, 25 tysięcy zł i chcieliby je ubezpieczyć. Ech...
Wręcz odwrotnie, to i tak tanio jeśli chodzi o napad lub kradzież na ulicy bo chyba tego dotyczy ta oferta AC.
Rocznie kradną kilkanaście tysięcy rowerów, wykrywalność jest minimalna..
W przypadku kradzieży z mieszkania/piwnicy są ślady, zniszczone zamki, giną tez inne rzeczy itd, wiec trudniej oszukać ubezpieczalnie i łatwiej złapać sprawców.
Dlatego ubezpieczenie roweru od kradzieży z domu jest zwykle włączone w ubezpieczenie mieszkania (ruchomości) i wartość ubezpieczenia na rower jest zależna od całkowitej kwoty ubezpieczenia.
Podobnie jest na całym świecie, w Niemczech jest tez minimum 10% dla ubezpieczenia od kradzieży poza domem a i tak trzeba mieć rower zabezpieczony.
Posted 28 January 2008 - 19:25
Wręcz odwrotnie, to i tak tanio jeśli chodzi o napad lub kradzież na ulicy bo chyba tego dotyczy ta oferta AC.
Rocznie kradną kilkanaście tysięcy rowerów, wykrywalność jest minimalna..
W przypadku kradzieży z mieszkania/piwnicy są ślady, zniszczone zamki, giną tez inne rzeczy itd, wiec trudniej oszukać ubezpieczalnie i łatwiej złapać sprawców.
Dlatego ubezpieczenie roweru od kradzieży z domu jest zwykle włączone w ubezpieczenie mieszkania (ruchomości) i wartość ubezpieczenia na rower jest zależna od całkowitej kwoty ubezpieczenia.
Podobnie jest na całym świecie, w Niemczech jest tez minimum 10% dla ubezpieczenia od kradzieży poza domem a i tak trzeba mieć rower zabezpieczony.
Problem jest taki, że rower nie tyle musi być zabezpieczony, co musi zostać nam fizycznie odebrany przy naszej obecności. Na rower zostawiony pod sklepem nawet z 4 ulockami ubezpieczenia brak.
Posted 28 January 2008 - 19:47
smieszne? nie. wyobraz sobie ze ze swojej lub nie swojej winy pogiales tylne kolo albo zerwales lancuch jakies 3h od domu (100km) co zrobisz? jesli jest 9 rano to do wieczora jakos doczlapiesz. ale jak jest 18? przydalo by sie zapakowac na pake i wrocic. ze ktos sie zlituje i podrzuci mozna tylko pomarzyc. czasem jest pociag ale czasem nie znaczy zawsze. po zmroku na jakies wiosce nawet ci drzwi nikt nie otworzy i szklanki wody nie poda.
Posted 02 February 2008 - 12:59
pit, co mi po ubezpieczeniu? Mój rower stoi w mojej sypialni. Nigdy nie będę go trzymać w piwnicy, bo nawet jeżeli stawiłbym alarm i kupił ubezpieczenie, to co później dostanę? 1000 zł zwrotu za rower wart 7k?
Ja mam przy ubezpieczenia mieszkania kwotę około 100tys zl na wypadek kradzieży w domu/ piwnicy. Dlaczego miałbym dostać 1000 zł? W moim ubezpieczeniu dostane wartość odtworzeniowa czyli równowartość ceny nowego roweru czy raczej rowerów.
jeśli masz normalne ubezpieczenie (tzn min 2000zl/m2 mieszkania) to raczej ciężko mieć za mała kwotę na same rowery...
Posted 29 February 2008 - 21:28
A czy do ubezpieczenia roweru trzeba mieć dokumenty ile on kosztował czy się deklaruje kwotę za jaką chce się ubezpieczyć rower?
Pytałem ostatnio w PZU o to i powiedzieli mi, że przy ubezpieczeniu roweru tj. OC, AC i NW trzeba mieć fakturę imienną na części, jeśli to rower składany jest, a jeśli kupiony złożony fabrycznie to już tak dużego problemu nie ma, ponieważ łatwo można go wycenić. Z dokumentem ile on kosztował to chodzi głownie o to aby łatwiej było go wycenić podczas ubezpieczania, ale z tego co mi powiedziano to może wycenić rower serwisant rowerowy z jakimiś kwalifikacjami do tego. ;-)
Posted 17 April 2008 - 18:04
Poza tym NNW na 15.000 zł i OC na 20.000 zł.
Pamiętajcie że zwykłe NNW nie obejmuje startów w wyścigach, imprezach gdzie liczy się wynik albo są nagrody, więc jednorazowo jeśli w kosztach startowego na imprezie nie ma NNW, dokupuję za śmieszne pieniądze u swojego ubezpieczyciela NNW dla uprawiających sport.
Posted 15 June 2008 - 21:01
Kompleksowe Ubezpieczenie Rowerzysty
"Bezpieczny Rowerzysta"
Przedmiot i zakres ubezpieczenia
Konkurs "Bezpieczni Rowerzyści 2008"
W okresie od 12 maja do 30 czerwca br. kup w serwisie iPKO ubepieczenie Bezpieczny rowerzysta dla siebie, Twojej rodziny i znajomych. Jeśli wartość łącznej składki wpłaconej przez Ciebie za wykupione w tym czasie ubezpieczenia będzie jedną z 3 największych spośród wszystkich wpłaconych przez Klientów, otrzymasz nagrodę: plecak rowerowy z systemem nawadniania!
Regulamin
Zakres ubezpieczenia
Ubezpieczenie Bezpieczny Rowerzysta obejmuje:
* zwrot kosztów leczenia następstw nieszczęśliwych wypadków
* świadczenia z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu lub śmierci,
* świadczenia za szkody wyrządzone osobie trzeciej w związku z użytkowaniem roweru
Dodatkowo możesz wykupić w ramach ubezpieczenia:
* ubezpieczenie casco roweru
* ubezpieczenie bagażu
Ubezpieczenia roweru lub bagażu obejmują pokrycie szkód polegających na uszkodzeniu, zniszczeniu, utracie wskutek wypadku, rabunku lub takich zdarzeń jak ogień, huragan czy powódź.
Dla kogo?
Ubezpieczenie może wykupić każdy zainteresowany bez względu na obywatelstwo, wiek i stan zdrowia. Ubezpieczenie jest związane z osobą rowerzysty, a nie rowerem. Może go zatem zawrzeć również osoba, która jest tylko użytkownikiem roweru.
Korzyści
* tylko 5 zł - tyle kosztuje ubezpieczenie Bezpieczny Rowerzysta ważne przez 1 miesiąc na terytorium Polski, z sumą ubezpieczenia OC 10 000 zł i NNW 5000 zł
* ubezpieczenie może obejmować swoim zakresem cały świat
* umowę możesz zawrzeć na 1, 3, 6 lub 12 miesięcy
* maksymalna suma ubezpieczenia wynosi:
o w ubezpieczeniu NNW - 50 000 zł,
o w ubezpieczeniu OC - 200 000 zł,
o w ubezpieczeniu bagażu podróżnego - 3 000 zł,
o w ubezpieczeniu casco roweru - 5 000 zł.
Link do strony:
http://www.pkobp.pl/...er/section=ipko