Ubezpieczenie
Posted 04 January 2010 - 19:23
Co mi zapadło w pamięć, to brak możliwości zrobienia casco na wartość większą niz 5 tysięcy. Tutaj udało mi się zapamiętać wysokość składki - 10% (!!!!) sumy ubezpieczenia. Więc ubezpieczając rowerek na 5tys trzeba wybulić 5 stów. Chore.
Byłem przygotowany z kartą gwarancyjną, zdjęciami roweru, numerem serjnym ramy, a tu co? Okazuje się, że ubezpieczamy każdy rower, na którym akurat jedziemy. Casco nie jest do konkretnego egzemplarza. Pani powiedziała, że kiedyś spisywali numery, robili zdjęcia, ale zrezygnowali. Widocznie było za dużo zachodu w stosunku do ilości spraw. Ale po usłyszeniu wysokości składki wymiękłem.
Oczywiście nie znaczy to, że teraz majać ubezpieczenie zacznę jeździć jak wariat. :->
Posted 04 January 2010 - 19:29
Posted 04 January 2010 - 19:47
Nie dalej jak miesiąc temu byłem w PZU i pytałem się o ubezpieczenie takie dla rowerzysty przeważnie od kwietnia do września ( a pytałem się czemu nie na cały rok , pani odpowiedziała że mało kto jeździ na rowerze w zimie :shock: ale jak ktoś chce to nie ma problemu) kosztuje ok 15 zł obejmuje OC 5 tyś i NW 10 tys. I pytałem się czy to ubiezpieczenie jest ważne również pod czas wyscigów/maratonów , a pani odpowiedziała że nie , takie ubezpieczenie zapewnia organizator . Moje pytanie czy faktycznie tak jest , ubezpieczenie zapewnia organizator ?
W OWU polisy PZU jest napisane że nie obejmuje szkód podczas zawodów sportowych, podobnie zresztą jak większość OC w życiu prywatnym.
Jeżeli chodzi o zawody, to jest kilka opcji:
1. wyrabiasz licencję PZKol, w zależności od wieku - np. masters, w ramach licencji masz ubezpieczenie;
2.
a) ubezpieczenie zapewnia organizator - albo za ekstra kasę, albo w ramach opłaty startowej
3. wykupujesz oddzielne ubezpieczenie "sportowe" - tu trzeba by poszperać co i u kogo wiec trochę spekuluję
Posted 05 January 2010 - 09:38
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 05 January 2010 - 09:45
nie chciało mi sie tego pisać, co TY napisałes teraz ;-)
Posted 05 January 2010 - 10:01
Trzeba było zaznaczyć że masz takie coś ... ubezpieczenie samo w sobie na rower ma inne ceny widocznie , tzn wyższe ...
Posted 05 January 2010 - 10:05
ps. obliczylem skladke na stonie pzu i wyszlo 70 zl za ubezpieczenie. Czyli sie zgadza bo tam suma ubespieczen 0c 25tysi i Nw 20tysi. JA place mniej bo mam oc 10 tysi nw 10tysi proste. Gosc mowil bo sie pytalem czy na wiecej moge sie ubezpieczyc ze wieksze ubezpieczenie to poprostu zwielokrotnienie tej ddstawy i tyle.
Posted 05 January 2010 - 10:20
Panowie, no zgadza się przecież. woody bierze jak wyżej, ja mam opcję 100tys i 50tys, więc tak na oko 10 razy więcej powinienem zapłacić, no i jak pisałem zapłaciłem coś ponad 300 zeta.Ja biore zawsze na cały rok w PZU 32zl chyab to kosztuje oc 10tysi nw 6 tysi
Kalkulator daje tylko warości przybliżone, bo nie jest powiedziane, że biorąc OC na 100tys muszę brać NNW na 50tys. Można sobie dowolnie żonglować tymi kwotami. Nie są to sztywne pary.
Naprawdę proponuję wybrać się do najbliższego PZU i w 5 minut rozwiać wątpliwości. Tam mają taką tajną tabelkę, z której to się wylicza. Że na przykład OC tylko w Polsce to jest zero przecinek zero cośtam sumy na jaką się ubezpieczasz. Wyliczą szybko procenty. Kwestia tylko na ile się chcemy ubezpieczyć. Widełki są jak widać spore.
Posted 05 January 2010 - 11:15
naj naj naj minimum NW i OC - 4.50zł na m-c , a na 3-mce 11zł
casco to ubezpieczenie TYLKO w razie rabunku - tzn jak Ci wyrwia rower z ręki ... nie dotyczy kradzieży z np piwnicy czy z pod sklepu. NIE DOTYCZY tez uszkodzenia przy jakimś wypadku, przewrócenia sie, kolizji .... normalnie wysmiałem im takie cos w telefon ...
Nie wiem - moze jaka blondi mi to mówiła, ale jezeli jest to TAKIE "casco" to normalnie szok i smiech ... :shock: