Witam. Zastanawiam się nad kupnem kolarzówki dla siebie. Cena jaką chciałbym na nią przeznaczyć to ok. 3000 zł. Oczywiście jeśli dołożenie paru złotówek zapewniłoby jakieś znaczne benefity to jestem w stanie coś jeszcze dorzucić. Jeśli chodzi o mnie to mam 23 lata. Do 18 roku życia jeździłem jako tako szosowo z tym że były to raczej niedługie wyprawy a rower który miałem dostępny to był jakiś prosty, stalowy rower taki pomiędzy szosówką a góralem (bez amortyzatorów, zwykła rama, opony grubsze niż w szosówkach, ale cieńsze niż w góralach). Niestety sytuacja wymusiła przeprowadzkę do bloków, no i od tamtego czasu niewiele jeżdżę i powoli odczuwam, że coraz bardziej „dziadzieję” i trzeba coś w życiu zmienić Tak więc można uznać mnie za amatora.
Preferencje stylu mojej jazdy określiłbym raczej jako wyścigowe (nie lubię jeździć wolno, jeśli wiem że jestem w stanie jechać szybciej), więc do takiego stylu miałby być ów rower przystosowany. Mieszkam w Łodzi i moje wypady planuje po typowo asfaltowych drogach. Teraz przechodząc do mojego problemu, a mianowicie moje chyba mało standardowe proporcje ciała. Przy wysokim wzroście mam bardzo długie nogi a krótki tors (wysokość do kroku to dokładnie połowa wysokości mojego ciała). Znalazłem gdzieś, że dobrze jest wstępnie określić wymiar ramy szosówki poprzez kalkulator na stronie https://www.competit...culatorBike.jsp. I tak wrzucając moje dane:
Actual inseam 93 cm Trunk 61 cm Forearm 34 cm Arm 65 cm Thigh 63 cm Lower leg 60 cm Sternal notch 155 cm Total height 187 cm
otrzymałem takie oto parametry:
top tube length 53.4 - 53.8 cm seat tube range CC 61.4 - 62 cm seat tube range CT 63.3 - 63.8 cm stem length 10.1 - 10.7 cm BB saddle position 86.1 - 88.1 cm saddle handlebar 53.4 - 54 cm saddle setback 7.9 - 8.3 cm seatpost type setback
Tak więc jak można było się spodziewać i co jest logiczne patrząc na moje wymiary rama powinna być wysoka i jednocześnie krótka. Niestety przeglądając różne rowery nie natrafiłem na taki, który przynajmniej w małym stopniu pasowałby pod te parametry. Prosiłbym o pomoc co w takim wypadku wybrać, bo nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w rower, na którym nie będzie mi się dobrze i wygodnie jeździć. Rozumiem, że są możliwości manipulacji siodełka czy kierownicy, ale chciałbym dobrać taki rower, który będzie jak najbardziej dostosowany pode mnie i nie będzie trzeba „naciągać” jego parametrów. Chciałbym żeby ten rower posłużył mi na dłużej, tak więc proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc