Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wklad Suportu Hollowtech - Podkładki

26 odpowiedzi w tym temacie

#21 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 29 marzec 2023 - 10:29

Pytanie - czy muszę mieć przerzutkę 3 rzędową ? Chyba nie .... 

#22 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 marzec 2023 - 11:05

Jeżeli chcesz korzystać z 3 tarcz, to tak. Jeżeli tylko z 2, to nie.

• ogreczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#23 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 29 marzec 2023 - 12:00

To ja nie wiem co jest nie tak :( Przy suporcie szosowym RS 500 - muszę mieć z lewej strony podkładkę 0,9 mm, ale nie jestem wtedy ustawić przerzutki przód, żeby można było wrzucić blat. (ta podkładka do osi suportu jest zainstalowana). Korba 105 jest, krótsza od tiagry o 2 mm. Wszystko działa, przy suporcie MTB, ale wiadomo z lewej musze mieć dwie podkładki. Jeszcze pomierzę sam suport, może on jest jakoś niedbale wykonany... 

#24 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 29 marzec 2023 - 13:18

wydaje mi się że to nie ma prawa zadziałać. Musi być przerzutka 3 rzędowa, która ma większy zasięg. wrzucam dwa zdjęcia 105 i tej tiagry. Z podkładką jest różnica około 2 mm, bez podkładki dużo 8,5 mm. W przypadku 105 - korba opiera się bez podkładki i jestem w stanie wyregulować przednia przerzutkę. 

https://photos.app.g...hjBimnvKz3fn8K9

https://photos.app.g...cV59TdfmPKc2kWA

#25 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 marzec 2023 - 19:02

A ustawiłeś limity na przerzutce przedniej? Korba 3-rzędowa ma nieco większą linię łańcucha, ale większość przerzutek powinna sięgać do dużej tarczy. Może po prostu nie ustawiłeś limitów i przez to przerzutka nie sięga?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#26 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 310 postów

Napisano 29 marzec 2023 - 19:08

W sensie czy pokręciłeś śrubkami na przerzutce

#27 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 29 marzec 2023 - 20:21

Śrubki pokręcone :) Ni cholery nie sięga - przerzutka ustawiona zgodnie ze sztuką. Jest na obejmę (stara ultegra) - wysokość jakieś 3 mm nad zębem i równolegle do zębatek. Sprawdzałem na sucho wychył przerzutki i nie sięga... Blat musi być bliżej o jakeś 4-5 mm - czyli szerokość tej nieszczęsnej plastikowej podkładki pod oś. Wiadomo bez podkładki symetria idzie w las. Z podkładką różnica między osiami to jakieś 2 mm (tiagra jest dłuższa), bez podkładki - 2mm + 6,5 = 8,5 mm. Zamówiłem już FC 4700 tam długość osi jest taka jak w 105 czyli 11 cm. I ta 105 śmiga z suportem RS 500 (sprawdzałem) więc ta tiagra też musi. 

Dodaj odpowiedź