Ale do rzeczy: jakiś czas temu zakupiłem używane kółka Easton EA90 SLX. Problem pojawił się w momencie, kiedy 2 szprychy w tylnym kole ni stąd ni zowąd strzeliły.
Kółka leżą u Karbona już 2 miesiąc, szprychy zamówione (mierzone wcześniej przeze mnie ;/) w jakimś niemieckim sklepie, w rzeczywistości kazały się o kilka mm za długie ...
Tak więc jestem na etapie poszukiwania szprych o właściwej długości.
Konkretnie szukam szprych Sapim'a (Laser'y, CXray'e) z prostymi łebkami o długości 280mm, cieniowanych 2.0/1.7 (lub 1.8)/2.0, w kolorze srebrnym.
Poszperałem w necie i DT Swiss ma w swojej ofercie także szprychy o prostych łebkach. Zwą się DT Swiss Competition Straight-Pull. Ale nie widziałem ich nigdzie w PL.
Obadałem też koła i ofertę Shimano. Ichniejsze kółka WH-RS30 (a konkretnie przednie koło ma szprychy 278mm - jeszcze do przyjęcia) mają proste szprychy, ale nie wiem jak wygląda w nich kwestia łebków - czy nie będą za małe do piast Eastona ...
Znacie jakiegoś polskiego dystrybutora/sklep, które będą w stanie ściągnąć takowe szprychy, bądź mają je w swojej ofercie? Pytanie kieruję głównie do osób obeznanych w temacie składania kół i serwisantów/mechaników (Malik, SPIKE ...).
Pomożecie?
Ostatecznie będę musiał zamówić we wcześniej wspomnianym sklepie niemieckim szprychy o własciwej długości, ale wolę najpierw się upewnić, czy w kraju czegoś nie znajdę.