Jump to content

Photo

Kleje Do Szytek - Porównanie

15 replies to this topic

#1 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 28 March 2018 - 12:19

Chciałem podzielić się swoimi obserwacjami i podpytać. Sprawdziłem sporo klei i nie wiem tak naprawdę który najlepszy. Kleiłem tylko na karbonowych obręczach.

1) Continental Rim Cement Carbon - Trzyma bardzo mocno, trochę czasu schodzi na klejenie bo trzeba trochę warstw, dodatkowo mocno się brudzi - nie zdarzyło mi się by udało się nie pobrudzić opony na boku i obręczy przy montażu szytki. Trzeba czyścić.

2) Schwalbe Cement - wydaje mi się, że to w zasadzie to samo co powyższy Conti

3)Vittoria Mastik  'One professional for tubulars -  dokładnie ten: https://www.bikebug....0g-p-44362.htmlponownie coś podobnego, chociaż jakby mniej lepki niż Conti przy nakładaniu

4) Vittoria Mastik Pro - taki: http://www.gkasports...asticSmall.jpg - nakładanie banalne w porównaniu do powyższych, brudu nie ma. Natomiast przy zakładaniu szytki czuć dużą śliskość, szytka dosłownie ślizga się po obręczy jak po oleju, przez co ciężko ją dobrze ułożyć, bo zanim klej zaschnie lata jak szalona. Trzymanie - niby problemów nie miałem, ale odkleić szytkę bardzo, bardzo łatwo, co w punktach 1-3 jest kłopotliwe. Pytanie - czy to dobrze czy to źle, że trzyma jednak tak dość lekko?

5) Vittorai Magic Mastic - http://cdn.shopify.c...pg?v=1520966073- do czynienia nie miałem, pytanie czym się różni od Mastik Pro? 

Tyle moich wniosków, teraz pytania:

a) Które kleje można bezpiecznie ze sobą mieszać?

B) Który wy polecacie?

c) Czy kleje 1-3 też robią Wam tyle brudu?

d) Jak ten brud usuwać? Czy bezpiecznie dla gumy i carbonu będzie acetonem technicznym?

#2 budka

budka
  • Użytkownik
  • 142 posts
  • Skądz Internetu

Posted 28 March 2018 - 19:37

Uzywalem Continental bardzo dobrze trzyma, ale fakt brudzi strasznie wszystko dookola.Jest wedlug mnie bardzo dobry. Trosze trudniej ustawic jest idelanie szytke w obreczy.  Uzywam do czyszczenia acetonu albo czekam az klej wyschnie i ladnie wtedy schodzi pod palcem z obreczy czy opony. Pozniej  zmienilem na Vittoria Magic Mastic i tutaj jest duzo lepiej jesli chodzi porzadek i czystosc, bo jest z dozownikiem w tubce. Ustawienie szytki jest duzo prostsze.  Moja jedna uwaga jest taka czy jedna warstwa kleju zalecana przez nich wystarczy. Przy wiekszych zjazdach gorskich obrecze sie strasznie rozgrzewaja podczas hamowania i moze dojsc do bardzo niemilego zdarzenia. Ale jesli niektorzy praktykuja nakladanie szytki bez kleju po przebiciu to co tu sie martwic.  Od tego roku uzywam tasmy Tufo zobaczymy po sezonie jak sie sprawdzi. Kleji nigdy nie mieszałem razem, jak juz to jedno kolo takim, drugie innym. 

#3 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,254 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 March 2018 - 22:19

Dobry butapren, trzyma słabiej niż conti ale nadal mocno, brudzi, jest tani i łatwo dostępny.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#4 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 29 March 2018 - 10:24

Dobry butapren, trzyma słabiej niż conti ale nadal mocno, brudzi, jest tani i łatwo dostępny.

Cena kleju do szytek Conti/Schwalbe jest na tyle niska, że jeśli coś jest chodź trochę gorsze to wolę dopłacić. Głupio wydać 4-5k na koła, po 300 zł na szytki i oszczędzić 5 zł na kleju :D:D. A jeśli butapren jest słabszy a brudzi tak samo to dla mnie jest gorszy ;)

Odnośnie mieszania klei - też staram się nie mieszać, ale czasami szytkę trzeba przekleić, a z szytki się dobrze nie wyczyści, a nie ma pod ręką kleju, który był używany i trzeba inny. Warto by było wiedzieć jakie można bezpiecznie ze sobą mieszać.

#5 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 29 March 2018 - 12:11

Dlaczego "tyle warstw" w przypadku Conti?
Nigdy nie kleilem żadnej szytki do żadnej obręczy na więcej niż jedną warstwę kleju na obręczy i jedną na szytkę.
Setki szytek, kilka lat stosowania tej metody zero problemów.

#6 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 29 March 2018 - 12:25

Pisałem, że Conti długo schodzi bo potrzeba kilka warstw. O ile pamiętam zgodnie z instrukcją warstwa na szytkę i na oponę, schnięcie 12h, warstwa na oponę, przyklejenie i schnięcie 24h. Gdy potrzeba przykleić szytkę na następny dzień teoretycznie Conti odpada, szczególnie gdy mamy już wieczór. I to niewątpliwie jego wada. 

Przy VittoriI Mastic Pro teoretycznie mamy tylko jedną warstwę (bez gruntowania) i od razu przyklejamy, schnie 12h. Więc zabawy mniej zdecydowanie i czasu też mniej potrzeba. Nie wiem jak przy Vittoria Magic Mastic ale chyba podobnie. Więc to na duży plus w nagłych wypadkach, tylko to trzymanie mnie niepokoi. No i brudu tu o wiele mniej.

#7 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 29 March 2018 - 12:38

Przy pierwszym klejeniu to można się jeszcze nieco obawiać o trzymanie, przy jednej warstwie.

Przy kolejnym, nigdy nie czyszczę obręczy do zera. Lekkie oczyszczenie, wyrównanie i na to warstwa kleju.

Co do samych klejów to używałem Vittoria Mastic i Conti. Jak dla mnie Vittoria lepszy.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#8 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 March 2018 - 14:46

Co do ilosci warst kleju, 3 cienkie warstwy daja mocniejsze polaczenie niz jedna warstwa, nawet jak bedzie niewiadomo jak gruba.

Nie wiem w czym problem z tym brudzeniem. Sam klej nie brudzi, tylko ten co go naklada:)

Moze za grubo kladziecie?

Ja wole uzywac tubek. Daje male kleksy na srodku pomiedzy otworami obreczy (mozna pendzelkiem z puszki ale jest wiecej klejowych nitek) i pedzelkiem, szybkimi ruchami ciapkam od dna obreczy do krawedzi. Konczy sie klej, wracam do kleksa na srodku i powtarzam az do calkowitego poktycia odcinka. Szczegolna uwage zwracam na krawedzie obreczy. W ten sposob dostaje rowna, cieniutka warstwe.

Po trzecim razie, z odpowiednimi czasowymi odstepami nakladam szytke.

Rzadko mi sie zdarza, ze musze cokolwiek czyscic. Co najwyzej pare klejowych nitek.

• puchaty likes this

#9 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 29 March 2018 - 14:56

Może za grube nałożenie jest problemem. Ja gruntuje najpierw i szytkę i obręcz, po 12h klej tylko na obręcz i nakładam szytkę. Ale na ogół za pierwszym razem nie uda się dobrze naciągnąć i trzeba poprawiać, szytka gdzieś zawsze dotknie gdzie nie trzeba albo się złapie ręką, a najczęściej zaskoczy w jednym miejscu a potem podczas naciągania po przeciwnej stronie się zsunie i brudzi obręcz klejem który złapała od obręczy. Różne są przyczyny, ale niestety na ogół się pobrudzi.

Jak długo czekasz między warstwami?

#10 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 March 2018 - 15:32

Min 12h ale jak zaczynam kleic w ciagu tygodnia, to wychodzi 24h, nie lapie sie za klejenie przed wyjsciem do pracy :)

Warto przed kazdym klejeniem zalozyc szytke na sucho, pomijam kwestie rozciagania. Dzieki temu wiadomo z czym ma sie do czynienia.

Niektore szytki wchodza latwo, wszystkie Veloflexy jakie mialem na trzech obreczach Zippa. Niektorym trzeba pomoc.

Robiac taki zabieg na sucho, wiadomo jest z jaka moca trzeba zaczac naciagac szytke. Czyste nalozenie, to jedno, drugie, szytka jest rowno naciagnieta i dzieki temu zapobiega sie pionowemu biciu. Nigdy nie musze podchodzic do naciagania drugi raz. Jedynie kwestia wyprostowania szytki. A juz na pewno nie lapie kleju reka :)

Moze to kwestia praktyki...?

#11 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 29 March 2018 - 15:43

Może. Ja jeszcze nie trafiłem na szytki, które by łatwo wchodziły, nawet jak naciągam je przez 3 doby przed klejeniem. Inna sprawa, że w praktyce przerobiłem tylko Vittorie i Speca, może jakiś wyjątkowo trudny typ akurat.

Dzięki za porady, będę zwracał uwagę na cieńsze warstwy kleju, to też powinno trochę ograniczyć syf, bo czasami klej lekko wypływa bokiem pod szytką.

#12 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 29 March 2018 - 16:05

Jak wyplywa, to zdecydowanie za duzo dajesz kleju. Jak nakladasz, przy kazdej warstwie, nic nie powinno plywac. Nie powinny robic sie zacieki.

#13 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 29 March 2018 - 16:40

Może. Ja jeszcze nie trafiłem na szytki, które by łatwo wchodziły, nawet jak naciągam je przez 3 doby przed klejeniem. Inna sprawa, że w praktyce przerobiłem tylko Vittorie i Speca, może jakiś wyjątkowo trudny typ akurat.

Dzięki za porady, będę zwracał uwagę na cieńsze warstwy kleju, to też powinno trochę ograniczyć syf, bo czasami klej lekko wypływa bokiem pod szytką.

Wszystkie Vittorie wchodzą lekko, bez naciagania i rozciągania, na koła Zippa, Bontragera, Dt i chinskich.
Oczywiście pytanie co znaczy łatwo.

#14 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,254 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 March 2018 - 16:47

Cena kleju do szytek Conti/Schwalbe jest na tyle niska, że jeśli coś jest chodź trochę gorsze to wolę dopłacić. Głupio wydać 4-5k na koła, po 300 zł na szytki i oszczędzić 5 zł na kleju :D:D. A jeśli butapren jest słabszy a brudzi tak samo to dla mnie jest gorszy ;)

Odnośnie mieszania klei - też staram się nie mieszać, ale czasami szytkę trzeba przekleić, a z szytki się dobrze nie wyczyści, a nie ma pod ręką kleju, który był używany i trzeba inny. Warto by było wiedzieć jakie można bezpiecznie ze sobą mieszać.

To że conti mocniej trzymał było dla mnie minusem, nie plusem. Rwanie na siłę szytki tak, że  bawełna potrafiła odchodzić nie zadowalało mnie. Pewnego razu potrzebowałem kleju, a z dostępnością w sklepach było słabo, przykleiłem na butepren i przy nim zostałem.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#15 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 29 March 2018 - 20:40

Sorry, bo to dzisiaj herezja... Daaawno temu był polski klej z Pollena Lechia w Poznaniu pn. SKOROLEP. Nigdy mnie nie zawiódł. Elastyczny, nie polimeryzował/nie twardniał po przegrzaniach obręczy. Wycofano go bo rozpuszczalnikiem był TRI, który spodobał się "wąchaczom". Dlatego dzisiaj jest niejaki problem - butapren mu nie dorównuje, Conti stosuję (drożej i wcale nie jest lepszy), bo nie natrafiam na Clement'a, który kiedyś jako jedyny przerastał nasz Skorolep. Taki postęp :-(

#16 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 06 April 2018 - 07:48

To że conti mocniej trzymał było dla mnie minusem, nie plusem. Rwanie na siłę szytki tak, że  bawełna potrafiła odchodzić nie zadowalało mnie. Pewnego razu potrzebowałem kleju, a z dostępnością w sklepach było słabo, przykleiłem na butepren i przy nim zostałem.

Jak kładziesz ten butapren? Robisz z niego gruntowanie czy bez od razu kleisz? Ile schnie?

Reply to this topic