Cześć,
po 4 latach przejechanych na Tribanie 5 przyszedł czas na nową bazę pod przyszłą rozbudowę roweru. Długo myślałem czy zamawiać ramę z Chin, ostatecznie głównie za sprawą postów użytkownika Arni, zdecydowałem się zamówić ramę z Flyxii. I tak po przekładce szpeju z poprzedniego roweru powstała poniższa szosa:
Frameset: Flyxii FR-316 54cm- 1060g rama+ 400g nieprzycięty widelec + 185g sztyca
Zacisk sztycy i stery: Flyxii
Mostek: Btwin 100mm
Osprzęt: Sh Sora R3000
Hamulce: Btwin
Kierownica: Pro LT 40cm
Siodło: Vertu
Koła: Kinlin XR-270 + Novatec f422sb 28h + Novatec A291SB 24h + CNspoke STD14 - 1750g
Opony: Veloflex Master 23c
Pedały: Time Xpresso 4
Owijka: z aliexpress za 3$
Koszyki: auchan za 3 zł/szt.
Łączna waga: 8,2 z licznikiem, mocowaniem pod licznik, czujnikiem, mocowaniem pod pompkę, koszykami.
Jeżeli chodzi o sam frameset to jestem bardzo zadowolony, waga zgodna z tym co jest napisane na stronie, co do wykonania- nie mam porównania z innymi ramami z włókna ale wszystko wygląda bardzo dobrze, rama jest prosta, nie ma rys, odprysków, nierówności czy jakichś skaz.
Co do zamawiania z Flyxii- zamawiałem z opcją Low tax shipping, gdzie dodatkowe opłaty mają niby wynosić do 20 GBP. Ja nie płaciłem nic, zamówienie 07.03, przesyłka u mnie 19.03. Paczka dobrze zabezpieczona, przyjechała kurierem. Kontakt z Chińczykiem raz dziennie, czasami trzeba pytać 3 razy o to samo zanim uzyska się poprawną/satysfakcjonującą odpowiedź, płatność PayPal.