Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bateria Shimano Di2 Schowana W Ramie

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Walen

Walen
  • Użytkownik
  • 38 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 kwiecień 2018 - 18:42

Szukam porady, ponieważ kupiłem rower szosowy Cube (C:62) na Ultegrze Di2 (6870).
Rower przyjechał w fabrycznym kartonie z zainstalowaną całą grupą (już działającą).

Moje zdziwienie wzbudził fakt, że bateria umieszczona jest w rurze podsiodłowej, tuż nad węzłem supprortu.
Przeglądając instrukcje Shimano, widzę, że baterię wewnętrzną umieszcza się w sztycy za pomocą specjalnego uchwytu (i tak nie mam go w otrzymanych akcesoriach do Di2). 

Za pomocą długiego pręta mogę poruszyć baterią na boki, natomiast po odwróceniu roweru, bateria nie wysuwa się, a gdy nim potrząsam nie wydobywają się dziwne dźwięki.

1) Czy w rowerach szosowych Cube  bateria jest tam jakoś fabrycznie dodatkowo zamocowana? 

2) Czy tak ma być i nic z tym nie robić?
3) Czy taki jest obecnie standard umieszczania baterii w rurze podsiodłowej w ramie?

Link do modelu: http://2016.cube.pl/...blackline-2016/

#2 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 29 kwiecień 2018 - 20:43

Dla mnie to nie do przyjęcia! Bateria powinna być dostępna w każdej chwili, czyli powinna być mocowana na zewnątrz ramy lub w sztycy!

Może po prostu wysunęła się razem z mocowaniem ze sztycy podczas transportu i opadła do rury(?). Dziwneicon_eek.gif.

PS. przyjrzyj się sztycy, czy jest przystosowana do mocowania baterii za pomocą pierścienia segera.

#3 Walen

Walen
  • Użytkownik
  • 38 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 kwiecień 2018 - 20:55

Dla mnie to nie do przyjęcia! Bateria powinna być dostępna w każdej chwili, czyli powinna być mocowana na zewnątrz ramy lub w sztycy!

Może po prostu wysunęła się razem z mocowaniem ze sztycy podczas transportu i opadła do rury(?). Dziwneicon_eek.gif.

PS. przyjrzyj się sztycy, czy jest przystosowana do mocowania baterii za pomocą pierścienia segera.

Sztyca nie była włożona do ramy (tak samo jak siodełko są w osobnym pudełku wewnątrz dużego kartonu). 

Pierścienia segera też nie ma (lub innych patentów) co sprowadza mnie na trop, że producent to tak wymyślił dla tej ramy..

#4 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 29 kwiecień 2018 - 21:25

Pomyśl tylko ile skompresowanego kabla musi być pod baterią w rurze icon_eek.gif, no i powinni załączyć jakiś przyrząd do wyciągania baterii. Jeszcze jedno, jak zapewnić solidne "przeciwwstrząsowe" mocowanie baterii w rurze? 

#5 alpin

alpin
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądCzarnków

Napisano 29 kwiecień 2018 - 21:33

W nowych Canyonach bateria umocowana jest w dolnej głównej rurze przy suporcie. Obawiam się że dostęp do baterii jest możliwy tylko po wyjęciu suportu.

50.png

#6 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 29 kwiecień 2018 - 21:41

W nowych Canyonach bateria umocowana jest w dolnej głównej rurze przy suporcie. Obawiam się że dostęp do baterii jest możliwy tylko po wyjęciu suportu.

Czyżby chodziło o to by nie montować tam silniczka icon_smile.gif? Moim zdaniem to kiepski patent.

#7 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 30 kwiecień 2018 - 12:59

Nie ma problemu by przenieść baterię w inne miejsce.

Dodaj odpowiedź