Jump to content

Photo

Vinci Rapid 40 Pod Szytkę - Recenzja

6 replies to this topic

#1 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 831 posts
  • SkądSobótka

Posted 08 June 2018 - 08:42

Napisze kilka słów bo uważam że koła są tego warte;)

Koła kupiłem w tym roku na zimowej wyprzedaży i do tej pory mają przejechane ponad 2500km, wiec coś już można na ich temat powiedzieć. 

Przede wszystkim koła są bardzo mocne, wytrzymują spokojnie moje 90kg i dziurawe drogi, do tej pory nie było żadnych problemów z rozcentrowaniem i naciągiem szprych. A powiem szczerze że trochę się tego obawiałem przy tak lekkim zestawie. Wysokość stożka to też był strzał w 10, przy wszechobecnych wiatrach koła spokojnie dają radę, a ja nie mam problemów z opanowaniem roweru. Szczerze to nawet nie czuję jakiejś wielkiej różnicy do moich poprzednich 25.

Sztywność też jest ok, choć tu mam problem z oceną bo to moje pierwsze koła karbonowe, ale nawet podczas mocnych sprintów nie odczuwam braku sztywności. 

Kolejna sprawa to piasty, toczą się gładko a bębenek hałasuje tak jak powinien :) 

Bazaltowa powierzchnia hamująca też daje radę, trochę obawiałem się siły hamowania, ale zupełnie niesłusznie, jest dobrze. Klocki dostarczone z kołami są na tyle dobre że rower hamuje naprawdę dobrze, kolejny plusik :) 

Na koniec sprawa nie mniej ważna czyli wygląd kół, dla mnie rewelacja i uważam że ładnie pasują do roweru :) 

• mess, Arni, Marcin321 and 1 other like this

#2 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 831 posts
  • SkądSobótka

Posted 08 June 2018 - 08:48

Nie mogę coś edytować postu dlatego zdjęcia w kolejnym.Dołączona grafikaDołączona grafika
  • Technik likes this

#3 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 June 2018 - 20:42

dobre koła !

• stryjek likes this

#4 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 228 posts

Posted 10 June 2018 - 03:19

Pogratulować - fajne koła, świetny wygląd.

Zaczynam powoli się zastanawiać nad Vinci XDR. Trochę boję się Rapid - ważę 89 kg, rower jakie 8, co prawda trochę zostaje do tych 105, ale margines niewielki ... Co prawda np. po zimie, kiedy trochę przybieram na wadze, mógłbym zawsze zalożyć te moje aeolusy "na rozruch sezonu" ;).

No i trochę boję się polskiej nawierzchni drogowej "asfalt, wersja enduro" :)

Pytanie: którą wersję masz: z łożyskami mechanicznymi, czy ceramicznymi ?

#5 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 831 posts
  • SkądSobótka

Posted 10 June 2018 - 05:42

Ja zimę zakończyłem wagą 95 i nic z kołami się nie działo ;)
A drogi też są u mnie nie najlepsze ;)
Miałem takie same obawy jak ty ale na szczęście koła są mocne, a producent daje pewnie sporą rezerwę do podawanego limitu wagi.
Łożyska mam zwykłe.

#6 Technik

Technik
  • Użytkownik
  • 72 posts

Posted 10 June 2018 - 11:13

Mam dokładnie te same koła i również nie mogę napisać złego słowa. Wszystko jest tak jak oczekiwałem, zero problemów, dobrze się toczą, sztywność bardzo ok, na pewno sztywniejsze od moich poprzednich.

@ortogonaly, Rapidów bym się nawet w Twoim przypadku nie bał, bo są naprawdę wytrzymałe - za bardzo ich nie oszczędzam, czasami latam trochę po bruku/kostce lub szutrze nawet bo tak mi się dojazd na najfajniejsze trasy układa. Ale z drugiej strony seria XDR jest dodatkowo zaprojektowana dla nieco cięższych zawodników, więc ja na Twoim miejscu bym brał XDR. I jeśli są jeszcze sztywniejsze od Rapid to kosmos.Mam te same koła pod szytkę i również nie mogę napisać złego słowa. Wszystko jest tak jak oczekiwałem, zero problemów, dobrze się toczą, sztywność bardzo ok, na pewno sztywniejsze od moich poprzednich.

• stryjek likes this

#7 ortogonalny

ortogonalny
  • Użytkownik
  • 228 posts

Posted 10 June 2018 - 16:38

@stryjek - no to mamy b. podobne osiągi wagowe ... Jeszcze pomyślę zatem.

Reply to this topic