Wymiana Linki Tylnej Przerzutki, Shimano 105 (St-5800), Wewnętrzne Prowadzenie Linek
Napisano 25 czerwiec 2018 - 18:15
Rower szosowy, to jedna z piękniejszych rzeczy jaką wymyślił człowiek.
Gosc_tobo_*
Napisano 25 czerwiec 2018 - 22:52
Ja montowalem najpierw jedna linkę i po przypięciu do przerzutki przechylałem rower tak by druga linka przechodzila przez ramę leżąc na ścianie rury.
Jeśli masz dostęp do linek przez mufę to możesz też zdemontować suport.
Napisano 26 czerwiec 2018 - 08:58
Napisano 26 czerwiec 2018 - 09:16
Ale kto mógłby to zrobić? Rower kupiłem fabrycznie nowy. Pytanie, czy takie ułożenie linek to fabryczny standard, czy komuś w fabryce nie chciało się robić, lub miał po prostu taką fantazję? :-)
Obejrzałem jeszcze raz zdjęcia, jak i środek rury - według mnie linki nie powinny obijać się o ramę.
edit: udało mi się policzyć i na moje oko linki są sobą owinięte jakieś 5-6 razy.
Napisano 26 czerwiec 2018 - 11:04
Linki nie powinny być ze sobą splecione, chociaż gdzieś czytałem, że własnie aby uniknąć efektu grzechotnika (rattlesnake) dopuszcza się jednokrotne przeplecenie. Zauważ, że przy braku przeplecenia linki idą stosunkowo blisko swojej strony ramy co na kostce albo nierównym asfalcie powoduje wspomniany wyżej efekt.
Napisano 26 czerwiec 2018 - 11:39
Generalnie chciałbym się dowiedzieć jak to powinno być zrobione zgodnie ze sztuką.
Napisałem już maila do producenta i być może przejdę się z tematem do któregoś serwisu w mieście.
Temat już dość palący, bo środek sezonu, a na lince będącej w takim stanie nie chce jeździć, aby jeszcze bardziej czegoś nie popsuć (tak, już naczytałem się o rozkrecaniu manetek, etc ;-) )
Z góry dziękuję za dalsze sugestie :-)
Napisano 26 czerwiec 2018 - 14:54
W mojej Meridzie linki idą prosto i niezależnie. Skrzyżowanie linek nie powinno mieć wpływu na pracę przerzutek, ale już nawet jednokrotne skręcenie musi negatywnie odbijać się na precyzji przerzucania i szkodliwym przeciążeniu manetek. Ten przypadek jest chyba przykładem skrajnego niedbalstwa przy montażu.
Napisano 27 czerwiec 2018 - 07:14
Kiedyś przy wymianie linek, przez przypadek splątały mi się w ramie (wewnętrzne prowadzenie). Objaw miałem taki, że przy zmianie biegów na tylnej przerzutce nie mogłem wrzucić przedniej na duży blat. Poprawiłem i było ok.
Kosiek jeśli nie wymieniałeś nigdy linek i nie masz zbytnio czasu (chociaż to czasochłonne nie jest) to oddaj rower do serwisu. Na Twoim miejscu wolałbym jednak zrobić to samemu, zawsze czegoś się można nowego nauczyć i zobaczysz, że to nie jest nic trudnego.
U mnie nie muszę odwijać owijki żeby wpuścić linkę w pancerz, ale nie wiem jak jest u Ciebie.
Szwagrowi ostatnio postrzępiła się linka przerzutki przy pancerzu, wymieniłem linkę na nową i śmiga ![]()
Napisano 27 czerwiec 2018 - 07:43
Napisano 27 czerwiec 2018 - 14:58
Kiedyś oddałem do serwisu rower żony i odebrałem z pociętym siodełkiem. Teraz daję tylko koła do centrowania, ale to znajomemu ![]()
Na moje jak teraz wymienisz linki na nowe i nie będą splątane w ramie to powinno być wszystko prawidłowo. Swoją ramę użytkuję już kilka lat i wlot linki w ramie jak i ślizg pod ramą mają się dobrze.
Kiedyś wymontowałem widelec żeby zobaczyć czy w ramie idą kanały do linek i faktycznie szły. Jak przez nie poprowadziłem linki to szły pod kątem. Tak normalnie to idą mi przez wylot dolnej rury ![]()
Napisano 27 czerwiec 2018 - 22:05
Cześć,
W ciągu dnia wymieniłem linkę i teraz manetka pracuje bez zastrzeżeń :-) Linki poprowadziłem prosto, bez jakiegokolwiek krzyżowania się ze sobą. Wieczorem odczytałem zaś maila od producenta roweru: wg niego linki nie powinny być ze sobą splątane, a takie rozwiązanie stosują jedynie w rowerach MTB z przednią przerzutką, natomiast w szosie linki powinny biec osobno.
A zatem wszystko jasne. Temat pozostaje dla potomnych ;-)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i sugestie :-)