Hej, mogę w tej korbie zmienić tylko mniejszą płytę z 39 na 36?
Będzie to hulało bez problemów jako 53x36 czy nie ma opcji?
z góry dziękuję za odp.
Napisano 30 czerwiec 2018 - 08:07
Nawet kombo 53x34 działa. Oczywiście ryzyko spadnięcia łańcucha większe i kultura pracy trochę grosza ale jeśli nie zmienia się biegów z przodu zbyt często np. w warunkach wyścigowych to nie będzie to problem.
Jeśli natomiast masz problemy z kolanem i rzeczywiście szukasz lżejszych biegów to oczywiście zmiana kasety da znacznie więcej niż zmiana korby (i powinno być taniej!). W kontekście lekkości przełożenia każdy jeden ząbek więcej z tyłu po prostu daje więcej niż jeden ząbek mniej z przodu. Prosta matematyka: zmiana dzielnika o tą samą wartość da większą zmianę ilorazu niż zmiana dzielnej.
Napisano 30 czerwiec 2018 - 08:38
Hee, gdyby to było takie prosteSzukalem kiedys info w necie i ludziom takie combo działa. Na ile dobrze zmienia wzgledem jnnych rozwiazan nie wiem. Korby 52x36 ma np cannondale, ale to zawsze jeden ząb różnicy mniej.
Napisano 30 czerwiec 2018 - 10:21
Ja teoretyzuję lub ty nie wiesz
Wiedziałeś o tym, że PRO dostają niekonwencjonalne zestawy zębatek tak samo jak np. opony? Pokaż mi zestaw korbowy dla ludu o stopniowaniu 54/44 (na takich jechali P-R i było to opisane na blacie), albo szytkę Conti Competition na latexowej dętce.
Ale po co strzępić język, wystarczy poszukać:
http://s27394.pcdn.c...04/0Q6A2468.jpg
Akurat to co napisałem wiem z własnego lub kolegi doświadczenia. Przebudowanie zestawu z 52/36 na 52/39 dokładnie się tym objawia co napisałem, od czasu do czasu łańcuch wpada pomiędzy tryby podczas zmiany 52=>39. Są to dokładnie takie same zależności jak we własnoręcznej budowie nowoczesnych kaset. Każdy myśli, że wystarczy wsadzić dowolną zębatkę i zagra. No, zagra, przy dość sporym szczęściu.
Napisano 30 czerwiec 2018 - 10:34
Napisano 30 czerwiec 2018 - 12:20
Serdeczny przyjacielu, nie widzę tu zestawu 53:36 ![]()
Pierwszy jest zgodny ze specyfikacją, drugi prawdopodobnie zadziała bezproblemowo (tylko 2 zęby różnicy), trzeci??? Chciał bym zobaczyć jak to działa w praktyce. 52/36 to zestaw seryjny, 52/39 to także są zestawy seryjne. A teraz zbuduj sobie 52/34 i powiedz nam wszystkim, czy idealnie łańcuch wskakuje na blat? Kolega zbudował 52/39 na podbudowie blatu od zestawu 52/36 i niestety, przy zmianie łańcuch układa się na szczytach zębów i sporadycznie potrafi wpaść pomiędzy zębatki. Przypadek? Nie, to wina niekompatybilności zębatek. Oczywiście, jeździć się da i jeśli ktoś ma niskie poczucie krytyki, to jemu to przeszkadzać nie będzie.
Prawie wszyscy jechali etap na „duraczu” z korbą 53/34 na zwykłych koronach
Poproszę o foty.
Ja ci pokażę oczywiście:

Widzisz? Specjalny blat 52/34, znajdź mi taki w sklepie ze śrubkami. Oczywiście taki zestaw jest do zmodowania na podbudowie 52/36, ale tu mamy tylko 2 zęby różnicy, a robiąc 53/36 z korby 53/39 uzyskamy już 3 zęby różnicy czyli niekompatybilność się powiększa do 3 zębów. Dla tego proponowałem zbudowanie układu 53/38 co da wielkie prawdopodobieństwo bezproblemowej pracy i wtedy dając kasetę 11-28 uzyskamy już namiastkę tego, co pytający chce osiągnąć. Inaczej bym nie ryzykował, wymienił obie zębatki korby (o ile faktycznie jest to BCD 110mm) i miał pewność, że wszystko będzie idealnie łacznie z pojemnością napędu i przerzutki przedniej.
I co istotne, są zębatki 38z na BCD 130mm.
Napisano 30 czerwiec 2018 - 12:34
Napisano 30 czerwiec 2018 - 14:24
E tam. co prawda nie ma doświadczenia z 105, ale korba Rotor 110, blat Rotor 52 + mała zębatka 34 w komplecie z kasetą 11/23. Działa bez problemów, zabezpieczenie przed spadnięciem łańcucha na suport oczywiście jest (taki pręcik powieszony na haku przerzutki przedniej) i po problemie.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 30 czerwiec 2018 - 15:31
Jak nie jezdzisz czesto na malej tarczy i najwiekszej koronce kasety, to kombinacje z rozmiarem tarcz i kasety nie wiele dadza kolanom. Jak odczuwasz, ze na podjazdach brakuje ci przelozen, jak najbardziej warto cos wymienic.Mam problem z kolanem i nie jestem pewny czy zmiana kasety na 28 coś tutaj pomoże, dlatego kombinuje z mniejszą tarczą.