Hamulce w przełaju
Gosc_cookie_*
Napisano 13 październik 2010 - 07:09
Oswiećcie mnie prosze.
Napisano 13 październik 2010 - 07:27

Zasada działania jest bardzo prosta. Pancerze wychodzące z klamkomanetek wchodzą w klamki przełajowe, a następnie kolejne kawałki pancerza wychodzą z klamki przełajowej i idą do hamulca oraz przelotki w ramie.
Klamki przełajowe nie ciągną linki bezpośrednio, a poprzez pancerz, który wychodzi z klamki.
Napisano 13 październik 2010 - 10:42
Napisano 13 październik 2010 - 13:13
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 13 październik 2010 - 13:38
A działają dobrze z hamulcami szosowymi, czy tylko z hamulcami typu Cantlilever? Bo jeśli tylko z canti (takie są w przełajówkach montowane) to Tobie Cooki psu na budę... Może lepiej wymień hamulce na takie, które dobrze hamują i w dolnym i w górnym chwycie?
skok klamki w cantach i szosowych hamulcach jest taki sam wiec musi to dzialac
Gosc_cookie_*
Napisano 13 październik 2010 - 14:01
Tu nie chodzi o skutecznosc hamowania a czas reakcji. Jak sie przekładasz z górnego chwytu w dolny t ani nie jesteś w stanie skręcac ani hamowac. Na skutecznośc hampli nie narzekam od kiedy załozyłem sobie klocki od góraka. Szosowe mi sie ciagle syfiły i jakos cięzko było z dostaniem tych do działania na mokro.A działają dobrze z hamulcami szosowymi, czy tylko z hamulcami typu Cantlilever? Bo jeśli tylko z canti (takie są w przełajówkach montowane) to Tobie Cooki psu na budę... Może lepiej wymień hamulce na takie, które dobrze hamują i w dolnym i w górnym chwycie?
Napisano 13 październik 2010 - 21:42
skok klamki w cantach i szosowych hamulcach jest taki sam wiec musi to dzialac
Ale zasada działania jest nieco inna. Jeżeli pociągniesz pancerz w canti to szczęki hamulca się zacisną, ale jeżeli pociągniesz pancerz w hamplach szosowych to już nie. Zresztą sprawdź
Napisano 14 październik 2010 - 07:58
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 październik 2010 - 11:10
Będą hamować - zasada działania jest prosta: hamując klamkomanetkami ciągniemy za linkę, co powoduje jej "skrócenie" i zaciśnięcie szczęk hamulca (czy to zwykłe hample czy canti czy v-brake). Przy hamowniu dodatkowymi klamkami odciągany jest pancerz, ale linka pozostaje na swoim miejscu, co również powoduje je "skracanie" i zaciśnięcie szczęk. Ja po mieście jeżdżę stalowym rowerem przełajowym i mam w nim klamkomanetki Shimano 105 oraz takie właśnie klamki, hamulce to mini v-ki. Jest to wygodne rozwiązanie, bo w mieście częściej niż na szosie korzysta się z górnego chwytu, a czas reakcji jest bardzo ważny (co widać na przykładzie cookiego). Poza tym, mamy w nich regulację naciągu linki, a typowe canti i v-ki jej nie posiadają. Do kolarzówki bym jednak ich nie montował, bo na szosie i tak rzadko są potrzebne, a zawsze to dodatkowe gramy ;-). Niemniej, na miasto (i do przełaju) polecam :-)No i tu jest pies pogrzebany - czyli klamki założysz, ale i tak hamować nie będą...
Gosc_TeQuila_*
Napisano 14 październik 2010 - 13:10
oczywiscie, ze bedzie dzialac. Mam takie Tektro pozenione z Centaurem w przelajowym rowerze. Dzialac bedzie dlatego, ze klamki Tektro nie ciagna linki, tylko wypychaja pancerz. Co w konsekwencji przeklada sie na wybieranie linki.

Uploaded with ImageShack.us
Gosc_cookie_*
Napisano 15 październik 2010 - 06:36
Już wcześniej myslałem nad całkowicie przełajowym rowerkiem ale 4 rowery w garażu by mi sie nie zmieściły, a i żona wysłała by minie na odwyk bo po co komu 4 rowery?;-). Teraz sprawa będZie łatwiejsza do przejścia bo jeden rower pójdzie tak czy inaczej do kasacji.
Napisano 15 październik 2010 - 17:53
Możesz kupić rower z ramą typowo przełajową i mieć dwa komplety kół - na szosę i na przełaj.Już wcześniej myslałem nad całkowicie przełajowym rowerkiem ale 4 rowery w garażu by mi sie nie zmieściły, a i żona wysłała by minie na odwyk bo po co komu 4 rowery?;-). Teraz sprawa będZie łatwiejsza do przejścia bo jeden rower pójdzie tak czy inaczej do kasacji.