Skocz do zawartości

Hamulce w przełaju

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 13 październik 2010 - 07:09

Witam. Mam pytanko odnośnie sposobu podłączenia linek z 2 par dzwigni hamulcowych w rowerku przełajowym. Po mojej przygodzi z samochodem doszedłem do wniosku że moja szosa na miasto musi mieć coś do hamowania w górnym chwycie, a nie potrafie sobie wyobrazic jak to sie łaczy, tj w jaki sposób 2 klamki mogą obsługiwac jeden hamulec?
Oswiećcie mnie prosze.

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 październik 2010 - 07:27

Dołączona grafika

Zasada działania jest bardzo prosta. Pancerze wychodzące z klamkomanetek wchodzą w klamki przełajowe, a następnie kolejne kawałki pancerza wychodzą z klamki przełajowej i idą do hamulca oraz przelotki w ramie.
Klamki przełajowe nie ciągną linki bezpośrednio, a poprzez pancerz, który wychodzi z klamki.

#3 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 13 październik 2010 - 10:08

Aaaa- to już wiem o co chodzi- Dziki wielkie Malik.
Musze sobie tego poszukac gdzieś co by kupić. MAsz może jakieś modele co by w wyszukiwarkę wsadzić?

#4 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 październik 2010 - 10:42

W bikestacji mają.

http://www.sklep.bik...roducts_id=5840
http://www.sklep.bik...roducts_id=1039

#5 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 13 październik 2010 - 13:03

Dzieki wielkie- musze się zaopatrzyć koniecznie bo w miescie czas potrzebny na przełożenie się z górnego chwytu w dolny może czasem kosztowac sporo zdrowia i pieniedzy.

#6 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 październik 2010 - 13:13

A działają dobrze z hamulcami szosowymi, czy tylko z hamulcami typu Cantlilever? Bo jeśli tylko z canti (takie są w przełajówkach montowane) to Tobie Cooki psu na budę... Może lepiej wymień hamulce na takie, które dobrze hamują i w dolnym i w górnym chwycie?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 13 październik 2010 - 13:38

A działają dobrze z hamulcami szosowymi, czy tylko z hamulcami typu Cantlilever? Bo jeśli tylko z canti (takie są w przełajówkach montowane) to Tobie Cooki psu na budę... Może lepiej wymień hamulce na takie, które dobrze hamują i w dolnym i w górnym chwycie?

skok klamki w cantach i szosowych hamulcach jest taki sam wiec musi to dzialac

#8 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 13 październik 2010 - 14:01

Tu nie chodzi o skutecznosc hamowania a czas reakcji. Jak sie przekładasz z górnego chwytu w dolny t ani nie jesteś w stanie skręcac ani hamowac. Na skutecznośc hampli nie narzekam od kiedy załozyłem sobie klocki od góraka. Szosowe mi sie ciagle syfiły i jakos cięzko było z dostaniem tych do działania na mokro.

#9 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 13 październik 2010 - 21:42

skok klamki w cantach i szosowych hamulcach jest taki sam wiec musi to dzialac

Ale zasada działania jest nieco inna. Jeżeli pociągniesz pancerz w canti to szczęki hamulca się zacisną, ale jeżeli pociągniesz pancerz w hamplach szosowych to już nie. Zresztą sprawdź :)

#10 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 październik 2010 - 07:58

No i tu jest pies pogrzebany - czyli klamki założysz, ale i tak hamować nie będą...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 październik 2010 - 11:10

No i tu jest pies pogrzebany - czyli klamki założysz, ale i tak hamować nie będą...

Będą hamować - zasada działania jest prosta: hamując klamkomanetkami ciągniemy za linkę, co powoduje jej "skrócenie" i zaciśnięcie szczęk hamulca (czy to zwykłe hample czy canti czy v-brake). Przy hamowniu dodatkowymi klamkami odciągany jest pancerz, ale linka pozostaje na swoim miejscu, co również powoduje je "skracanie" i zaciśnięcie szczęk. Ja po mieście jeżdżę stalowym rowerem przełajowym i mam w nim klamkomanetki Shimano 105 oraz takie właśnie klamki, hamulce to mini v-ki. Jest to wygodne rozwiązanie, bo w mieście częściej niż na szosie korzysta się z górnego chwytu, a czas reakcji jest bardzo ważny (co widać na przykładzie cookiego). Poza tym, mamy w nich regulację naciągu linki, a typowe canti i v-ki jej nie posiadają. Do kolarzówki bym jednak ich nie montował, bo na szosie i tak rzadko są potrzebne, a zawsze to dodatkowe gramy ;-). Niemniej, na miasto (i do przełaju) polecam :-)

#12 Gosc_TeQuila_*

Gosc_TeQuila_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2010 - 13:10

Witam,

oczywiscie, ze bedzie dzialac. Mam takie Tektro pozenione z Centaurem w przelajowym rowerze. Dzialac bedzie dlatego, ze klamki Tektro nie ciagna linki, tylko wypychaja pancerz. Co w konsekwencji przeklada sie na wybieranie linki.
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#13 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 październik 2010 - 14:44

e jeżeli pociągniesz pancerz w hamplach szosowych to już nie. Zresztą sprawdź :)

To co Ty masz za hamulce? U mnie w jednoosiówkach 400EX przy odciąganiu pancerza od klamki od przedniego hamulca bez problemu dociskają szczęki do obręczy.

#14 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2010 - 06:36

Bedzie działać, zresztą po doświadczeniach z lotem przez maske samochodu powaznie zastanawiam sie nad przednim widelcem od przełaja z piwotami pod cantilevery.
Już wcześniej myslałem nad całkowicie przełajowym rowerkiem ale 4 rowery w garażu by mi sie nie zmieściły, a i żona wysłała by minie na odwyk bo po co komu 4 rowery?;-). Teraz sprawa będZie łatwiejsza do przejścia bo jeden rower pójdzie tak czy inaczej do kasacji.

#15 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 15 październik 2010 - 08:47

Ok, sprawdziłem jeszcze raz i działa :)

#16 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 15 październik 2010 - 17:53

Już wcześniej myslałem nad całkowicie przełajowym rowerkiem ale 4 rowery w garażu by mi sie nie zmieściły, a i żona wysłała by minie na odwyk bo po co komu 4 rowery?;-). Teraz sprawa będZie łatwiejsza do przejścia bo jeden rower pójdzie tak czy inaczej do kasacji.

Możesz kupić rower z ramą typowo przełajową i mieć dwa komplety kół - na szosę i na przełaj.

Dodaj odpowiedź