Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stukanie Podczas Jazdy - To Chyba Nie Napęd.

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tarnaw89

Tarnaw89
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 04 sierpień 2018 - 21:20

Witam.

Jakiś tydzień temu nagle podczas jazdy usłyszałem 2-3 stuknięcia na 1 pełny obrót korbą. Myślałem, że nadszedł po prostu czas na czyszczenie układu napędowego. Dziś ściągnąłem łańcuch, zanurzyłem go w benzynie, ściągnąłem tylne koło, dokładnie wyczyściłem do błysku kasetę. Mechanizm korbowy wyczyściłem odtłuszczaczem bez ściągania. Ogólnie wszystko błyszczy, aż miło popatrzeć. Niestety hałas pozostał. Zauważyłem, że nie ma go, gdy lekko naciskam na pedały podczas jazdy lub gdy kręcę na stojaku. Te 2-3 stuknięcia na obrót korby odbierają całą przyjemność z jazdy. Ktoś ma pomysł, gdzie w ogóle szukać przyczyny tego?

Pozdrawiam.

#2 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1042 postów

Napisano 04 sierpień 2018 - 21:33

Może być że suport kończy swój żywot, ale tak naprawdę przyczyn może być wiele, rama potrafi przenosić wiele dzwieków i czasami może się wydawać, że stuki dochodzą z korby, a to np. sztyca. Sprawdz też pedały bo może tam któreś łożysko pada i daje głos ;)

#3 cky

cky
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 04 sierpień 2018 - 22:33

Takie dźwięki może spowodować nawet ziarnko piasku na gwincie od pedalstwa lub w jarzemku czy zacisku od sztycy 

#4 Tarnaw89

Tarnaw89
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 04 sierpień 2018 - 22:45

Czyli szukanie igły w stogu siana? :( Już jestem wykończony. Mam urlop, a nie mogę się cieszyć z jazdy.

W poniedziałek sprawdzę sztycę i pedały. Mam nadzieję, że to pomoże. Rower to SCOTT i ma troszkę ponad rok. Gorzej jak to będzie support. Rozumiem, że aby się do niego dobrać będę potrzebował specjalne klucze do korby i osobny do supportu?

#5 nico123

nico123
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 05 sierpień 2018 - 07:15

Wyjmij sztyce i się przejedz parę metrów jeśli nadal będzie skrzypiało to nie sztyca. Ja miałem taki problem z tylnym zaciskiem. 

#6 Tarnaw89

Tarnaw89
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 11:28

Wyjmij sztyce i się przejedz parę metrów jeśli nadal będzie skrzypiało to nie sztyca. Ja miałem taki problem z tylnym zaciskiem. 

To nie było skrzypienie, tylko 2-3 zgrzyty na obrót korbą. Oddałem do serwisu. Po nasmarowaniu supportu problem ustał.

Dodaj odpowiedź