Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sposób na ochronę "korzonek" w trakcie treningów.

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 17 październik 2010 - 13:02

Jak w temacie. Ponieważ mam ostatnio tendencję do przeziębiania "korzonek", medyczna nazwa to: korzenie nerwowe, szukam czegoś co ociepli je (rozgrzeje) w trakcie treningów na szosie. Nie wiem właściwie czego szukać. Może są jakieś specjalne pasy ogrzewające, albo ktoś z forowiczów zna jakiś bardziej domowy sposób ??? Maści nie wchodzą w grę raczej...

Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/sc...1274266235.html
...i pytanie moje bardziej powinno brzmieć chyba: czy to da pożądany efekt ? Może ktoś używał kiedyś czegoś podobnego ?

#2 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 październik 2010 - 13:35

To, co znalazłeś na Allegro, to jest dokładnie to, czego szukałeś - potwierdzam swoim doświadczeniem w tej sprawie. Można powiedzieć, że temat do zamknięcia :-)

#3 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 październik 2010 - 13:38

Na moje oko w tym pasie z Allegro się nie da jeździć na rowerze.
Kiedyś widziałam wynalazek z owczej wełny. Zwykły kawałek ciepłego materiału o wymiarach ok. 50 x 20cm. Przykładało się go do pleców i zawiązywało sznureczkami na brzuchu. Tylko nie wiem, czy dla odmiany się w tym nie przegrzejesz...

Kiedyś również dostałam w prezencie od Japończyków saszetki rozgrzewające. 10x15cm wypełnione związkami węgla z czymś jeszcze. W kontakcie z powietrzem emitują ciepło. W Polsce są już chyba do kupienia w aptekach. Jeśli się nie mylę pod nazwą Voltaren. Przykleja się je do podkoszulki. Trzymają ciepło do ok. 20 godzin.

#4 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 17 październik 2010 - 13:52

moly, Voltaren to sorry za wyrażenie dla mnie syf, przynajmniej jeżeli chodzi o maść, no chyba, że to inny Voltaren jest ale nie sądzę. W każdym razie o takiej nazwie to nie kupię nic. Wracając do tematu, skoro pafcio poleca to zaryzykuję, tym bardziej, że koszta nie są duże.

#5 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 październik 2010 - 13:59

Voltaren to też maść, ale chodzi mi o inny produkt tej firmy. Możliwe, że to inny producent.
Znalazłam. http://www.aptekaslo...roducts_id=5979 proszę. To takie grubsze plastry, które wydzielają ciepło.

#6 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 17 październik 2010 - 15:17

Ja bym się skłaniał ku temu co pokazała moly,

Ten pas to na rowerze będzie porażka. będziesz się w nim pocił jak na saunie, zawieje Cię i efekt odwrotny do pożądanego.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#7 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 17 październik 2010 - 16:11

Plastry na każdy trening i można łatwo policzyć ile zima będzie mnie kosztowała.

#8 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 październik 2010 - 16:15

Pas odradzam z tego względu, że sam go używam do eliminacji tłuszczyku ;P. Rzecz, w tym że jeżeli przestaniesz jechać chociaż na minutę nadmiar wody (której za nic nie odprowadzisz!) pod pasem staje się nieznośny i na mrozie pewnie miałby bardzo zły wpływ na organizm. Ja jeżdżąc w piwnicy na rowerze spinningowym przy 15 stopniach odczuwam zimno jeżeli przystanę na moment zmienić muzykę :). Nie wiem ile warte są te plastry, pewnie niewiele. Ja bym już wolał kombinować z szelkami i nawet dwoma parami porządnej odzieży termicznej na tyłek. Na snowboardzie zdaje to egzamin w 100%. Takiej co byś mógł sobie naciągnąć "na brzuch" ;). Portki zostaną też na przyszły sezon :D.
zdr.

#9 kubaooo

kubaooo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 październik 2010 - 16:34

A może ogrzewacze wielorazowe?
http://www.e-horyzon...h-1_18949t.html
http://www.ogrzewacz...y.html?cat_id=1 - wrzuciłem do google i wyszło, nie sprawdzałem gdzie taniej itd.
Tylko że one są w takiej folii (żeby nie wyciekło) i mogą nie być miłe w dotyku, ale przez materiał (można to włożyć w tylną kieszonkę) koszulki może będzie ok. Osobiście nie stosowałem w taki sposób, bo nie muszę ;)

#10 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 październik 2010 - 17:46

Na moje oko w tym pasie z Allegro się nie da jeździć na rowerze...

Cóż można "na oko" - jak napiszę to znowu będzie dym a dziś nie chce mi się napie... ;-)

Pas odradzam z tego względu, że sam go używam do eliminacji tłuszczyku ;P. (...)...jeżeli przestaniesz jechać chociaż na minutę nadmiar wody (której za nic nie odprowadzisz!)...

"Zwykły" pas neoprenowy faktycznie powoduje nieprzyjemne uczucie i woda spływa strumieniami podczas odchudzania, jednak ten konkretny ma warstwę odprowadzającą wilgoć i nie jest źle. No, chyba, że ktoś faktycznie jest mocno zatuczony i poci się przy treningu niemiłosiernie - wtedy żadne warstwy odprowadzające nie pomogą. Będzie to jednak także dotyczyło WSZELKICH wynalazków typu plastry czy plastikowe ogrzewacze chemiczne. Jak pisałem - używam i nie odczuwam dyskomfortu, który przewidują osoby, które (w większości przypadków) nigdy nie miały z takim problemem do czynienia. Przy tym pozwolę sobie zwrócić uwagę "doradzaczom" na fragment opisu z Allegro:

Wykonany z oddychającego materiału dzięki któremu utrzymamy naszą skórę suchą.

I tyle.

#11 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 17 październik 2010 - 19:36

pafcio fragment opisu aukcji "materiał oddychający" i twoja opinia, że wiesz jak ten pas działa, zadecydowały, że kupiłem :)

#12 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 październik 2010 - 20:01

No i niech Ci dobrze służy. Ja jestem ze swojego zadowolony - inaczej bym się nie odzywał. ;-)

Dodam jeszcze tylko, że używałem też "zwykłego" neoprena i tam się naprawdę mocno pociłem, więc mam porównanie.

#13 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 27 październik 2010 - 07:37

Korzonki, temat rzeka. Problem nie jest w tym, że w wyniku zawiania zaczynają bolec, bo to tylko objaw somatyczny jakiejś innej choroby - zwyrodnienia kręgosłupa, dysku, zmian zapalnych w obrębie kręgów. Mnie w tym roku "zawiało" korzonki 4 razy. Nie wytrzymałem, poszedłem do lekarza. Rentgen, diagnoza, skolioza :mrgreen:

Zimne powietrze na plecach pomogło tylko ujawnić główna przyczynę bólu pleców.

#14 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 27 październik 2010 - 07:49

Korzonki, temat rzeka. Problem nie jest w tym, że w wyniku zawiania zaczynają bolec, bo to tylko objaw somatyczny jakiejś innej choroby - zwyrodnienia kręgosłupa, dysku, zmian zapalnych w obrębie kręgów. Mnie w tym roku "zawiało" korzonki 4 razy. Nie wytrzymałem, poszedłem do lekarza. Rentgen, diagnoza, skolioza :mrgreen:

Zimne powietrze na plecach pomogło tylko ujawnić główna przyczynę bólu pleców.

No to przynajmniej ja teraz wiem w czym problem. Też byłem u lekarza i na prześwietleniu jakieś 4 lata temu, może 5. U mnie z kolei: przesunięty kręg, "zmiażdżony" dysk i stąd pojawiały się bóle. Zalecenia: basen i ćwiczenia-się zrymowało :-) Oczywiście zlekceważyłem i po tylu latach dopiero niedawno się za to wziąłem.

#15 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 02 listopad 2010 - 21:47

Pas działa perfekcyjnie, nie przeszkadza w trakcie treningu. Trzeba idealnie tylko dopasować i za mocno nie ściągać. Ja na pierwszy trening miałem za ciasno i ucisk był wyraźny. Później już było ok. Także polecam z czystym sumieniem bo i koszta naprawdę małe.

#16 biegacz

biegacz
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • Skądpolska

Napisano 04 listopad 2010 - 09:14

Korzonki to temat rzeka , jak raz przeziębisz to masz problem ,ciepły ubiór to podstawa. :-P

Dodaj odpowiedź