Veloart ?
Gosc_Zawisza_*
Posted 05 December 2010 - 18:49
Veloart jest kosmicznie drogi ale Grzegorz Dziadowiec ustawial tam min Włsozczowską i Rutkiewicza, szału nie ma mozna ta ksam odobrze i sporo taniej. Zresztą w sezonie jak znajdą dla Ciebei czas to bedzie świeto lasu
Jesli dalej jestes zainteresowany ustawieniem porzadnie pozycji na rowerze zapraszam do firmy VELOLAB W Poznaniu lub do technika/fittera Specialized Body Geomatry Bike Fitting, w powaznych sklepach ze Specami sa przeszkoleni ludzi, Takei badanie trwa pod 3-5 godzin cena okolo 400 zł
W VELOLAB dodatkowo pomair elastcyznosci miesni, badania wydolnosciowe ustawianie progów itp itd wszystko pod okiem fizjoterapeuty z wieloletnim doswiadczeniem. W zaleznosci od wykonywanego badania 400-800 zł
pozdrawiam
pozdrawiam
Posted 05 December 2010 - 19:11
Nie o Veloart, ale trochę dokładniej o BG Fit Studio, o którym wspominał Zawisza,
Opisywałem to już komuś na PW.
Spotkałem na Targach w Warszawie gościa z AIRBIKE, który się bardzo rozgadał na ten temat, a później był pokaz.
Spróbuję opisać Ci nowe podejście firmy Specialized do dopasowania roweru do sylwetki kolarza, ale na pewno nie będzie to pełne.
Instruktorzy, którzy pracują w Fit studio, przechodzą kurs i praktykę, zanim dostaną certyfikat.
Wydaje się, że wydali sporo kasy na badania nad biomechaniką człowieka jadącego na rowerze. Kilka ich wniosków jest sprzecznych z tym, jak do tej pory zalecano ustawiać rower.
Po pierwsze - badają twoją sylwetkę. Oceniają cechy, których nie można zmienić np. wysklepienie stopy, jej ułożenie względem podudzia w kilku płaszczyznach, budowę kolan, czy się ma kolana koślawe (tzw. X), czy pałąkowate. Następnie oceniają ruchomość w stawach i stopień rozciągnięcia.
Tu powinno nastąpić ogólne, wstępne dobranie rozmiaru ramy, dł. mostka , podniesienia siodełka i ustawienia bloków (bloki ustawiają inaczej niż klasycznie), wysunięcia siodełka przód-tył (też ustawiają trochę inaczej) itp.
Następnie siadasz na rower zamocowany w trenażerku i kręcisz pod obciążeniem. Teraz oceniają jak pracują twoje kolana i stopy, czy nie ma strat energii (świadczą o tym kolana nie pracujące w jednej płaszczyźnie w czasie ruchu góra dół i "pływające" na boki pięty). Robią pomiary kątów ugięcia podudzia w dolnym położeniu korby, pochylenia pleców itp.
Wcześniej znaczą się markerami - gdzie masz punkt obrotu w kolanie, w biodrze - wszystko odbywa się za pomocą przyrządów, i tych markerów na twoim ciele.
Teraz następuje pierwsze dobranie elementów korygujących - wkładek do butów. Ma to na celu takie podparcie stopy , aby stopa nie "zapadała się" w czasie nacisku na pedał. Wkładki mają różny kształt, zależy od stopnia wysklepienia stopy, pod wkładki dawane są jeszcze kliny, aby wyeliminować skręcenie stopy względem podudzia (to indywidualna cecha, badana na wstępie). Następuje kolejna próba dynamiczna na rowerze, ocena pracy kolan (danie wkładek i klinów do butów naprawdę poprawia ich pracę - było to bardzo dobrze widoczne - sama korekta ustawienia bloków nic nie da). Jak pod stopę włożono wkładki, to uległ zmianie kąt ugięcia nogi - trzeba podnieść siodło, jak podniesie się siodło, to trzeba skorygować pozycje przód-tył, a także np. włożenie podkładek pod mostek itd, itd, itd.
Wniosek - wprowadzenie jednej poprawki wywołuje konieczność wprowadzenia następnych, dlatego sesja trwa ok. 3 godz., bo to jest proces zbliżania się do idealnych ustawień w wyniku wprowadzanie kolejnych, niewielkich korekt.
Ten gość powiedział jeszcze, że prawie nikt na początku (po sesji) nie jest zadowolony z jej wyników. A szczególnie ci, którzy dużo i długo jeżdżą, bo po prostu przyzwyczaili się do innej pozycji. Dlatego jest czas na "pojeżdżenie". Wtedy trzeba dużo jeździć na tak ustawionym rowerze, wskazane jest odbywanie długich jazd i albo zaakceptuje się te ustawienia, albo wprowadza się pewne korekty na życzenie klienta.
Podobno z reguły, najczęściej klienci przyjeżdżają lub dzwonią, że odczuwają poprawę i nie potrzeba drugiej sesji. Najczęściej znikają dolegliwości z kolanami, krzyżem, karkiem, więc łatwiej jest im pokonywać dłuższe dystanse, a np. zawodnicy mówią o lepszym przekazywaniu energii, o zaangażowaniu innych mięśni w kręcenia w "nowej" pozycji.
Co do samodzielnego ustawienia roweru wg tych wskazówek, będzie to trudne, jak nie niemożliwe, bo konieczna jest spojrzenia na siebie od przodu (np. w lustrze ?) i to podczas kręcenia pedałami na trenażerku, pod obciążeniem. Potrzebny jest obiektywna ocena sylwetki, pracy kolan,, stopy, pomiarów kątów na rowerze itp. Poza tym mają tabele (lub program komputerowy) z parametrami, poprawkami itd.
Gdzieś powinien być wykaz gdzie znajdują się czynne BG Fit Studio. Sklepu i serwisy będące przedstawicielami Speca szkolą personel i będą otwierać ich coraz więcej.
Żeby nie było niedomówień - nie jeżdżę na rowerze Specialized i nie planuję kupna, bo modele, na które miałbym ochotę są po prostu z drogie. Ale kilka patentów z Body geometry bym przetestował - np siodełka, rękawiczki i ciekawi mnie, czy te ich wkładki pasują do butów Adidasa, których używam.
Gosc_Zawisza_*
Posted 05 December 2010 - 20:19
Spotkałem na Targach w Warszawie gościa z AIRBIKE, który się bardzo rozgadał na ten temat, a później był pokaz.
Prawdopodobnie spotkałeś Wojtka. On przebadał juz ok 50 osób. Tak wkałdki do butow adidasa powinny pasowac. W zasadzie sa owe wkładki kompatybilne z wszystkimi butami.
Co do wiekszej zawartości Twojego posta to nci wiecej dodawac nie musze
Posted 05 December 2010 - 21:06
ten gość, z którym uciąłem sobie dłuższą pogawędkę, to nie serwisant z BG Ft Studio, tylko taki starszy pan, siwy zupełnie.Prawdopodobnie spotkałeś Wojtka.
Zapytałem go tylko na jakich warunkach można pożyczyć siodełka do przetestowania (wisiały na stoisku), a skończyło się wykładem z jego strony i później dyskusją.
Ale sam pokaz pomiarów i dopasowania roweru, to mógł być już w wykonaniu Wojtka (młody chłopak) i modelki :-P
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Gosc_Zawisza_*
Posted 05 December 2010 - 22:02
ten gość, z którym uciąłem sobie dłuższą pogawędkę, to nie serwisant z BG Ft Studio, tylko taki starszy pan, siwy zupełnie.Prawdopodobnie spotkałeś Wojtka.
Zapytałem go tylko na jakich warunkach można pożyczyć siodełka do przetestowania (wisiały na stoisku), a skończyło się wykładem z jego strony i później dyskusją.
Ale sam pokaz pomiarów i dopasowania roweru, to mógł być już w wykonaniu Wojtka (młody chłopak) i modelki :-P
Hehe napisałes gościa, gośc to Wojtek z AirBike-u, a starszy Pan po 60 tce do Jerzy Baszyński Specialzied Product Menager tez fitter
Posted 06 December 2010 - 10:30
Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum.
Jestem zainteresowany ustawieniem sobie pozycji na rowerze i w związku z tym mam pytanie.
Czy ktoś z użytkowników korzystal z usług firmy Veloart ?
Znalazłem ich przegladając strone retul.com.
Wojtas
Retul jest naprawde swietny, jesli myslisz o ustawianiu pozycji typowo RACE to nie ma lepszej opcji na swiecie w tej chwili. Oczywiscie system musi byc obslugiwany przez kogos kto wie co robi. Sam komputer nie ustawi parametrow.
Gosc_wojtas_*
Posted 30 December 2010 - 10:55
Zawisza - napisałeś, ze Veloart jest kosmicznie drogi, znasz może jakies konkretne ceny?
Jeśli chodzi o wybór systemu, to Retul najbardziej do mnie przemawia. Fakt, trzeba umieć to obsługiwać, ale skoro ustawiali Majkę i Rutkiewicza, to chyba wiedzą co robią.
Jeżeli wybiorę się do nich na badanie, to na pewno przed sezonem. W styczniu, jak tylko znajdę na to czas, spróbuję się do nich odezwać/wybrać. Jak dowiem się czegoś konkretnego, dam znać.
Wojtas
Posted 30 December 2010 - 15:35
Gosc_smoła_*
Posted 08 January 2011 - 20:40
Jesli dalej jestes zainteresowany ustawieniem porzadnie pozycji na rowerze zapraszam do firmy VELOLAB W Poznaniu lub do technika/fittera Specialized Body Geomatry Bike Fitting, w powaznych sklepach ze Specami sa przeszkoleni ludzi, Takei badanie trwa pod 3-5 godzin cena okolo 400 zł
Hej. Mógłby mi ktoś pomóc? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć... gdzie jeszcze oprócz warszawy, poznania i wrocławia znajduje się BG FIT studio? Co prawda mam blisko do wrocka, ale tam chcą 600zł + podkładki = razem 750zł.... masakra.... jestem z okolic Jeleniej Góry
Dzięki za pomoc
Gosc_Maciek M._*
Posted 12 April 2011 - 12:32
Gosc_Zawisza_*
Posted 30 May 2011 - 23:28
Veloart i BG speca to jest dobra sprawa ale do pewnego etapu... do etapu którego wkladki, podkładki ,ustawienia nie wystarczają pewnym problemą i osobą. Jest to zamalo... Wtedy sprawdza się to co proponuje www.velolab.pl
pozdrawiam
Gosc_jarus_*
Posted 29 September 2011 - 21:40
xsnailx -> który pozycję z cennika VeloArt brałeś? Analiza pozycji Retul 3D -> 650 zł ?
Gosc_wojtas_*
Posted 04 October 2011 - 13:30
Moja wizyta w studiu Veloart miała miejsce w marcu. Zdecydowałem się na pełną opcję jeśli chodzi o fitting, czyli ustawianie pozycji + wkładki. Okazało się, że muszę wymienić siodełko - na miejscu dobraliśmy nowe. Całość zajęłą prawie 8 godzin...
Po kilku miesiącach jazdy mogę powiedzieć, że było warto. Jest mi wygodnie bez względu na to czy na rowerze siedzę 2 czy 6 godzin. Nic nie boli ani co ważniejsze nie drętwieje.
Wkładki do butów zostały wykonane na miejscu, na podstawie odcisku moich stóp tak, aby idealnie pasowały do moich butów. Prawa wkładka delikatnie różni się od lewej, ze względu na uraz stopy w młodości. Jak dla mnie rewelacja.
Dobór siodełka wspomagany był matami tensometrycznymi. Tutaj zawsze miałem problem i zdałem się na chłopaków z Veloartu. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że mój piąty punkt podparcia jest bardzo zadowolony
Samo ustawianie pozycji z systemem Retul jest bardzo interaktywne. Po każdej drobnej zmianie czułem poprawę komfortu, aż do uzyskania finalnego ustawienia roweru.
Przed ustawianiem pozycji przeszedłem szereg testów określających moją gibkość. Badano mi min. ustawienie miednicy, mięśnie, stawy pod kątem blokad, ograniczeń ruchu. Otrzymałem zestaw ćwiczeń aby uporać się z bólami w lędźwiach.
W wątku pojawiła się dyskusja o różnych studiach BF. Sporo czasu spędziłem na analizowaniu ich oferty. Z mojego subiektywnego punktu widzenia, sprawa wygląda tak:
Veloart - Połączenie kilku systemów, składających się z bardzo dokładnych narzędzi. System Retul odpowiada za ustawianie pozycji, Podiatech, Sidas - indywidualnie wykonywane wkładki do butów, oraz Gebiom - maty tensometryczne. Części, siodełka, buty są dobierane z całej dostępnej na rynku oferty. Pracownicy studia posiadają potężne doświadczenie wyniesione z obsługi zawodowego kolarstwa. Polecam!
BG Specialized - System stwożony przez potężną firmę rowerową, opierający się na dość prostych narzędziach, dający dużą dowolność fitterowi. Wszystkie narzędzia, części rowerowe, siodełka, buty i wkładki do butów pochodzą z kolekcji Specialized. Nie korzystałem z ich usług, opieram się na informacjach znalezionych w sieci.
inne studia - w porównaniu do powyższych, duży znak zapytania. Oglądając stronę Velolab widać, że do fittingu wykorzystywane są proste narzędzia. Team tworzy jedna osoba, brakuje informacji jaki system wykorzystuje.
Oto moje wrażenia z wizyty w studiu Veloart.
Wojtas
Posted 04 October 2011 - 19:25
Ale jakie by to nie było narzędzie - nic nie zastąpi dobrego fittera