Veloart ?
Gosc_wojtas_*
Posted 06 October 2011 - 10:52
W studiu Veloart przed fittingiem przeszedłem zarówno wywiad dotyczący mojego "kolarstwa" jak i testy zakresu ruchomości, gibkościowe.
Wojtas
Gosc_jarus_*
Posted 01 November 2011 - 21:52
Ja po krótkim zastanowieniu wybrałem Veloart.
http://www.jaroslawm...to-takiego.html
pozdrawiam
Jarek
Posted 02 November 2011 - 14:43
http://blogrowerowy....owerze-veloart/
Gosc_Zawisza_*
Posted 02 November 2011 - 18:04
Byłem i u Speca i w Velolabie. W Velolabie jest przynajmniej profesjonalny fizjoterapeuta a nie amator po kilkudniowym kursie o kamerze do analizy jazdy nie wspominając.
czesc tcp, czy mógłbyś uscislic i szerzej opisac swoją wizyte w velolabie? czy jestes zadowolony? jak odbywało się spotkanie?
pozdrawiam
Posted 03 November 2011 - 07:59
pozdrawiam
Posted 03 November 2011 - 12:52
Posted 03 November 2011 - 17:07
A jeżeli pozorna :-D różnica długości nóg wynika np. ze "zrotowanej" miednicy ?nie widzę możliwości wyrównania długości nóg przez ćwiczenia
Tutaj w punkcie trzecim też jest coś na temat ewentualnych możliwości:link
Trudno mi dyskutować o szczegółach bo nie jestem specjalistą ale już pobieżne "przegooglowanie" tematu różnic w długości nóg wskazuje, że jednak korekta przez ćwiczenie w pewnych przypadkach jest możliwa.
Posted 03 November 2011 - 18:14
Sugerowałem się też danymi podanymi w linku - dotyczącymi samych ustawień (np. wyraźne - zresztą opisane - przesunięcie punktu podparcia na siodle) i zastanowiło mnie jedno - pomimo korekty przed podkładki i wkładki w butach (polecam!) nadal bardzo zauważalna jest praca bioder (wartość zmieniła się minimalnie według danych "przed" i "po") - ciekawe skąd ta wartość? "Podmiot badany" wskazał jako główny cel GMP 2012 - zdjęcie pozycji wskazało dość duże "zgarbienie" w części dolnej pleców - a to wszystko razem (a przede wszystkim cel wskazujący na charakterystykę jazdy "Podmiotu" i przedmiotu badania: góral) powoduje że chce wiedzieć więcej "co i jak"; ciekawość to jednak straszna wada... i męcząca!
Szukam właśnie złotego środka między wysokością siodła w szosie i czasówce - i im więcej sprawdzam i czytam - tym mniej kumam - czyli idę w dobrym kierunku
Posted 03 November 2011 - 18:29
Niedawno odezwał się mój kręgosłup i zaryzykowałem wizytę o "dobrego" kręgarza. Prawa noga była dłuższa od lewej o jakieś 1,5cm (miałem wrażenie jakby to było 5cm nawet). Nóżka została wstawiona na swoje miejsce (w staw biodrowy) i drętwienia się skończyły...ćwiczę, zacząłem ćwiczyć (szczególnie kręgosłup/plecy), ale czy bez wizyty i tylko przez ćwiczenia zniwelowałbym różnicę w długości nóg ? Nie wydaje mi się...
Posted 03 November 2011 - 18:30
Na BG Fit się wybiorę jak skończę eksperymenty żeby skonfrontować własne wynalazki z doświadczeniem fittera. Już raz to zresztą robiłem i z dobrym skutkiem - tj. zostałem pochwalony
Dobry fitter to podstawa - wystarczy jego wiedza, doświadczenie, poziomica, miarka, trenażer i dużo czasu. A dodatki w postaci bajerów to tylko ... dodatki. Najważniejsze żeby przekonać się, zaufać, sprawdzić - a najważniejsze - nie spieszyć się; każda zmiana wymaga adaptacji - 10 minut kręcenia nie powie zbyt wiele.
Gosc_wojtas_*
Posted 07 November 2011 - 13:29
Wicklowman - noga trzyma się na miejscu?
Misza - gdzie miałeś styczność z Retulem? Przeszedłeś fitting?
Zgadzam się z Tobą odnośnie umiejętności fittera, to jest najważniejsze. Zarówno wiedza fizjoterapeutyczna jak i doświadczenie w kolarstwie. Ważne także jest, aby fitter miał zestaw narzędzi, które są dokładne. Jeżeli ustawienie pozycji polega na kilku zmianach między którymi fitter posługuje się poziomicą i miarką, to gdzie gwarancja, że zostaną przystawione w tych samych miejscach? Zamiast zmiany w pozycji fitter zmierzy wtedy swój błąd:) Podobnie w przypadku analizy video.
Jeżeli mówimy o bajerze i dodatkach, to wg mnie poziomice i bazowanie na kamerach to bajery a fitter i tak działa "na oko".
W Veloarcie czujniki miałem naklejone przez całe badanie w tych samych miejscach, które ustalił fitter. Patrząc na wyniki można jednoznacznie powiedzieć jak zmiany w ustawieniu roweru wpłynęły na pozycję. Pomiary były wykonywane w trakcie kręcenia co też jest istotne, bo mierzono pozycję dynamiczną.
Nie chciałbym patrzeć jak ktoś próbuje mnie pomierzyć miarką i kątomierzem gdy ja staram się ustawić statycznie "jakbym kręcił". Dla mnie to trochę nieprofesjonalne.
Wojtas
Gosc_Zawisza_*
Posted 07 November 2011 - 16:42
Może jestem purystą językowym i się czepiam, ale powiedz mi - dokleili Ci kawałek kości?
) Bo jakoś inaczej nie widzę możliwości wyrównania "długości nóg"... Jedynie gdyby okazało się, że dysproporcja w nogach wynika z przykurczu czy błędu pozycji powstałej na skutek długiej jazdy z "kompensowaniem" jakiegoś braku (np. przy różnej długości kości często przesuwamy się lekko na jedną stronę z wyraźnym ruchem bioder przy pedałowaniu - a jeżeli różnica jest drobna - właśnie przesunięcie na siodle - boczne - powoduje ową kompensację - przy oczywistym występowaniu innych przypadłości - drętwienie, skurcze, ból) to wtedy faktycznie - wyrównanie różnicy, prawidłowe 'siedzenie' oraz ćwiczenia rozciągające dadzą efekt. Ale pewnie się czepiam
Uwielbiam kiedy ktoś coś psize nie majać wiedzy na ten tmat. Dla Twojej wiaodmości różnica w długości nóg może występować chociażby z rotacji ( skręcenia ) lub krzywizny miednicy, a to akurat da się wyeliminować poprzez proste aczkolwiek wykonywane z precyzją ćwiczenia
Posted 07 November 2011 - 17:12
Może jestem purystą językowym i się czepiam, ale powiedz mi - dokleili Ci kawałek kości?
) Bo jakoś inaczej nie widzę możliwości wyrównania "długości nóg"... Jedynie gdyby okazało się, że dysproporcja w nogach wynika z przykurczu czy błędu pozycji powstałej na skutek długiej jazdy z "kompensowaniem" jakiegoś braku (np. przy różnej długości kości często przesuwamy się lekko na jedną stronę z wyraźnym ruchem bioder przy pedałowaniu - a jeżeli różnica jest drobna - właśnie przesunięcie na siodle - boczne - powoduje ową kompensację - przy oczywistym występowaniu innych przypadłości - drętwienie, skurcze, ból) to wtedy faktycznie - wyrównanie różnicy, prawidłowe 'siedzenie' oraz ćwiczenia rozciągające dadzą efekt. Ale pewnie się czepiam
Uwielbiam kiedy ktoś coś psize nie majać wiedzy na ten tmat. Dla Twojej wiaodmości różnica w długości nóg może występować chociażby z rotacji ( skręcenia ) lub krzywizny miednicy, a to akurat da się wyeliminować poprzez proste aczkolwiek wykonywane z precyzją ćwiczenia
A widzisz - tak to jest jak ktoś nie przeczyta ze zrozumieniem...
@wojtas- tak - byłem badany - nie wyobrażam sobie podejścia do ustawiania bez przeprowadzenia wywiadu i sprawdzenia gibkości, parametrów i ogólnej sprawności. Szczerze - gdyby ktoś próbował ustawiać kogoś bez tego - trzeba od razu wychodzić - inaczej szkoda czasu i pieniędzy. Ustawiałem się w Londynie - nie u nas. BG Fit jaki miałem u nas oczywiście zaczął się od umiejscowienia odpowiednich punktów na ciele - więc pomiary i kąty były pobierane precyzyjnie, przy Rethulu są to diody bądź elektrody - ponownie - nie wyobrażam sobie żeby mierzyć 'z powietrza' - równie dobrze można przez internet pomierzyć
Gosc_xsnailx_*
Posted 26 January 2013 - 12:09
Fotka z pobytu: