Skocz do zawartości

Veloart ?

40 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_wojtas_*

Gosc_wojtas_*
  • Gość

Napisano 06 październik 2011 - 10:52

Zgadza się, Retul to narzędzie. W poprzednim poście porównywałem moje doświadczenia i znalezione opinie o studiach fittingu dostępnych w kraju.

W studiu Veloart przed fittingiem przeszedłem zarówno wywiad dotyczący mojego "kolarstwa" jak i testy zakresu ruchomości, gibkościowe.

Wojtas

#22 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 31 październik 2011 - 14:14

Byłem i u Speca i w Velolabie. W Velolabie jest przynajmniej profesjonalny fizjoterapeuta a nie amator po kilkudniowym kursie o kamerze do analizy jazdy nie wspominając.

#23 Gosc_jarus_*

Gosc_jarus_*
  • Gość

Napisano 01 listopad 2011 - 21:52

Hej,

Ja po krótkim zastanowieniu wybrałem Veloart.

http://www.jaroslawm...to-takiego.html

pozdrawiam
Jarek

#24 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 02 listopad 2011 - 10:02

Sprawdzili dlaczego masz krótszą nogę czy od razu dali podkładkę ? Ja po szczegółowym badaniu zamiast podkładki dostałem zestaw ćwiczeń ustawiających miednicę. Podobno po kilku tygodniach długość nóg powinna się wyrównać.

#25 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 listopad 2011 - 14:43

Artykuł co prawda z 23 września 2011, ale przypadkiem natknąłem się dziś na niego za sprawą newslettera DSR. Większość już chyba właściwie została powiedziana w tym temacie i na blogu jarusa, ale może komuś się przyda:

http://blogrowerowy....owerze-veloart/

fs-userbar-blog-white.png

#26 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 02 listopad 2011 - 18:04

Byłem i u Speca i w Velolabie. W Velolabie jest przynajmniej profesjonalny fizjoterapeuta a nie amator po kilkudniowym kursie o kamerze do analizy jazdy nie wspominając.

czesc tcp, czy mógłbyś uscislic i szerzej opisac swoją wizyte w velolabie? czy jestes zadowolony? jak odbywało się spotkanie?

pozdrawiam

#27 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 03 listopad 2011 - 07:59

cześć Zawisza, moja wizyta dotyczyła MuscleBALANCE. Łukasz przede wszystkim sprawdzał jak ustawiona jest moja sylwetka, czy mam jakieś przykurcze, deformacje postawy itp.. Po badaniu wyjaśnił jakie mam problemy i przećwiczył ze mną to co mam robić przez najbliższe tygodnie. Ostatnia część wizyty to pobieżne (w celu wyeliminowania najbardziej oczywistych błędów bo właściwe ustawienie na rowerze odbędzie się po kilku tygodniach ćwiczeń korekcyjnych) badanie sylwetki podczas jazdy na rowerze a potem oglądanie i analiza w PC. Na razie jestem zadowolony z tego, że przez proste obejrzenie jak wyglądam na rowerze udało się wyeliminować błąd polegający na przesuwaniu się na prawą stronę siodełka. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi a korekta w zasadniczy sposób poprawiła komfort jazdy. Jeżeli dodatkowo okaże się, że dzięki ćwiczeniom uda mi się wyrównać długość nóg to z pewnością te 150 pln będą dobrze wydanymi pieniędzmi.
pozdrawiam

#28 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 03 listopad 2011 - 12:52

Może jestem purystą językowym i się czepiam, ale powiedz mi - dokleili Ci kawałek kości? :)) Bo jakoś inaczej nie widzę możliwości wyrównania "długości nóg"... Jedynie gdyby okazało się, że dysproporcja w nogach wynika z przykurczu czy błędu pozycji powstałej na skutek długiej jazdy z "kompensowaniem" jakiegoś braku (np. przy różnej długości kości często przesuwamy się lekko na jedną stronę z wyraźnym ruchem bioder przy pedałowaniu - a jeżeli różnica jest drobna - właśnie przesunięcie na siodle - boczne - powoduje ową kompensację - przy oczywistym występowaniu innych przypadłości - drętwienie, skurcze, ból) to wtedy faktycznie - wyrównanie różnicy, prawidłowe 'siedzenie' oraz ćwiczenia rozciągające dadzą efekt. Ale pewnie się czepiam :)

#29 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 03 listopad 2011 - 15:19

Bo jakoś inaczej nie widzę możliwości

Może jestem purystą językowym i się czepiam, ale powiedz mi - przykleili Ci klapy na oczy.

#30 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 03 listopad 2011 - 16:32

Skrót myślowy - mój błąd - nie widzę możliwości wyrównania długości nóg przez ćwiczenia. Koniec skrótu myślowego. Klapek nie mam - okulary jedynie :)

#31 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 03 listopad 2011 - 17:07

nie widzę możliwości wyrównania długości nóg przez ćwiczenia

A jeżeli pozorna :-D różnica długości nóg wynika np. ze "zrotowanej" miednicy ?
Tutaj w punkcie trzecim też jest coś na temat ewentualnych możliwości:link
Trudno mi dyskutować o szczegółach bo nie jestem specjalistą ale już pobieżne "przegooglowanie" tematu różnic w długości nóg wskazuje, że jednak korekta przez ćwiczenie w pewnych przypadkach jest możliwa.

#32 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 03 listopad 2011 - 18:14

A to już inna para kaloszy :)

Sugerowałem się też danymi podanymi w linku - dotyczącymi samych ustawień (np. wyraźne - zresztą opisane - przesunięcie punktu podparcia na siodle) i zastanowiło mnie jedno - pomimo korekty przed podkładki i wkładki w butach (polecam!) nadal bardzo zauważalna jest praca bioder (wartość zmieniła się minimalnie według danych "przed" i "po") - ciekawe skąd ta wartość? "Podmiot badany" wskazał jako główny cel GMP 2012 - zdjęcie pozycji wskazało dość duże "zgarbienie" w części dolnej pleców - a to wszystko razem (a przede wszystkim cel wskazujący na charakterystykę jazdy "Podmiotu" i przedmiotu badania: góral) powoduje że chce wiedzieć więcej "co i jak"; ciekawość to jednak straszna wada... i męcząca! ;)

Szukam właśnie złotego środka między wysokością siodła w szosie i czasówce - i im więcej sprawdzam i czytam - tym mniej kumam - czyli idę w dobrym kierunku :))

#33 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopad 2011 - 18:20

... czyli idę w dobrym kierunku :))

...czyli w kierunku np. BG Fit? ;-)

Sam się chyba wybiorę...

#34 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 03 listopad 2011 - 18:29

MiSzA coś dla Ciebie ;-) . Swego czasu pisałem o drętwieniu lewej dłoni (przy tym lewa noga też czasami drętwiała). Diagnoz było mnóstwo...kiedyś nawet myślałem o fachowej pomocy jeżeli chodzi o ustawienie prawidłowej pozycji.
Niedawno odezwał się mój kręgosłup i zaryzykowałem wizytę o "dobrego" kręgarza. Prawa noga była dłuższa od lewej o jakieś 1,5cm (miałem wrażenie jakby to było 5cm nawet). Nóżka została wstawiona na swoje miejsce (w staw biodrowy) i drętwienia się skończyły...ćwiczę, zacząłem ćwiczyć (szczególnie kręgosłup/plecy), ale czy bez wizyty i tylko przez ćwiczenia zniwelowałbym różnicę w długości nóg ? Nie wydaje mi się...

#35 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 03 listopad 2011 - 18:30

Nie Pafcio - mętlik w głowie i powolne przegryzanie się przez materiały :) Jeszcze warto dorzucić skarbnicę wiedzy i ciekawych pomysłów ze świata TRI (F.I.S.T. i pochodne).

Na BG Fit się wybiorę jak skończę eksperymenty żeby skonfrontować własne wynalazki z doświadczeniem fittera. Już raz to zresztą robiłem i z dobrym skutkiem - tj. zostałem pochwalony :) Wcześniej miałem styczność z Rethulem więc mam porównanie. Liczy się jedno - wiedza i doświadczenie fittera - cała reszta to bajer (kamery, sesnory, odwzorowanie pozycji via projektor, nanoszenie dwóch pozycji na siebie itp) - i tylko bajer, ale fajny bajer :)

Dobry fitter to podstawa - wystarczy jego wiedza, doświadczenie, poziomica, miarka, trenażer i dużo czasu. A dodatki w postaci bajerów to tylko ... dodatki. Najważniejsze żeby przekonać się, zaufać, sprawdzić - a najważniejsze - nie spieszyć się; każda zmiana wymaga adaptacji - 10 minut kręcenia nie powie zbyt wiele.

#36 Gosc_wojtas_*

Gosc_wojtas_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2011 - 13:29

Jarus - Jak ci się jeździ po zmianach? Kręcisz już dwoma nogami?:)

Wicklowman - noga trzyma się na miejscu? :) Może siodełko nie było takie jak trzeba?

Misza - gdzie miałeś styczność z Retulem? Przeszedłeś fitting?

Zgadzam się z Tobą odnośnie umiejętności fittera, to jest najważniejsze. Zarówno wiedza fizjoterapeutyczna jak i doświadczenie w kolarstwie. Ważne także jest, aby fitter miał zestaw narzędzi, które są dokładne. Jeżeli ustawienie pozycji polega na kilku zmianach między którymi fitter posługuje się poziomicą i miarką, to gdzie gwarancja, że zostaną przystawione w tych samych miejscach? Zamiast zmiany w pozycji fitter zmierzy wtedy swój błąd:) Podobnie w przypadku analizy video.

Jeżeli mówimy o bajerze i dodatkach, to wg mnie poziomice i bazowanie na kamerach to bajery a fitter i tak działa "na oko".

W Veloarcie czujniki miałem naklejone przez całe badanie w tych samych miejscach, które ustalił fitter. Patrząc na wyniki można jednoznacznie powiedzieć jak zmiany w ustawieniu roweru wpłynęły na pozycję. Pomiary były wykonywane w trakcie kręcenia co też jest istotne, bo mierzono pozycję dynamiczną.

Nie chciałbym patrzeć jak ktoś próbuje mnie pomierzyć miarką i kątomierzem gdy ja staram się ustawić statycznie "jakbym kręcił". Dla mnie to trochę nieprofesjonalne.

Wojtas

#37 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2011 - 16:42

Może jestem purystą językowym i się czepiam, ale powiedz mi - dokleili Ci kawałek kości? :)) Bo jakoś inaczej nie widzę możliwości wyrównania "długości nóg"... Jedynie gdyby okazało się, że dysproporcja w nogach wynika z przykurczu czy błędu pozycji powstałej na skutek długiej jazdy z "kompensowaniem" jakiegoś braku (np. przy różnej długości kości często przesuwamy się lekko na jedną stronę z wyraźnym ruchem bioder przy pedałowaniu - a jeżeli różnica jest drobna - właśnie przesunięcie na siodle - boczne - powoduje ową kompensację - przy oczywistym występowaniu innych przypadłości - drętwienie, skurcze, ból) to wtedy faktycznie - wyrównanie różnicy, prawidłowe 'siedzenie' oraz ćwiczenia rozciągające dadzą efekt. Ale pewnie się czepiam :)

Uwielbiam kiedy ktoś coś psize nie majać wiedzy na ten tmat. Dla Twojej wiaodmości różnica w długości nóg może występować chociażby z rotacji ( skręcenia ) lub krzywizny miednicy, a to akurat da się wyeliminować poprzez proste aczkolwiek wykonywane z precyzją ćwiczenia :D

#38 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 07 listopad 2011 - 17:12

Uwielbiam kiedy ktoś coś psize nie majać wiedzy na ten tmat. Dla Twojej wiaodmości różnica w długości nóg może występować chociażby z rotacji ( skręcenia ) lub krzywizny miednicy, a to akurat da się wyeliminować poprzez proste aczkolwiek wykonywane z precyzją ćwiczenia :D

A widzisz - tak to jest jak ktoś nie przeczyta ze zrozumieniem... :) Co napisałem w pierwszych słowach zdania? Oblookaj może "purysta językowy" to zrozumiesz (na marginesie - zrobiłeś pięć ortograficznych, sześć interpunkcyjnych :P). Mogę oczywiście tłumaczyć, ale liczę na to, że logika zwycięży ;) - podpowiem - czepnąłem się warstwy logicznej i językowej wypowiedzi - nie sensu medycznego. Każdy ma gorszy dzień (to a propos mojej wypowiedzi).

@wojtas- tak - byłem badany - nie wyobrażam sobie podejścia do ustawiania bez przeprowadzenia wywiadu i sprawdzenia gibkości, parametrów i ogólnej sprawności. Szczerze - gdyby ktoś próbował ustawiać kogoś bez tego - trzeba od razu wychodzić - inaczej szkoda czasu i pieniędzy. Ustawiałem się w Londynie - nie u nas. BG Fit jaki miałem u nas oczywiście zaczął się od umiejscowienia odpowiednich punktów na ciele - więc pomiary i kąty były pobierane precyzyjnie, przy Rethulu są to diody bądź elektrody - ponownie - nie wyobrażam sobie żeby mierzyć 'z powietrza' - równie dobrze można przez internet pomierzyć :)

#39 Gosc_Kolarz2012_*

Gosc_Kolarz2012_*
  • Gość

Napisano 23 luty 2012 - 15:22

Nie wiem skąd się wzięła informacja o cenach.
Veloart ma bardzo przystępne ceny, o kilka razy niższe niż porównywalne ośrodki na zachodzie, a jakość usług jest absolutnie topowa (klasa olimpijska).
Kto korzystał, ten wie.

#40 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 26 styczeń 2013 - 12:09

Ja ostatnio zaliczyłem kolejna wizytę w Veloarcie = Fitting (optymalizacje pozycji z zeszłego roku + ustawienia blokow w nowych butach + pomiary do wykonania wkładek solestara. [o tych ostatnich cos wiecej napisze jak do mnie dotra ... produkt mega i czolowka polskiego proturu juz tez w tym sezonie ma] + badania. Coz obsługa jak zawsze topowa. Wiecej opisze na mojej stronce (wrzuce linka jak skoncze ;))
Fotka z pobytu:
Posted Image

Dodaj odpowiedź