Skocz do zawartości

Zdjęcie

Karbonowe Siodełko Potencjalnie Niekompatybilne Z Jarzmem Sztycy

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jakuda

Jakuda
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 16 listopad 2018 - 12:29

Hej,

Sorki za enigmatyczny tytuł- nie wiedziałem jak to ująć:)

Otóż mam karbonowe siodełko, z karbonowymi prowadnicami/prętami- Selle Italia SLR.

I w instrukcji jakiegoś innego węglowego siedzidła przeczytałem, że nie można go montować w sztycach z jarzmem tego typu:

https://ae01.alicdn....d252fb8b889835c

Zapewne chodzi o punktowy nacisk.

Czy to prawda? Taką samą konstrukcję stosuje Smud carbon:

http://www.smud-carb.../index_pol.html

#2 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 16 listopad 2018 - 13:26

Hej
Powinno sie stosowac sztyce z szyna, minimum dolna i zakonczenia podparcia nie na ostro.
Ja nie mialem wyjscia i chinska sztyce i siodelko z ali zamocowalem niezgodnie z zaleceniami.
Mam sztyce z punktowymi podparciami, ale mw nad soba gora/dol, nie tak jak na Twoim zdjeciu, gdzie jest swego rodzaju dzwignia po skreceniu.
Skrecilem na 5Nm z pasta. Nic sie nie dzieje, trzeszczy siodelko w innym miejscu i pekl lakier od ugiecia na siodelku.
Ale ja moge sie bawic z tanimi chinolami za 12$

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 16 listopad 2018 - 14:27

Na zdjeciu, to jest akurat łódeczka "henia". Pomysl takiego rozwiazania narodzil sie po wygooglowaniu 9 lat temu karbonewego rozwiazania mocowania siodla dla sztyc Thomsona, dziela goscia z Australii, dzisiaj bardziej znanego z YT z ciecia ram i komponentow karbonowych.
Jeden z kolegow z forum Light-bike "henio" zrobil takich kilka. To jeszcze bylo przed Piotrkiem i jego karbonowymi wyrobami (Smud).

Ta lodeczka byla montowana z kilkoma karbonowymi siodlami, i ma sie do dzis bardzo dobrze. Uzywana w rowerze mtb.

32035626268_4b792d7f9d_z.jpg

Jezdzilem rowniez na takim mocowaniu, w tym wypadku szosa. Zero problemow.

Wieksze ryzyko zachodzi przy nie-karbonowych pretach, ktore przy tak malym podparciu moga sie wygiac.

44091082530_c225808f94_z.jpg

Wiekszosc karbonowych siodel, ogolnie znanych marek, stosuje wzmocnienia w karbonowych pretach.

Z reguly takie siodla sa duzo ciezsze od tych super wylajtowanych.

Te na powyzszych zdjeciach to Tune Speedneedle 84g i pierwsza wersja Smud-owego siodla 69g.

Jak widac ultralekkie konstrukcje i spokojnie dawaly rade pod moimi ciezkimi 4-ma literami.

#4 Jakuda

Jakuda
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 16 listopad 2018 - 22:49

Hej dzięki za odpowiedź.

Oki czyli na pewno tym górnymi "imadłami" nie ma co się martwić- co najwyżej tą dolną łódeczką która ma dość ostrą i cieńką krawędź  (bo nie ma tej prowadnicy przez całą jej szerokość).

Trochę się boje wszystkiego co karbonowe- zwłaszcza przy tego typu przeciążeniach/ściskaniu... a nie chciałbym popsuć porządnego siodełka:(

#5 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 20 listopad 2018 - 21:08

Połóż od spodu prętów pół rurkę na tej łódeczce jarzma. Zwiększysz tym powierzchnię przylegania i powinno wytrzymać. Tak najprościej, bardziej ekskluzywnie to zakup odpowiedniej łódeczki, może na Aliexpress taką znajdziesz. 

Dodaj odpowiedź