Bezdech a treningi
Gosc_Jareq_*
Posted 02 November 2010 - 20:24
Ja ostatnio dowiedziałem się że mam tzw. bezdech śródsenny...i podsumowując ostatnie miesiące moich wyjazdów rowerowych uważam, że bardzo możliwe iż słabe wyniki to wina tej przypadłości...tymbardziej,bo to przez uszkodzoną przegrode nosową.
Czy ktoś też miał taki problem ?? Czy to rzeczywiście może działać znacząco na treningi i po wyleczeniu wyniki mogą poprawić się wielokrotnie ??
Posted 06 November 2010 - 11:37
Bezdech senny to nic innego jak chrapanie, wiąże się z zatkaniem nosa i koniecznością oddychania przez usta. Możesz czuć się nie wyspany i w związku z tym na pewno spada wydolność i ogólna sprawność organizmu, ale nie przeceniałbym bezdechu jako powodu kiepskich wyników na treningach
Bez wątpienia jednak krzywa przegroda nosowa, która jest przyczyną bezdechu, może obniżać sprawność, ale tu też nie ma co robić tragedii. Mnóstwo kolarzy ma krzywą przegrodę nosową i dają radę. U mnie to wygląda tak, że automatycznie przestawiam się na oddychanie przez usta więc poza dyskomfortem z tym związanym nie ma co szukać tu przyczyny kiepskich wyników.
Ja w końcu przestałem szukać wymówki i postanowiłem wziąć się ostro do pracy
Krzywą przegrodę można operować i nie jest to jakiś skomplikowany zabieg. Zdaje się, że w zeszłym roku ktoś opisywał na forum jak to wygląda. Ja sam muszę w końcu położyć swój nochal pod skalpel
Posted 06 November 2010 - 14:51
1. Co to jest bezdech senny?
Często śmiejemy się z osób, które chrapią. Jednak okazuje się, że głośne chrapanie może być oznaką niebezpiecznych dla zdrowia zakłóceń oddechowych. Do zaburzenia drożności dróg oddechowych dochodzi na poziomie gardła; w czasie snu obniża się napięcie mięśni, w wyniku czego ściany górnych dróg oddechowych zbliżają się do siebie, język oraz podniebienie miękkie opadają w stronę przełyku, powodując zwężenie. Z powodu zamknięcia górnych dróg oddechowych dochodzi do zaburzenia jednej z podstawowych czynności życiowych- oddychania. Około 10-30% dorosłych chrapie podczas snu. Jednak w większości przypadków leczenie nie jest potrzebne, gdyż chrapanie to nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
W przeciwieństwie do tego, głośne i przede wszystkim nieregularne chrapanie jest z reguły oznaką zespołu obturacyjnych bezdechów sennych (OBPS), na który cierpi ok. 5% populacji Choroba ta dotyka w przeważającej części mężczyzn w średnim wieku.
Kluczowe słowo Apnoea pochodzi z łaciny i oznacza bezdech.
Osoba cierpiąca na bezdech nie jest podczas snu wystarczająco dotleniona; może dojść do niedotlenienia mózgu, serca, nerek, wątroby.
Drugim obok niedotlenienia ważnym zaburzeniem są wybudzenia ze snu. Prawidłowy sen polega na naprzemiennym występowaniu okresów snu płytkiego i głębokiego. U chorych z bezdechem cykliczność ta jest zaburzona.
Bezdech prowadzi do nadmiernej senności podczas dnia, osłabienia potencji i różnych zaburzeń ze strony układu krążenia, jak: zakłócenia rytmu serca, nadciśnienie tętnicze, przerost prawej komory serca i inne.
Jeśli głośno chrapiesz i po obudzeniu czujesz się niewyspany, powinieneś zgłosić się do lekarza.
W specjalistycznym ośrodku diagnostyki bezdechu dowiesz się, czy cierpisz na bezdech senny oraz jakie są możliwości terapii.
2. Jakie są symptomy bezdechu?
Do najczęstszych objawów bezdechu sennego należą:
- nieregularne, głośne chrapanie
- bezdechy ( po okresie chrapania następuje cisza, w której widoczne są ruchy klatki piersiowej i brzucha, jednak proces oddychania jest zaburzony)
- niespokojny sen (gwałtowne poruszanie rękami i nogami)
- częste oddawanie moczu w nocy
- pocenie się
Objawy występujące w ciągu dnia:
- niewyspanie
- uczucie ciągłego zmęczenia
- zasypianie wbrew własnej woli
- poranne bóle głowy
- osłabienie pamięci
- trudności w koncentracji
- zwiększona drażliwość
3. Przyczyny bezdechów sennych
Podczas snu spada napięcie mięśniowe, dotyczy to również mięśni biorących udział w oddychaniu. U większości osób nie ma to wpływu na jakość snu. Jednak u niektórych osób osłabienie napięcia mięśniowego w obrębie gardła i dróg oddechowych jest tak duże, że zaburza normalne oddychanie, a przez to naturalny rytm snu.
Bezdech może mieć również podłoże centralne tzn. zakłócenie funkcji mózgu sterującej oddychaniem. U zdrowych osób mózg wysyła do mięśni sygnały zawiadujące oddechem, a u chorych mózg zdaje się zapominać o tej funkcji.
Kontynuujmy nasze rozważania:
A więc w skutek zwiotczenia mięśni podniebienia miękkiego, przepływ powietrza w górnych drogach oddechowych jest upośledzony. Organizm zwiększa wysiłek oddechowy, czego wyrazem w końcowej fazie jest chrapanie. W końcu mięśnie dróg oddechowych zupełnie się zamykają. Te zastoje w oddychaniu można rozpoznać po charakterystycznych okresach ciszy i przerwach w chrapaniu.
" Na skutek zwiększonej aktywności mięśni przepony i klatki piersiowej (wywołanej wzmożonym wysiłkiem oddechowym) dochodzi do krótkich przerw w śnie. Podczas tych wybudzeń tzw. "Arousals" zwiększa się z kolei aktywność mięśni w obrębie szyi, tak że drogi oddechowe ponownie zostają otwarte.
Okresy wybudzeń są bardzo krótkie, tak że rano nie będziesz
ich pamiętał. Przy OBPS przerwy w oddychaniu trwają ok.
10sek lub dłużej i powtarzają się wielokrotnie w ciągu nocy.
" Przy każdym zatrzymaniu oddechu spada wysycenie krwi tlenem i serce musi pracować szybciej. Przez to rośnie ciśnienie krwi, które nierzadko nie obniża się po rozpoczęciu normalnego oddychania.
" W niektórych wypadkach dochodzi do zakłócenia rytmu serca, tzn. serce bije nierówno, nawet z kilkusekundowymi przerwami.
Przypuszcza się, że nagła śmierć u dorosłych o ogólnie
Dobrym stanie zdrowia jest związana z występującymi
podczas snu zaburzeniami rytmu serca.
Spadek napięcia mięśniowego w czasie snu spowodować mogą także:
alkohol, środki nasenne i uspokajające.
Większość pacjentów cierpiących na bezdech senny nie ma żadnych fizycznych anomalii, które mogłyby zakłócić oddychanie podczas snu; jednak pewne cechy fizyczne mogą być czynnikiem ryzyka:
-mała szczęka, duży język, powiększone migdałki, znaczny przyrost tkanki tłuszczowej i łącznej w obrębie ujścia górnych dróg oddechowych.
OBPS występuje szczególnie często u otyłych mężczyzn, u kobiet na skutek obecności żeńskich hormonów i innej budowy krtani bezdech prawie nie występuje. Po osiągnięciu wieku menopauzalnego ryzyko zachorowania wzrasta.
4. Czy bezdechy są niebezpieczne?
Bezdech jest zdecydowanie niebezpieczny, w najcięższych przypadkach może skończyć się fatalnie.
Pomyśl o tym w ten sposób:
Coś zatrzymuje proces oddychania w czasie snu- czy to może pozostać bez wpływu na twoje zdrowie?
Z bezdechem wiąże się podwyższenie ciśnienia krwi, wzrasta ryzyko niewydolności serca, udaru, arytmii.
Niestety, nie wszystkie problemy związane z bezdechem są znane, ale specjaliści zgadzają się, że u większości pacjentów objawy są podobne.
Poza wcześniej wspomnianymi poważnymi powikłaniami bezdech senny ma także inne następstwa:
zakłócenie normalnego rytmu snu może prowadzić do depresji , nadwrażliwości, trudności w koncentracji, zaburzeń pamięci, utraty energii.
Wyobraź sobie co może się stać, jeśli nadmiernie senny usiądziesz za kółkiem!
Ale nie obawiaj się, są już skuteczne metody terapii bezdechu.
5. Co mnie czeka u lekarza?
Lekarz musi zadać Ci szereg pytań, a czasem nawet trzeba wypełnić ankietę, która pomoże w diagnozie. Jest to zestaw pytań dotyczących twojego zdrowia i samopoczucia oraz snu.
Często potrzebna jest również pomoc twojego współmałżonka, gdyż tylko on może opisać przebieg twojego snu- wybudzenia, chrapanie, charakterystyczne okresy ciszy.
Jeśli zachodzi podejrzenie OBPS, prawdopodobnie zostaniesz skierowany do specjalistycznego laboratorium snu, w celu kontroli przebiegu i jakości twojego snu.
Będziesz musiał spędzić jedną lub dwie noce w laboratorium, gdzie przed pójściem spać przeszkolony personel podłączy Cię do aparatu diagnostycznego. Za pomocą aparatu, w zależności od rodzaju zarejestrowane zostaną następujące parametry:
- Czynność mózgu
- czynność mięśni
- czynność ruchów rąk i nóg
Oprócz tego za pomocą wyposażonego w czujniki specjalnego urządzenia (np. SOMNOcheck effort, SOMNOlab) rejestrowane będą parametry oddechowe, saturacja, chrapanie, ilość bezdechów i osłabień oddechowych i inne. Na tej podstawie lekarze będą mogli postawić diagnozę- czy cierpisz na bezdech i jeśli tak- jak bardzo jest on nasilony.
6. Metody terapii bezdechów
" Terapia CPAP
Nazwa terapii - nCPAP to skrót angielskiej nazwy:
nasal continuous positive airway pressure - stałe dodatnie nosowe ciśnienie w drogach oddechowych.
Metoda ta okazywała się dotychczas najskuteczniejsza w leczeniu obturacyjnego bezdechu sennego.
Standardowy aparat do terapii CPAP składa się z urządzenia podstawowego i przewodu przez który tłoczone jest powietrze do maski nosowej. Dodatkowo istnieje możliwość podłączenia nawilżacza.
Pacjent oddycha powietrzem tłoczonym przez aparat, przy czym aparat utrzymuje stałe ciśnienie na nastawionym wcześniej poziomie. Ciśnienie to wywiera stały nacisk na drogi oddechowe, tak że nie dopuszcza do ich zamknięcia i do bezdechu.
Niektórzy pacjenci skarżą się na uciążliwość tej metody- trzeba się przyzwyczaić do oddychania powietrzem o zwiększonym ciśnieniu, często występuje suchość śluzówek i gardła.
Aby utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia istnieje możliwość podłączenia nawilżacza.
" Terapia BiPAP
Do terapii BiPAP służą urządzenia, w których efekt terapeutyczny osiągany jest poprzez dostarczanie dodatniego ciśnienia powietrza do dróg oddechowych.
( podobnie jak w terapii CPAP). Urządzenie BiPAP stosuje jednak zmienną wartość ciśnienia- niższą w fazie wydechu, co zapobiega nadmiernemu wysychaniu dróg oddechowych. Aparaty BiPAP stosowane są także u pacjentów mających spore kłopoty z zaakceptowaniem terapii CPAP lub w zespołach zaburzeń oddychania o typie tzw. bezdechu centralnego.
" Terapia auto PAP
Nowością są inteligentne urządzenia tzw. auto PAP, które potrafią "przewidzieć" zbliżający się bezdech i w porę mu zapobiec automatycznie podwyższając ciśnienie. Poza okresami podwyższonej aktywności aparatu (proces zwiększania ciśnienia) pacjent oddycha powietrzem o zwykłym ciśnieniu- redukuje to maksymalnie wystąpienie efektów ubocznych.
Przyrządy mechaniczne
U niektórych pacjentów można zastosować indywidualnie dopasowaną szynę. Szyna ma za zadanie nie dopuścić do zamknięcia dróg oddechowych poprzez lekkie przesunięcie języka i podniebienia do przodu.
Zabiegi chirurgiczne
Anomalie fizyczne, które mogą wpływać na jakość snu można w niektórych wypadkach korygować operacyjnie.
Zalicza się tu: powiększone migdałki i polipy, przerośniętą tkanka tłuszczową i łączną w obrębie gardła, zniekształcenie i nieprawidłową budowę szczęki i podniebienia miękkiego, upośledzającą prawidłowe oddychanie skrzywioną przegrodę nosową.
Jedną z metod operacyjnych przy OSA jest uvulopalatopharyngoplastyka (UPPP)
Jest to zabieg chirurgiczny, polegający na usunięciu nadmiaru tkanki tłuszczowej i łącznej z okolic gardła. Badania wykazują jednak, że powodzenie takiego zabiegu wynosi ok. 50%
Pacjenci zoperowani uskarżają się głównie na nosową wymowę, oraz wpływanie resztek pokarmu i płynów do nosa podczas przełykania lub picia.
Terapia tlenowa
Terapia tlenem jest rzadko stosowana przy bezdechu jako jedyne postępowanie lecznicze. Najczęściej tlen stosuje się w kombinacji
np. w terapii CPAP. ( dostarczanie tlenu gdy spada saturacja)
Środki farmakologiczne
U większości pacjentów stosowanie leków nie przynosi trwałej poprawy; jednak w lżejszych przypadkach niektóre leki mogą polepszyć jakość snu chorego.
7. Czy mogę sam sobie pomóc?
Oczywiście , że możesz spróbować zminimalizować ryzyko wystąpienia bezdechu lub -jeśli już na niego cierpisz- pomóc w jego leczeniu.
Jeżeli cierpisz na, będziesz potrzebował także fachowej terapii.
Zapoznaj się z następującymi informacjami:
" Prawidłowa waga ciała
Kontrola wagi ciała odgrywa w bezdechu ważną rolę. Przykładowo, mężczyzna chory na bezdech o wadze ciała ok. 90 kg, dla którego prawidłowa waga ciała wynosi 75 kg, mógłby znacznie polepszyć jakość oddychania w czasie snu przez utratę ok. 10 kg.
Dlaczego?
Przerośnięta tkanka tłuszczowa odkłada się tak samo w obrębie gardła jak w innych miejscach , zwężając tym samym światło górnych dróg oddechowych.
" Alkohol
Już na dwie godziny przed snem powinieneś unikać alkoholu, ponieważ osłabia on napięcie mięśni przez co zmniejsza się aktywność oddechowa i zwiększa częstotliwość bezdechów.
Alkohol może także powodować bezdechy u osób, które normalnie ich nie mają, nie chrapią i śpią spokojnie.
" Tabletki nasenne
Należy unikać stosowania środków nasennych, gdyż sprzyjają one zwiotczeniu mięśni i mogą prowadzić do bezdechu . Jeśli jednak cierpisz na stałą bezsenność lub notoryczne wybudzenia, lekarz może zalecić stosowanie łagodnych środków nasennych.
8. Nietoleruję terapii CPAP. Co mogę zrobić?
Po pierwsze dokładnie przeczytaj instrukcję swojego aparatu.
a) Przede wszystkim problemem może być czepek i maska
Jednak wszystko wyda ci się o wiele prostsze, jeśli poświęcisz więcej czasu na przeczytanie wskazówek i poćwiczysz zakładanie maski i czepka. Wiele osób broni się przed ich założeniem, mimo że nigdy nie próbowali. Poza tym zupełnie inaczej będziesz to odczuwać w nocy podczas snu.
Daj sobie trochę czasu. Usiądź spokojnie przy stole, obejrzyj dokładnie maskę i czepek, zobacz jak zakłada się paski mocujące, przyłóż maskę do nosa.
Potem połącz wszystkie elementy i obejrzyj sobie całość. Paski wyreguluj tak, aby czepek leżał wygodnie, nie uciskając, ale również ale również niezbyt luźno.
Innym problemem może być wrażenie "suchości" wtłaczanego powietrza. W tym wypadku możesz sprawić sobie nawilżacz do aparatu, który rzeczywiście może polepszyć jakość terapii CPAP. Po podłączeniu nawilżacza większość osób odczuwa wyraźną różnicę.
c) Hałas
Większość aparatów CPAP pracuje dość cicho i nie przeszkadza śpiącemu. Jednak niektóre osoby nie są w stanie normalnie zasnąć i spać w pobliżu aparatu.
Są dwie rzeczy, które możesz zrobić:
- jakoś zredukować hałas np. zakładając zatyczki do uszu
- odstawić aparat możliwie najdalej od siebie
Obojętnie jednak, czy włożysz do uszu stopery, czy postawisz aparat za czymś, nigdy nie stawiaj niczego na aparacie ani go nie przykrywaj. Pamiętaj, że aparat ten pompuje powietrze- jeśli zablokujesz przepływ powietrza aparat może się zapalić. Dookoła aparatu musi być wolna przestrzeń, tak aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
9. Gdzie znajduje się najbliższy ośrodek diagnostyki bezdechu?
W tej sprawie skontaktuj się za swoim lekarzem rodzinnym lub zasięgnij informacji pod numerem tel. 068/ 32 715 66.
Posted 23 November 2010 - 20:26
Nie masz racji naprawienie krzywej przegrody nosa to w brew pozorom skomplikowany zabieg i wymaga dobrego i wprawnego chirurga. Wiem z doświadczenia, bo mi jeden konował spier...lił nos na całej linij.Krzywą przegrodę można operować i nie jest to jakiś skomplikowany zabieg
Posted 24 November 2010 - 02:39
dobrze, że piszesz że trzeba uważać. U mnie momenty bezdechu nieraz spowodowały panikę u osoby śpiącej koło mnie... Nie wiem czy to ma wpływ na wydolność, jeżeli tak to chętnie bym się poddał takiej operacji, a wtedy qqx bój się ;-)Nie masz racji naprawienie krzywej przegrody nosa to w brew pozorom skomplikowany zabieg i wymaga dobrego i wprawnego chirurga. Wiem z doświadczenia, bo mi jeden konował spier...lił nos na całej linij.Krzywą przegrodę można operować i nie jest to jakiś skomplikowany zabieg
Posted 24 November 2010 - 17:28
Bezdech ma wpływ na wydolność organizmu, ponieważ powoduje niedotlenienie przez co zmniejsza możliwości organizmu i uniemożliwia właściwą regeneracje (cytuję moją żonę).Nie wiem czy to ma wpływ na wydolność, jeżeli tak to chętnie bym się poddał takiej operacji, a wtedy qqx bój się ;-)
O zabiegu prostowania nochala mogę Ci dać kilka wskazówek.
Posted 24 November 2010 - 21:52
A jakie? Ciekawi mnie to, gdyż i ja się w lutym wybieram na tenże zabieg ze względu na zalecenie laryngologa i notoryczne kłopoty z gardłem, spowodowane oddychaniem przez gębę w nocy. Dodatkowym skutkiem ubocznym jest chrapanie, a bezdech? Nie wiem, niewykluczone, ze także mam.O zabiegu prostowania nochala mogę Ci dać kilka wskazówek.
Posted 25 November 2010 - 00:02
Posted 25 November 2010 - 01:58
Planuje renowacje tego kinola i migdałków, może tej zimy przynajmniej jedną rzecz zrobię, więc na pewno w przyszłym sezonie wygram 3 toury w cuglach
Posted 25 November 2010 - 08:23
A sama przegroda.... Planując zabieg upewnijcie się czy w przypadku jakichkolwiek komplikacji ogólnych wymagających tzw " Intensywnej Terapii" Wasz zespół operacyjny nie będzie przypadkiem dzwonił po pogotowie rozpaczliwie prowadząc reanimację, dlatego polecam ocenę jednostki nie tylko pod kątem rąk chirurga-laryngologa, ale również zaplecza ze wskazaniem na prawdziwe szpitale, a nie prywatne kliniki, gdzie wszystko przebiega dobrze jak jest dobrze, ale jak tylko coś się stanie to pacjenta spławia się do państwowego szpitala, a prawnicy szykują linię obrony. Dlatego bezwzględnie należy poznać anestezjologa, który będzie przeprowadzał zabieg, pomijając kontrolę stanu zdrowia ( i na przykład przygotowanie lekarza na bardzo niskie tętno spoczynkowe kolarza - niby amatora) przedstawcie pytania o powikłania samego znieczulenia, ewentualną pomoc, oddział pooperacyjny, czy intensywnej terapii gdyby coś poszło nie tak. Jeżeli całe zabezpieczenie to konieczność przewozu chorego karetką - szukajcie innej kliniki
O specjalizacji i doświadczeniu lekarza pisać nie trzeba.
Mój serdeczny przyjaciel w takich okolicznościach, jeszcze bardziej banalnego zabiegu, ( zabieg nawet się nie zaczął) niestety prawie stracił życie, po wielu miesiącach prób leczenia jedynym sukcesem było wyjście z pod respiratora, uszkodzenia układu nerwowego są tak rozległe że szanse powrotu do osobowości osoby którą znaliśmy są prawie żadne. Szpitale, kolejne komplikacje, rodzinna tragedia...
Takie sytuacje to margines, ale tak jak w przypadku opisywanej Szwedki - dowiadujemy się o wielu uchybieniach, tak w przytoczonej historii wszytko odbywało się w " majestacie" prawa" w RENOMOWANEJ lecznicy, postawa tej jednostki i niejasności w tej sprawie budzą najgorsze myśli, faktem jest jednak, że chory został w trybie pilnym po bliżej nie określonym czasie reanimacji wywieziony do normalnego szpitala, gdzie lekarze musieli ratować go na ślepo, wiedząc tyle co napisałem powyżej. cała historia jest ponura nie dlatego, że wystąpiły komplikacje, bo to jest wpisane w nasze życie, wypadki się zdarzają. Postawa i system "obsługi" tej sytuacji przez prywatny szpital, nie ma sentymentów. Tylko mechanizmy obrony przed ewentualnymi roszczeniami....
Posted 25 November 2010 - 12:04
Bardzo cenne spostrzeżenia. Z chirurgiem laryngologiem może porozmawiać przed zabiegiem, wypytać go o wszystkie nurtujące Cię sprawy. Niestety często jest tak że wywiad przed zabiegiem jest zbierany przez studentów, a anestezjologa widzi się dopiero na sali operacyjnej i wtedy nie masz już możliwości rozmowy z nim, dostajesz szprycę i jak masz szczęście to jest niezły odlot. Jest bardzo mało anestezjologów w Polsce, niestety najczęściej jest tak że specjalista anestezjolog jest tylko przy usypianiu i wybudzaniu,a potem nad stanem pacjenta czuwa pielęgniarka anestezjologiczna, bo lekarz ma akurat wtedy kilka operacji.
Posted 25 November 2010 - 12:10
do tej pory beztrosko sobie pochrapywałem
Outoftimeman spokojnie ja się wcale nie skarżę, też mógłbym podać listę swoich przypadłości ale po co wszak nie jestem jak to Ty nazwałeś baba. Generalnie trenuję i popitalam ile sił w nogach i nie przejmuję się niczym, czego i Wam życzę.
Posted 25 November 2010 - 13:58
Dodam tylko iż mój pogruchotałem w wypadku rowerowym. :roll: