Jump to content

Photo

Malowanie ramy karbonowej

6 replies to this topic

#1 Sphincter

Sphincter
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądRybnik

Posted 13 November 2010 - 14:33

Witam! Miał ktoś może już jakieś doświadczenia z malowaniem i lakierowaniem ramy karbonowej? Jakich lakierów należy użyć? Czy "samochodowe" lakiery wchodzą w grę? Słyszałem, że ramy karbonowe pracują i że zwykła farba mogłaby zacząć pękać? Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!

#2 Woland

Woland
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • Skądfrom hell

Posted 23 January 2013 - 05:46

Wiem że stary temat ale nie chce zakładać nowego.
W jaki sposób odbywa sie zdzieranie i malowanie ramy karbonowej? Jestem w posiadaniu teamowej (karbon) ramy i chciałbym ja przemalować całkiem na biało.

#3 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 23 January 2013 - 08:51

http://www.forumszos...opic.php?t=7850
http://www.forumszos...t=599&start=300

#4 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 January 2013 - 16:22

zdzierasz naklejki jesli takie rama posiada, następnie musisz dokładnie zmatowić powierzchnie papierem ściernym, kładziesz podkład, znowu szlifowanie , potem lak. bazowy i lakier bezbarwny, ewentualnie system bez bazy tylko z lakierem kolorowym

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#5 Woland

Woland
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • Skądfrom hell

Posted 24 January 2013 - 15:56

No dobra ale tu czytam:
1. Przy zdzieraniu mechanicznym np. papierem albo żyletka można uszkodzić strukture ramy.
2. Farby/lakiery musza miec odpowiedni filtr UV.

#6 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 24 January 2013 - 18:06

Nic nie zdzierasz , tylko matowisz dla lepszej przyczepności. Do malowania karbonu najlepszy lakier epoksydowy, dalej poliuretanowy lub samochodowy dwuskładnikowy chemoutwardzalny. pozdr

#7 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 January 2013 - 20:18

nic nie zdzierasz bo pokrywasz całą rame jednolitym kolorem wiec co Ciebie interesuje co jest pod ? no chyba ze 30 gram trocin których sie pozbędziesz. Ja preferuje lakiery samochodowe ( akrylowe 2k) i używam bazy i lakieru łatwiej sie to wszystko nakłada i daje lepszy połysk. po za tym powłoka bezbarwna jest łatwiejsza do naprawienia w jakiś szczegolnych wypadkach

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

Reply to this topic