http://weightweenies...39457&mode=view
Czyżby ominęło mnie coś w najnowszych tech-nowinkach, czy można to wytłumaczyć chęcią zgubienia kilku gr albo niewiedzą użytkowników?
Napisano 28 listopad 2010 - 20:17
Napisano 29 listopad 2010 - 07:52
A co to ma do rzeczy? Długość łańcucha dobiera się wg paru metod - np. sram (ja tak robię) w instrukcji serwisowejPo prostu zastosowali kasety o dużej rozpiętości.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 29 listopad 2010 - 12:58
leslaw napisał/a:
Po prostu zastosowali kasety o dużej rozpiętości.
A co to ma do rzeczy?
Napisano 29 listopad 2010 - 13:26
- długi wózek (a właściwie średni) zakłada się do korby z trzema zębatkami. Krótki wózek - na ogół nie ma znaczenia jaka jest kaseta - np. ultegra 6700 ma w specyfikacji nawet do 28 zębów na największej zębatce - niezależnie czy jest to wersja SS (krótki wózek) czy GS (średni).Jeśli założyli przerzutkę z krótkim wózkiem (bo bardziej szosowa), a kasetę o największej koronce np. 28, to nie dziwota, że się wyprostowała.
Napisano 29 listopad 2010 - 13:47
Napisano 29 listopad 2010 - 14:10
Napisano 29 listopad 2010 - 14:18
Nie chodzi o wielkość ząbatek, tylko ważna jest różnica.
Mówię przykładowo, bo nie mam danych konkretnych przerzutek - do zestawu 53/39 i kasety 13-26 - przerzutka SS będzie dobra , ale już przy 53/39 i kasecie 11-26 może się okazać, że ma za małą pojemność i powinna być GS.
Gdy mimo wszystko damy SS, to albo przy wrzuceniu 39/11, będzie łańcuch tarł o koronki, albo przy 53/26 - wózek się wyprostuje - zależnie wg jakiej metody go skrócimy.
Zaznaczam - to tylko przykład.
Proponuję, niech każdy sobie przeliczy jaką pojemność powinna mieć przerzutka, dla jego zestawu korba-kaseta.
geolog - www.geologpoludnie.cba.pl
Napisano 30 listopad 2010 - 01:42
A w/g Shimano ustawia się przełożenie "blat - ośka" i wózek ma być pionowo... Wtedy na dużej koronce kasety wózek wyprostuje się tym bardziej, im ona większa.A co to ma do rzeczy? Długość łańcucha dobiera się wg paru metod - np. sram (ja tak robię)Po prostu zastosowali kasety o dużej rozpiętości.
Napisano 30 listopad 2010 - 22:48
Napisano 01 grudzień 2010 - 22:20
Tak, bo wtedy przerzutka nie napina łańcucha i jest on luźny.h/k, Na takim przełożeniu jeśli jest za długi to lubi skakać.
Zgadzam się, nawet w instrukcjach piszą, by tak nie jeździć. Poniekąd są tam nieco zbyt przesadzone zalecenia (jak najbardziej minimalne przekoszenia). Mi się - podkreślam - zdarza jeździć na tak mocno przekoszonym łańcuchu i poza lekkim ocieraniem o tryby kasety nie zauważyłem nic złego. Ale ja tak często nie robię, wiec nie wiem jaki to ma długofalowy wpływ na łańcuch. Na pewno wolę tak dobraną długość, bo jeżeli czasem przy ciśnięciu z górki na stojąco bądź na prostej przełączę na najmniejsze obie zębatki, czy ewentualnie pomylę biegi to nie polecę na pysk. ;-)Przy okazji - jest to najgorsze przelożenie pod względem obciążenia lańcucha. Największa sila rozciągająca i maksymalny przekos... Lepiej tak nie robić.
Napisano 27 styczeń 2011 - 15:18