Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła Prime Rr-50 Se Carbon Clincher Z Wiggle.co.uk

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jacenty_071

Jacenty_071
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 09:02

Przypadkowo natknąłem się na ten zestaw:

https://www.wiggle.c...ncher-wheelset/

Ma ktoś może jakieś doświadczenie z kołami Prime?

Cena za zestaw z oponami wychodzi około 2400zł i wydaje się być atrakcyjna (chociaż google pokazuje, że była nieco niższa).

Opinie ze sklepu (również chainreactioncycles) niemal wyłącznie pozytywne, w krótkim wideo na youtube wyglądają dobrze.

Szprychy pillar, piasty to najprawdopodobniej brandowane Novatec A291-SL/F482-SL

Warte coś te piasty (łożyska, uszczelnienia), sprawdzą się pod jeźdźcem 80-90 kg?

Pozdrawiam,

Jacek

#2 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1533 postów
  • SkądSK

Napisano 17 czerwiec 2019 - 09:29

Mam koła Prime, ale wersję 38mm https://szosa.org/to...ley-helium-sla/

Sam się zastanawiałem nad zakupem drugiego kompletu właśnie 50mm.

Koła mam od lutego 2018 i jak na razie nie miałem z nimi żadnego problemu, przez ten okres nie były centrowane. Dobrze się toczą, mam szprychy zwykłe nie aero.

Jedyny minus to problem z założeniem na nie opon, przynajmniej miałem tak z GP 4000s II. Żeby je wcisnąć męczyłem się z łyżkami do opon 30 minut. O dziwo 2 tygodnie temu wymieniałem oponę i udało mi się ją założyć bez użycia łyżek :) No i klocki jakie są z kołami szału nie robią, wymieniałem na SwisSstop Black Prince.

Ogólnie z kół jestem zadowolony, waga podobna do tej co podaje producent.

#3 Jacenty_071

Jacenty_071
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 09:54

Mam koła Prime, ale wersję 38mm https://szosa.org/to...ley-helium-sla/

Sam się zastanawiałem nad zakupem drugiego kompletu właśnie 50mm.

Koła mam od lutego 2018 i jak na razie nie miałem z nimi żadnego problemu, przez ten okres nie były centrowane. Dobrze się toczą, mam szprychy zwykłe nie aero.

Jedyny minus to problem z założeniem na nie opon, przynajmniej miałem tak z GP 4000s II. Żeby je wcisnąć męczyłem się z łyżkami do opon 30 minut. O dziwo 2 tygodnie temu wymieniałem oponę i udało mi się ją założyć bez użycia łyżek :) No i klocki jakie są z kołami szału nie robią, wymieniałem na SwisSstop Black Prince.

Ogólnie z kół jestem zadowolony, waga podobna do tej co podaje producent.

Można wiedzieć ile ważysz?

Jaki mają przelot?

Pozdrawiam!

#4 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1533 postów
  • SkądSK

Napisano 17 czerwiec 2019 - 10:26

Moja waga 59-60 kilo. Przebieg powyżej 10 tysięcy.

#5 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 11:54

Hej, ja mam te najtansze pod opone 50mm, szprychy zwykle, lozyska to sa chyba brandowane novateca. Na razie zadnych problemow, ale przebieg dopiero z 2000. Teraz bralbym nizsze stozki = bo waga, rozpedzanie, boczne wiatry. Moja waga 82kg. Klocki fabryczne gwiżdża jak pikujacy messerschmitt, ale hamuja w miare. Jeszcze nie bylem w duzych gorach, a dlugiego hamowania najbardziej sie obawiam przy chinskich kolach...przy mojej masie. Kolega po 3 wyjezdzie w gorach, zajechal chinskie yoeloe czy jak im tam...nie wiem jak u innych skladaczy, jest ich troche w PL

#6 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 11:56

Aaa ja dalem mw 2600 za same kola, matowe szare napisy, zima, wiec Twoja promocja jest niezla, jak Ci nie przeszkadzaja odblyski itd.

#7 Jacenty_071

Jacenty_071
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 12:24

Hej, ja mam te najtansze pod opone 50mm, szprychy zwykle, lozyska to sa chyba brandowane novateca. Na razie zadnych problemow, ale przebieg dopiero z 2000. Teraz bralbym nizsze stozki = bo waga, rozpedzanie, boczne wiatry. Moja waga 82kg. Klocki fabryczne gwiżdża jak pikujacy messerschmitt, ale hamuja w miare. Jeszcze nie bylem w duzych gorach, a dlugiego hamowania najbardziej sie obawiam przy chinskich kolach...przy mojej masie. Kolega po 3 wyjezdzie w gorach, zajechal chinskie yoeloe czy jak im tam...nie wiem jak u innych skladaczy, jest ich troche w PL

Obręcze na pewno ważą ponad 500-520 gr - faktycznie sprawiają wrażenie "kowadeł"?

Z czym masz porównanie? Jak niosą po rozpędzeniu?

Z testów w tunelu aerodynamicznym:

https://www.hambini....one-is-fastest/

wychodzi, że to całkiem dobry zestaw (o ile nie był testowany zestaw z obręczami 16,5/25mm).

Odpustowe naklejki do zdjęcia jeszcze przed pierwszą jazdą :), ale w zestawie jest jeszcze zestaw czarnych.

Pzdr!

#8 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 18:56

Troche apteki: Moje: Waga 912 + 710, oski 39 i 35, z tasmami.
Mialem wczesniej chinskie alu na kinlinach:
687 i 870, oski 49 i 45. Moze to zludzenie ale pierwsze depniecia „czuje” inne rozpedzanie in minus, moze permanentne zmeczenie...? - bo z drugiej strony PRy na stravie pobijam.
Pewnie roznica jest pomijalna, a jak przechodzisz ze stockowych kol to na pewno warto.
Niesienie na plaskim chyba bez zmian. Na plus to wyglad ;-) ja mam tez grafitowy niemal czarny rower...
Roznica to jest na wiatrach, trzeba sie pilnowac, no i mysle czy nie bawic sie w wywazanie, bo przedluzka wentyla z wentylem na stozku 50 robi mikrodrgania, przy duzej predkosci czuc i slychac. Ale to na deser bo duzo zabawy

Dodaj odpowiedź