Jump to content

Photo

Osprzętowe dylematy

• This topic is locked This topic is locked
863 replies to this topic

#481 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 06 January 2011 - 00:26

a jak komuś 6436g to za dużo to znaczy, że...

że pomylił fora.. ;)

http://weightweenies.starbike.com

łukasz, więc poszukaj lżejszych gumek. Chyba jakieś tam Bontragery XXX - lite są lżejsze. Tak jak aluminiowe śruby blatów i śruby w przerzutkach.

Albo załóż sobie taką piastę ;)
http://www.bohacztec...pl/galeria.html

Ja bym proponował skupiać się na "jakośći" tego roweru, bo żeby czasem nie zdarzyło się tak, że podczas wyścigu sztyca albo inny komponent nie wytrzyma i strzeli i będzie kuku

Coś tak mi się widzi że w kilku punktach ta granica już została przekroczona w wypadku łukasza :lol:

#482 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 January 2011 - 00:40

łukasz, więc poszukaj lżejszych gumek. Chyba jakieś tam Bontragery XXX - lite są lżejsze.

Ultremo R są już naprawdę lekkie. A tak przy okazji - masz wersję R czy R1?

Albo załóż sobie taką piastę ;)
http://www.bohacztec...pl/galeria.html

Coś tak mi się widzi że w kilku punktach ta granica już została przekroczona w wypadku łukasza :lol:

Tak? A konkretnie to gdzie? Ja nie widzę zagrożeń.

I jeszcze pytanko: łukasz - ile ważysz?

#483 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Posted 06 January 2011 - 01:02

Co do wagi roweru odnośnie jego bezpieczenstwa to nie widze zagrożenia , nie mam zadnej czsci odchudzanej wiertarką czy cos w tym stylu , są to znane i przetestowane części przez producenta i sprawdzone juz przez wielu kolarzy.
Samych srub nie chce wymieniac wlasnie ze wzgledu na bezpieczenstwo , chyba że sa one juz w jakies nowej cześci to wtedy jestem pewny ze tam mogą byc , jesli chodzi o opony to zastanawialem sią nad continentalami supersonic 20mm wiem ze taka opona wazy 140g , tylko czy na 20mm bedzie się wygodnie jezdzilo? oczywiscie wszysto jest wzgledne tak samo jak wygodna moze byc jazda na siodelku 93gr ale jednak mozna :-)
Moja waga w sezonie to 69kilo wiec nie przekraczam wagowo cięzaru wtrzymalosc np siodelka , sztycy cz pozostalych częsi.

http://picasaweb.goo...524117768790258

#484 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 06 January 2011 - 01:17

Nie mam zaufania do mostków o wadze <100 gram i tak lekkich sztyc, gdzie jak wiadomo idą bardzo duże naprężenia. Ta sztyca KCNC ma tak cienkie ścianki że strach.

#485 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 06 January 2011 - 09:17

Nie lepiej odkładać kasę na kupkę na jakieś fajne koła. Np. zamówić już teraz piasty od Mack'a i za jakieś pół roku je odebrać (tyle z tego co gdzieś czytałem trzeba czekać bo kolejka jest). W między czasie wyczaić fajne felgi no i oczywiście dozbierać jeszcze ze 3tys.

PS, co to za model pompki przy sztycy masz na tych fotkach?

#486 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 06 January 2011 - 09:38

Hm, rower 6,4kg. Kaseta alu-tytan?

Jak dla mnie to koledze trochę się nudzi tej zimy i na siłę chce zrzucić gramy w rowerze, które NIC nie dadzą. Może co najwyżej będzie wyżej w jakimś chorym rankingu na lb.com czy innym forum dla zboczeńców.

Jedyna zmiana jaka mogłaby dać jakieś rezultaty to zmiana kół i laczków. Niestety nie będzie to tania impreza.

#487 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Posted 06 January 2011 - 10:09

Jak dla mnie to koledze trochę się nudzi tej zimy i na siłę chce zrzucić gramy w rowerze, które NIC nie dadzą. Może co najwyżej będzie wyżej w jakimś chorym rankingu na lb.com czy innym forum dla zboczeńców.

Jedyna zmiana jaka mogłaby dać jakieś rezultaty to zmiana kół i laczków. Niestety nie będzie to tania impreza.

Rankingi mnie nie interesują czasem sobie wprowadzam zmiany ale tylko dla siebie nie dla rankingu na kola nie wydam tyle kasy to głupota , mam 3 komplety stosowane w zaleznosci od stanu dróg.

Kubano - ta pompka to SKS Sub 40 bardzo leciutenka i naprawde dobra. :-)

#488 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 06 January 2011 - 10:18

Dygresjonując nieco ciekawi mnie do czego ludzie mogli by być zdolni gdyby na ww waga podawana by była razem z masą bikera :)

Wracając do tematy łukaszu może sam zcieniuj kasetę - gdybyś dobrze rozplanował i porozwieracał ją mógłbyś dużo zbić z wagi, a robiąc to z głową nic tragicznego kasecie by się stać nie mogło.

#489 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 06 January 2011 - 10:24

Moim zdaniem mając taki sprzęt jaki posiadasz nie pozostaje nic innego jak trening, trening i jeszcze raz trening.
Jeśli chcesz jakiś zmian, chcesz się pobawić itp to proponuję zakup innego roweru. Np. przełajówki na sezon jesień-zima-wczesna wiosna. (o ile takowego nie posiadasz). ;-)
Mi osobiście składanie przełajówki sprawiło większą frajdę jak składanie szosy.

#490 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Posted 06 January 2011 - 10:28

Wracając do tematy łukaszu może sam zcieniuj kasetę - gdybyś dobrze rozplanował i porozwieracał ją mógłbyś dużo zbić z wagi, a robiąc to z głową nic tragicznego kasecie by się stać nie mogło.

TO juz bym wolal kupic kasete kcnc 130g jak rozwiercac kasete 200gr by ją odchudzic.

#491 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 January 2011 - 10:38

...zastanawialem sią nad continentalami supersonic 20mm wiem ze taka opona wazy 140g , tylko czy na 20mm bedzie się wygodnie jezdzilo?

Zawsze możesz kupić 700x23 - te ważą 145 g.

Moja waga w sezonie to 69kilo wiec nie przekraczam wagowo cięzaru wtrzymalosc np siodelka , sztycy czy pozostalych częsci.

Przy tej wadze - pełny spokój.

#492 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 06 January 2011 - 10:56

no niestety tylko koła Ci zostały, , można zrobić sporo lzejsze z przeznaczeniem na wyścigi wyłącznie.
Oponki 20 są jak kamienie , przyczepność na zakretach spada drastycznie, ja na takich jeżdże sobie rekraacyjnie bez szaleństw czasem.

Zestaw teoretyczny kół :
Obrecze ZTR Alpha 340 - 2 x 350 g
Piasty nawet normalne jakby wziać Novateca i Rotaza tył 76 g i 210 g
Szprychy 2/1.5 niechby nawet liczyć nawet 350 g z nyplami
To daje jakieś ok 1340 g przy Twojej wadze śmigają .

Warto miećdwa komplety kół , więcej nie potrzeba , na dobre jazdy i cieższe dziury.

Jak sie dobrze policzy i pokombinuje to wcale nie trzeba kosmicznej kasy.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#493 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 06 January 2011 - 11:31

To daje jakieś ok 1340 g przy Twojej wadze śmigają .

Warto miećdwa komplety kół , więcej nie potrzeba , na dobre jazdy i cieższe dziury.

Jak sie dobrze policzy i pokombinuje to wcale nie trzeba kosmicznej kasy.

Kosmicznej może i nie, ale mało to też nie będzie.
Pytanie czy oprócz niższej masy będą jakieś zyski? Jak dla mnie to żadnych. Wręcz przeciwnie.

...zastanawialem sią nad continentalami supersonic 20mm wiem ze taka opona wazy 140g , tylko czy na 20mm bedzie się wygodnie jezdzilo?

Zawsze możesz kupić 700x23 - te ważą 145 g.

Nadal mam wrażenie, że chcesz odchudzić rower na siłę. Te opony nie nadają się na nasze drogi. Nawet zawodowcy z protouru na nich nie jeżdżą, bo są zbyt delikatne.
Te opony nadają się tylko na idealnie czyste autostrady, albo na górskie czasówki.
Kupisz te opony plus lekkie koła, które zaproponował SPIKE i wywalasz sporo siana w błoto. Jedyne co zyskujesz to "szacun" wśród ziomali.

Coś czuję, że za dużo spędziłeś czasu w grupie z niejakim Tomaszem I. z Zielonej Góry, który jest wręcz zboczony na punkcie wagi roweru.
(wnioskuję po awatarze, on też jechał imagis).

#494 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 06 January 2011 - 12:06

Eeee , zaraz , zaraz, lżejsze koła to zysk przecież a nie wywalanie pieniędzy Fakt że przy tej wadze roweru to już niewiele ale 200 g to dużo zamiast kasety , która nic nie da :-D

Malik a powiedz jak Ty zbijasz z roweru choćby mase z tej przełajki coś tam wymieniając przecie na lżejsze , koła pod szytki lepsze ? lepiej niosą, lepiej trzymają ?? i ważą mniej

#495 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 posts
  • SkądZawiercie/Kraków

Posted 06 January 2011 - 12:55

Używam na wyścigach opon Conti GP Supersonic w rozmiarze 700x23, przejechały ok 1000km (głównie wyścigi+ kilka treningów, asfalt przeważnie dobrej jakości, ale trochę po szutrze też przejechały) i nie złapałam żadnej gumy, opony wyglądają ok.
Fakt, są dość delikatne i na treningi się nie nadają, ale na wyścigi jak najbardziej.
Przyczepność jest super (zdarzyło mi się na nich jechać 80km/h w deszczu i trzymały super), tylko realna waga to 160kilka gram

#496 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 06 January 2011 - 14:17

Eeee , zaraz , zaraz, lżejsze koła to zysk przecież a nie wywalanie pieniędzy Fakt że przy tej wadze roweru to już niewiele ale 200 g to dużo zamiast kasety , która nic nie da :-D

No to się zgadza, ale ani jednego ani drugiego bym nie kupił.

Malik a powiedz jak Ty zbijasz z roweru choćby mase z tej przełajki coś tam wymieniając przecie na lżejsze , koła pod szytki lepsze ? lepiej niosą, lepiej trzymają ?? i ważą mniej

U mnie akurat jest na czym zbijać, ale nie jest to dla mnie priorytetem. Dla mnie rower ma być przede wszystkim niezawodny. Szczególnie jeśli chodzi o koła i napęd.
Dlatego nie zakładałem obręczy wydmuszek, a solidne i sprawdzone przez zawodowców na Paris Roubaix ambrosio nemesis.
Szytki a-dugast'a nie są wcale najlżejsze (ok 340g przy rozmiarze 32), ale nie o to tu chodzi. A-Dugasty są ręcznie robione z super materiałów, do tego latexowa dętka. To wszystko sprawia, że na tych szytkach jeździ się 100x lepiej jak na innych laczkach typu vittoria, tufo itd.

#497 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 06 January 2011 - 19:01

no i tutaj dochodzimy do sedna sprawy czyli każdy widzi to inaczej , jeśli gość chce sobie kasete kupić to jego wola , jeśli pójdzie w wage w inny sposób to takzę jego wola, my raczej możemy coś doradzić ewentulanie skorygować błędne myślenie .

W tym konkretnym przypadku akurat na kołach tylko można zbić wage - jeśli chodzi o zbijanie wagi w tym rowerze i to drastycznie, a czy koleś cokolwiek z tego skorzysta , no to już ................. jego sprawa.

P.S.
w latach 90-tych kupiłem kasete alu firmy Bici - najlżejszej wtedy do mtb.
Kupiłem wyłacznie dla ...................... w sumie nie wiadomo po co bo przjechałem na niej sie moze dwa razy i poszła na półke.
Każdy ma jakieś widzimisia

A propo tematu , chyba wszyscy są w odpowiedziach na NIE - ŻADNA ale jakbym miał kasay jak lodu to a czemu nie , dla lansu wszystko :lol:

#498 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 January 2011 - 19:08

Przeoczyłem wcześniej:

Nie mam zaufania do mostków o wadze <100 gram i tak lekkich sztyc, gdzie jak wiadomo idą bardzo duże naprężenia. Ta sztyca KCNC ma tak cienkie ścianki że strach.

Taki mostek ma mój kolega ważący 90 kg, a identyczną sztycę mam ja (85kg) i to w przełajówce, gdzie bywa naprawdę ciężko. Skoro ja po kilku tysiącach kilometrów nie zauważyłem żadnych problemów to tym bardziej łukasz nie musi się obawiać.

#499 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 06 January 2011 - 19:12

A mi się wydaje że Łukasz nie jest zainteresowany dobrymi radami, po prostu chce kupić sobie tą kasetę i już i dlatego......
Łukasz to świetny pomysł z tą kasetą, kup sobie ją i bądź szczęśliwy :mrgreen:

Ps Ja też uważam, ze koła to najlepsza koncepcja na obniżenie masy i nie tylko.

#500 neuropathic

neuropathic
  • Użytkownik
  • 135 posts
  • SkądLubin - dolny ślask

Posted 06 January 2011 - 21:02

Witam a ja chciałem się doradzić co do łańcucha ponieważ mój ma już dość i mam 3 typy w różnych cenach. Obecnie mam łańcuch Shimano CN-HG73 w rowerze http://www2.giant-bi...ollections_id=4

A to te 3 propozycje

http://allegro.pl/la...1398348558.html

http://allegro.pl/1b...1399845676.html

http://allegro.pl/la...1391890888.html

A może macie jakieś inne propozycje najlepiej dobre cenowe