Osprzętowe dylematy
Napisano 06 styczeń 2011 - 21:10
Ja polecam Wippermann 904/908
Napisano 06 styczeń 2011 - 21:19
Napisano 06 styczeń 2011 - 21:44
Napisano 06 styczeń 2011 - 21:46
Napisano 06 styczeń 2011 - 22:07
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 06 styczeń 2011 - 22:44
pisze się : z powrotemZainwestuj może wreszcie w słownik, lub w lekcje ortografii, bo czasem aż oczy bolą. :cry:ja nie mam spinki, a jak chce rozpiąć łańcuch to rozkuwaczem zwyczajnie wyciągam sworzeń, a gdy chce go spowrotem założyć za pomocą tego samego skuwacza wpinam sworzeń i jest git majonez ;-)
A wracając do tematu - spinka jest dużo wygodniejsza ;-) .
Napisano 06 styczeń 2011 - 22:50
HG93 również możesz kupić. Jeździłem na tym wynalazku. Bardzo fajnie działało aż się nie wyciągnęło i nie zaczęło pękać od zużycia Ogólnie dobra sprawa.
Deadhorse, dobrze rozumiem, że łańcuch kilka razy jednym sworzniem kujesz?
Wiesz co się z tym wiąże?
Napisano 06 styczeń 2011 - 23:35
Napisano 06 styczeń 2011 - 23:37
nie jednym tylko losowo rozkuwam i skuwam
Nie polecam nikomu tej metody. Istna głupota. Tania spinka kosztuje ok. 5zł. Tak jak Spike uważam, że jeżeli są takie uproszczenia to trzeba z nich korzystać.
Sam w ten sposób sobie psujesz łańcuch i skracasz jego żywotność, a Ja już się tyle opowieści tu naczytałem jak zbierasz na klamki. :shock: :shock: :shock:
Napisano 06 styczeń 2011 - 23:42
nie jednym tylko losowo rozkuwam i skuwam
Z tego co mi wiadomo.. to już po wykuciu sworznia nie nadaje się on do ponownego wkucia do łańcucha..
Wykuj i zobacz - Będzie tak jakby naderwany czyli do śmietnika. Proponuję spinkę.
A wracając do tematu - spinka jest dużo wygodniejsza .
Nie zawsze. Ja już widziałem takie ilości spinek i jedne faktycznie są fajne.. inne trzeba wiedzieć jak założyć aby założyć poprawnie, a jeszcze inne rozłączałem kilkanaście minut wyczerpując wszelakie możliwe metody :mrgreen:.
Polecam Spinki ConneX, fajne są.
Napisano 06 styczeń 2011 - 23:46
Sam w ten sposób sobie psujesz łańcuch i skracasz jego żywotność
Potwierdzam. Łańcuch może nagle pęknąć na dwoje podczas mocniejszego depnięcia. Jechałem raz na łańcuchu tak skutym (z musu a nie z wyboru) i przy mocniejszym przypieprzeniu zerwałem go z wielkim, przepięknie brzmiącym strzałem samemu niemalże spadając z siodła ;-)
Więc Deadhorse, uważaj na to co robisz, bo robisz źle.
Napisano 06 styczeń 2011 - 23:53
Napisano 06 styczeń 2011 - 23:55
Napisano 07 styczeń 2011 - 00:04
Jeśli nie jesteś pewien to rzuć na nią okiem, a jak dalej wiedzieć nie będziesz to wrzuć totaj jej foto.
2,5 tyś km nie jest równe 2,5 tyś km . Zależy kto i jak przez te km koksuje
Wymieniaj łańcuchy co ok. 1000km a na 1 kasecie przejedziesz i 10 000km!!
Moze nawet i więcej jak będzie jeździł na 2-3 łańcuchach. Był temat o tym.
Jeśli neuropathic, zdecyduje się na HG93 to może spokojnie jeździć i po 2000 km na jednym łańcuchu jeśli ma być to typowo szosowa jazda.
Napisano 07 styczeń 2011 - 00:12
Ja też i zawsze było lepiej niż skuwanie. A te, o których piszesz, że rozłączałeś kilkanaście minut to może SRAM? Takie, które się "zatrzaskują". To jest na nie prosty sposób - kombinerki.A wracając do tematu - spinka jest dużo wygodniejsza .
Nie zawsze. Ja już widziałem takie ilości spinek i jedne faktycznie są fajne.. inne trzeba wiedzieć jak założyć aby założyć poprawnie, a jeszcze inne rozłączałem kilkanaście minut wyczerpując wszelakie możliwe metody :mrgreen:.
Polecam Spinki ConneX, fajne są.
Nie tak! Łańcuch wymienia się, kiedy się nadmiernie wydłuży. Ilość kilometrów zależy od wielu parametrów. Ja ostatnio wymieniałem łańcuch (DA7900) po 5500 km i to już z rozsądku a nie z konieczności, bo wskaźnik zużycia na 0,75 jeszcze dawał mi pewien zapas.Oczywiście, że nie. Wymieniaj łańcuchy co ok. 1000km a na 1 kasecie przejedziesz i 10 000km!!
Napisano 07 styczeń 2011 - 00:51
Co do spinek to polecam "Srama Gold" (pod 9) miałem już wiele i parę innych potrafiło mi strzelić w kosmos a bezpieczne to nie jest. Sram jak na razie działa Co do rozpinania to wystarczy lańcuch jakby "przekręcić" (ogniwo względem drugiego).
Wg mnie skuwanie w rozkuwanie łańcucha zbyt zdrowe dla niego nie jest a szczególnie łańcucha na 9 (ew 10 lecz nie powiem na pewno bo nie miałem takiego w ręce). W takim łańcuchu sworzeń jest idealnie na równi z ogniwem więc... Po pierwsze trzeba idealnie spasować go "na równo"... co realnie jest nie możliwe. A po drugie kołnierz (bądź siła nacisku wywierana na pin przez ogniwo) (nie jestem pewien jak to działa...) który ma za zadanie zatrzymać pin w miejscu po rozkuciu przestają istnieć! i pin robi się luźny... Efekt?? Pin może zwyczajnie wyjechać z ogniwa... i sam miałem taki przypadek... Podsumowując... nie polecam skuwania łańcucha... spinka nie jest wielkim wydatkiem a dodaje dużo do samego bezpieczeństawa o wygodzie nie wspomnę...
Co do łańcucha... sam mam 73 czyli 105/lx i myśle że to dobry wybór.
!!!Aha na stronie sklepu Bikestacja masz 73 za 50zł. i...DA/xtr za 78zł wiec polecam:
http://www.sklep.bik...234&language=pl
pozdrawiam
xMekpx
Napisano 07 styczeń 2011 - 00:59
A te, o których piszesz, że rozłączałeś kilkanaście minut to może SRAM? Takie, które się "zatrzaskują". To jest na nie prosty sposób - kombinerki.
To były ósemkowe KMC. Zasklepione na amen tak że nawet kombinerki ich nie brały. Dopiero wpadłem na pomysł i jakoś dwoma gwoździami otworzyłem ją.
Wg mnie skuwanie w rozkuwanie łańcucha zbyt zdrowe dla niego nie jest a szczególnie łańcucha na 9 (ew 10 lecz nie powiem na pewno bo nie miałem takiego w ręce).
Żadnego tak się nie powinno zakuwać. Jak mi pod naporem siły pękł na połowę to aż ogniwo się pogięło i musiałem całość skracać.
Napisano 07 styczeń 2011 - 15:58
http://www.synkros.p...orby-Szosa.html
to ta trzecia od lewej "Korba kompaktowa FSA Vero" ale i te 2 pierwsze też pasują teraz mam pytanie co wybrać kupić nowy blat czy całą korbę no i jakie.
Podaje też zdjęcia kasety jeśli możecie to rzućcie okiem na nią , zdjęcia się trochę ładuja bo są w dużej rozdzielczości.
http://picasaweb.goo...CPi7hZ29lIOcUg#
Napisano 07 styczeń 2011 - 16:00
Ale co w twojej korbie jest w opłakanym stanie, bo ja nie widzę..
Napisano 07 styczeń 2011 - 16:09