Jump to content

Photo

Piasty shimano, serwis, uszkodzone bieżnie itp.

22 replies to this topic

#1 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 December 2010 - 16:19

Podklejam, kupa dobrej roboty.

#2 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 December 2010 - 21:49

czy 6600 jest podobna w serwisowaniu i budowie konstrukcyjnej?

#3 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 December 2010 - 23:06

a czy ktoś ma jakis sposób na wybicie z piasty sh 105 1055 bieżni? Najlepiej domowy sposób :mrgreen:

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 28 December 2010 - 08:59

Bardzo łatwo najlepiej rurką stalową o średnicy mniejszej niż otwór w pieście przez którą wkładamy rurke, korpus opieramy na czymś twardym i młotkiem dookoła uderzamy w bieżnie ( oczywiscie od wewnątrz piasty.

Wbijanie ponowne bieżni najpierw delikatnie , poza tym dobieramy podkładke do bieżni taką aby jej nie uszkodzić, warto śmignąć bieżnie lekko smarem coby łatwiej weszła ( między bieżnie a korpus piasty.).

P.S.
warto przed wybijaniem bieżni psiknać do wewnątrz jakiś odrdzewiacz-penetrator

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 December 2010 - 11:06

SPIKE specjalnie podałem model piasty bo otwór bieżni jest na równo z tym od piasty i nie ma żadnego punktu zaczepienia, jakis inny pomysł? :mrgreen:

#6 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 28 December 2010 - 11:45

SPIKE, czy to jest rozwiązanie na długą metę bezpieczne? Nie poluzuje się taka samodzielnie wbita bieżnia? Bardzo mnie ciekawi ta sprawa, gdyż i ja posiadam kilka piast, z czego w jednej już pomału chrzani mi się bieżnia, a nie mam zamiaru kupować nowej piasty, bo to dość rzadki model, a i nie wiadomo czy bubla nie trafię. Mógłbym przełożyć bieżnie, ale jak ma się sprawa kompatybilności? Piasta zużyta, do której mam zamiar wbić bieżnie to Exage HB-RM50, a dawca to stara 600tka z wysoką flanszą.

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 28 December 2010 - 12:05

Jeśli jest to IDENTYCZNA bieżnia to wszystko jest ok, przecie fabrycznie też są bieżnie wprasowywane, ja wymieniałem już troche tego, kumpel także w innym, serwisie, to dobry sposób aby nie przeplatać kół.

Zakładajac że da sie wybić bieżnie, w shimano wychodziły

1055 nie pamiętam, jak znajde taką gdzieś w paczkach to zobacze co i jak.

tylko smarem to liżę bieżnie tak aby miała poślizg przy wchodzeniu , a nie walić ile popadnie.

#8 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 posts
  • SkądMysłowice

Posted 28 December 2010 - 12:08

w shimanowskim kole whr 560 miałem wymienioną bieżnię we wrześniu zeszłego roku , zrobiłem na kółkach ok 10 tys i nic się nie dzieje.
Problemem jest dobór bieżni do piasty bo akurat do tego modelu kół shimano nie prowadzi zapasowych bieżni.
AP

#9 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 December 2010 - 16:33

A gdybym wsadził paiste do piekarnika to byłaby szansa , że bieznia sama wyleci? :mrgreen:

#10 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 28 December 2010 - 18:51

A gdybym wsadził paiste do piekarnika to byłaby szansa , że bieznia sama wyleci?

:roll:

Rób jak koledzy piszą. Jeśli będzie ciężko szła to nie bij na pałę ile siły tylko użyj preparatu typu Wurth Rost Off. Musi pójść.

#11 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 28 December 2010 - 19:42

A gdybym wsadził paiste do piekarnika to byłaby szansa , że bieznia sama wyleci? :mrgreen:

No tak , dobry pomysł, przy okazji zapiekanke wsadź .

Sprawdźdokładnie, mnie sie wydaje że jednak bieżnie da sie wybić.

#12 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 December 2010 - 19:42

specjalnie podałem model piasty bo otwór bieżni jest na równo z tym od piasty i nie ma żadnego punktu zaczepienia, jakis inny pomysł?

#13 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 28 December 2010 - 19:59

Kod:
specjalnie podałem model piasty bo otwór bieżni jest na równo z tym od piasty i nie ma żadnego punktu zaczepienia, jakis inny pomysł?

Chodzi o to że pomiędzi bieżniami jest jakaś tulejka, tak? :-> Bo jeśli nie ma to ja nie widzę problemu we wsadzeniu chociażby stalowego prętu do środka korpusu piasty przez dziurę na oś w jednej bieżni i bicie pod kątem w drugą bieżnię. Przecież tutaj chodzi o to aby nie zniszczyć korpusu piasty, i poprawnie wprasować/wbić nowe bieżnie. Jak ta stara co jest w piaście łupnie na dwoje, albo się wygnie lekko to chyba nic sie nie stanie, i tak do śmietnika idzie. No nie?

Tylko jeśli już chcesz to robić i fizycznie jest to wykonalne to popsikaj w środku preparatem luzująco-penetrującym. W miarę możliwości bez nagrzewania, korpus piasty jest w końcu z alu.

#14 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 December 2010 - 20:24

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Totalnie nie ma o co zaczepić wybijakiem, otwory się pokrywają. Dlatego pytałem o piekarnik :mrgreen:

PRZEPRASZAM ZA SMIECENIE , NIE MOGE USUNĄC TEGO POSTA

#15 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 December 2010 - 20:24

Bikemaster ciesze się że chcesz pomóc :-> , sytuacja wygląda tak :shock: :
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Totalnie nie ma o co zaczepić wybijakiem, otwory się pokrywają. Dlatego pytałem o piekarnik :mrgreen: :mrgreen

#16 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 28 December 2010 - 21:59

Polecam wizytę u tokarza. Mi właśnie tokarz 'wytoczył' bieżnie z piasty (kilka fot --> http://picasaweb.goo...POLERKA21III10#). Szybko i bezboleśnie ;-)

#17 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 28 December 2010 - 22:47

hm, czy możemy pogadać w temacie innym bo zboczenie wyszło już dawno z niego i nic nie ma wspólnego z Durace teraz, a modów ponoć nie brakuje.

No fakt nie widać kryzy, może cokolwiek pod paluchami ???
Nie znalazłem jeszcze 1055, jutro popatrze na strychu , moze bedzie , popatrze.

#18 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 25 January 2011 - 21:15

no tak posprawdzałem w międzyczasie itd, w większości piast starych nie da sie wybić bieżni, z paralxy sie dało bo na bank to robiłem , ale te stare mają bieżnie na równo z korpusem i co by nie było gadać to jesli tokarz nawet wytoczy bieżnie z korpusu to aby dać nową trzeba rozwalić inną piaste i w sumie koszty są takie jakie są i chyba lepiej przepleść koło .

#19 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 10 August 2011 - 19:33

Oddałem piaste (WH-RS80) tylną do przesmarowania i po pewnym czasie zrobił się luz, postanowiłem ją skontrować samodzielnie, nie mając doświadczenia w tej kwestii.
I teraz pytania:
Dokręcam konus (leciutko) i kręci się gładko, ale po założeniu na rame i zaciśnięciu zamykacza koło kręci się wyraźnie ciężej, to normalnie?
Czy to możliwe że wystarczy skontrować konus/nakrętke siłą palców bez używania klucza?
Bo gdy używam klucza to właściwie minimalnie tylko nacisnę i już kręci się ciężko.
Dla porównania przednie koło nawet po bardzo mocnym zamknięciu kręci się leciutko.
Co może być nie tak?

#20 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 10 August 2011 - 20:17

skontrowałeś dwie strony piasty ??