Krótkie Pytanie O Pressfit : Od Razu Token Ninja Czy Jeździć Do Luzu?
Napisano 09 wrzesień 2019 - 14:00
Jak suport dobry, to po co od razu wywalać? Będzie nadawać się do wymiany, albo zacznie wydawać odgłosy, to wymienisz ![]()
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 wrzesień 2019 - 14:20
Dokładnie tak, jak mówi @Prozor. Nawiasem mówiąc, "złe" (nierówno wykończone) są przeważnie ramy, a nie suporty. Skręcany suport doskonale maskuje ten efekt, ale skrzeczącej ramy nie naprawi ![]()

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 wrzesień 2019 - 14:46
Czy kupując rower na PressFit (BB90 Trek lub BB72 Canyona) na dzień dobry montować Token ninja czy czekać do pierwszych trzasków i innych odgłosów? Dodam że korba Hollowtech II. Dziękuję
Miałem podobne dylematy budując rower na ramie Emonda ALR. Ostateczne zdecydowałem się na press-fit Dura-Ace z zmyślą, że jak tylko zacznie skrzypieć, trzeszczeć itp. to wymieniam na Token Ninja. Przejechałem ponad 14000 km i nic, cisza jak makiem zasiał. Tyle, że moja rama jest aluminiowa, nie wiem jak by to było w przypadku karbonowej.
Gosc_tobo_*
Napisano 09 wrzesień 2019 - 15:37
Miałem podobne dylematy budując rower na ramie Emonda ALR. Ostateczne zdecydowałem się na press-fit Dura-Ace z zmyślą, że jak tylko zacznie skrzypieć, trzeszczeć itp. to wymieniam na Token Ninja. Przejechałem ponad 14000 km i nic, cisza jak makiem zasiał. Tyle, że moja rama jest aluminiowa, nie wiem jak by to było w przypadku karbonowej.
Trekowi ramy pod pf wychodzą bardzo dobrze.
Napisano 09 wrzesień 2019 - 21:55
Support w Emondzie ALR i support w Emondzie SL to dwa różne supporty ![]()
W ALR jest zwykły PF86, podczas gdy w SL - BB90. I to ten ostatni, ponieważ łożyska pakowane są bezpośrednio do mufy (a więc nie jest to "tradycyjny" pressfit, BB90 z "tradycyjnym" pressfitem ma wspólną tylko koncepcję "pakowania" ), podobnie jak w ALUMINIOWYCH Cannondale'ach CAAD (bo już nie w SS Evo), wg mojej wiedzy, stanowi problem. PF86 w ALR działa dobrze.
Jeżdzę Emondą ALR już trzeci sezon, przebiegi zbliżone do 4Gottena, nic się nie dzieje. Cisza (odpukać)... Co do Emondy karbonowej z supportem BB90 nie będę się wypowiadał, bo nie mam, no i przyznam szczerze, stchórzyłem przed zakupem, własnie ze względu na support. Rower karbonowy (ciągle "w drodze do mnie") ma - znowu - zwykły pressfit. I mam nadzieję, że też nie będzie żadnych problemów.
Napisano 09 wrzesień 2019 - 22:31
Bb90 to tak świetne rozwiązanie że producent w końcu ruszył głową i zaczął to zastępować czymś sensowniejszym.
Gdyby nie było bb90 to trek robiłby bardzo dobre ramy.
Ale ten proces, jako, że Trek jest obecnie całkiem sporą korporacją, jest obarczony sporą bezwładnością. IMHO to poczekamy jeszcze kilka sezonów, zanim BB90 zniknie w ogóle.
Napisano 10 wrzesień 2019 - 18:54
To chyba ekonomiczny żargon, że jak korpo coś wprowadzi to będą to klepać do znudzenia.
Dokładnie
A raczej - jak już coś wprowadzą, to ew. zmiany napotkają taki opór, że ich przeprowadzenie zajmuje dużo czasu. Z drugiej strony - jak już ew. zmiana zostanie przepchana, to będzie aplikowana wszędzie, niezależnie, czy pasuje, czy średnio pasuje, czy w ogóle nie pasuje. Jak nic - odpowiednik siły bezwładności.
Napisano 27 kwiecień 2020 - 08:02
Emonda SL 3 sezon, wcześniej Madone 5.5, w obu przypadkach PF przy obciążeniach wyścigowych to zupełna KLAPA. Po drodze wymiana łożysk średnio 2-3 razy w ciągu roku (wilgoć wewnątrz, korozja, luzy w mufie i skrzypienie) To nie hejt, a doświadczenia z kilku sezonów. Do jazdy turystycznej wyłącznie na słońcu wystarczy
Napisano 27 kwiecień 2020 - 08:32