Jump to content

Photo

Hide Park- Wpisy Poza Głównym Wątkiem Pierwotnego Tematu I Różne Pierdoły Nie Na Temat - Dyskutujesz Na Własne Ryzyko I Odpowiedzialność!

1268 replies to this topic

#1141 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,880 posts

Posted 02 February 2022 - 11:25

- ludzi z wątpliwościami (szanuję! ludzi pozbawionych wątpliwości boję się nawet wtedy, kiedy podzielają moje poglądy)
- ludzi przekonanych, że "ich obserwacje" oraz tzw. zdrowy rozsądek (skażony szeregiem zjawisk psychologicznych) są bardziej wiarygodne niż randomizowane badania kliniczne (w których - co ważne - najczęściej nie potrafią racjonalnie wskazać luk innych niż "ja takim badaniom nie wierzę" albo "big pharma!!1!").
- ludzi, którzy z założenia czują potrzebę zbuntowania się systemowi, nawet jeżeli nie bardzo rozumieją, o co chodzi

- ludzi, którym wolność pomyliła się z anarchią
- ludzi, którzy widzą wady systemu, ale jednocześnie nie widzą lepszego rozwiązania niż obecne (z nieustanną gotowością do jego korygowania)

Dla mnie to ciągle się sprowadza do faktu, że żyjemy w społeczeństwie pełnym głośno krzyczących ignorantów. Brakuje sceptyków tak samo jak i brakuje dyskusji we współczesnej rozmowie...

• mikroos likes this

#1142 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 02 February 2022 - 11:50

Ja tutaj nikogo nie wywołuje do odpowiedzi.
Próbuję po prostu wykazać to całe zakłamanie do którego dochodzi od dłuższego czasu.
Rzeczywiście na debatę może być już za późno, szkoda tych dwóch lat, gdzie właśnie wątpliwości co do jednej słusznej tezy były ignorowane bo nie wpisywały się w przekaz.

Mam tutaj na myśli głównie próbę prania głów ludziom, dla których jedynym źródłem informacji jest telewizja albo gazeta, gdzie nie oszukujemy się ale przecież przekaz jest narzucony z góry.
Za przykład wezmę moich dziadków przed i po 80. Ciężko mi wyobrazić jak sobie analizują pubmed, albo googluja inne źródła. Każdy kto kiedykolwiek szukał jakichś badań wie, że w języku polskim można sobie odpuścić ten pomysł, a po rusku 🤔
Pytają się mnie czy będę się szczepił 3 dawką? Mówię, że nie i mogę im przedstawić argumenty jak choćby jakie mam szansę przejść to ciężko, a jakie na zaliczenie zgonu - ogólnodostępne dane, czemu nie pokażą choć raz w tygodniu ilości zgonów z podziałem na widełki wiekowe?
Pytają czy bym się szczepił na ich miejscu - nie mogę doradzać no nie jestem lekarzem, ale biorąc pod uwagę ewentualne powikłania poszczepienne za X lat miałbym to w dupie mając 80+ lat, biorąc pod uwagę, że obecnie i grypa mnie może poskładać.

Odnośnie długofalowego wpływu na płuca w tym momencie badań nie znajdę bo w zakładkach nie mam, ale z tego co pamiętam to nie było aż tak źle, a "głównie" cierpieli Ci, którzy nigdy "fit" nie byli.
Nie lubię dowodów anegdotycznych, ale znam sporo osób, które były pozytywne i powrót do pełnej sprawności i wydolności nie zajął im długo.

#1143 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2022 - 12:00

mnie teraz bardziej niż kwestie ideologiczne zastanawia co będzie z tymi paszportami za pół roku - czy to już z nami zostanie, czy kolejne 10lat będziemy robić testy, szczepić się co pół roku i będą to przedłużać albo nie przedłużać, co z kwarantannami, itd? 

mam nadzieję, że to wszystko niebawem się skończy niech tylko omikron się uspokoi, ale w środku czuję że to wszystko z nami zostanie, gdyż albowiem:

- jest to złoty interes - jeden teścik i cyk 200zł w pisdu

- jest to bardzo wygodne narzędzie do wprowadzania rozmaitych wątpliwych moralnie i prawnie kontroli nad społeczeństwem, co na naszym polskim podwórku widać było dobitnie wielokrotnie 

EDIT, no rzeczywiście zmienili w pacjencie ważność  :angry:

#1144 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 February 2022 - 12:07

wątpliwości co do jednej słusznej tezy były ignorowane bo nie wpisywały się w przekaz.

Ciężko odpowiedzieć całościowo, bo opinii był cały przekrój. Ale ja osobiście widzę ogromną różnicę pomiędzy "na cholerę zamykamy lasy?!" a "szczepionki i 5G to śmierć, hurr durr!".

Owszem, przyjęte rozwiązania były momentami po prostu złe lub po prostu głupie, ale też trzeba wziąć pod uwagę, że w takim ogniu i bez wcześniejszego doświadczenia jakiś odsetek błędów był nieunikniony. Niestety.

Mam tutaj na myśli głównie próbę prania głów ludziom, dla których jedynym źródłem informacji jest telewizja albo gazeta, gdzie nie oszukujemy się ale przecież przekaz jest narzucony z góry.

Przekaz oficjalnymi kanałami był w 90% zgodny z wytycznymi WHO. Czyli z aktualną wiedzą medyczną. Można się spierać co do detali, a same badania przynosiły różne wyniki, ale chyba możemy się co do zasady zgodzić, że metoda naukowa daje najlepsze dostępne w danej chwili odpowiedzi.

Inna sprawa, że przekazywanie wiedzy to jedno, a wdrażanie rozwiązań systemowych to drugie - i niestety u nas presja społeczeństwa wygrała z wiedzą naukową i zdrowym rozsądkiem. Nad tym bardzo ubolewam.

Pytają się mnie czy będę się szczepił 3 dawką? Mówię, że nie i mogę im przedstawić argumenty jak choćby jakie mam szansę przejść to ciężko, a jakie na zaliczenie zgonu - ogólnodostępne dane, czemu nie pokażą choć raz w tygodniu ilości zgonów z podziałem na widełki wiekowe?

A co jeżeli pomyślisz o tym w ten sposób, że szczepiąc siebie, "szczepisz" też troszkę ich, bo chronisz ich przed infekcją? Owszem, na tym etapie to jest mniej istotne, ale rok temu?

biorąc pod uwagę ewentualne powikłania poszczepienne za X lat miałbym to w dupie mając 80+ lat, biorąc pod uwagę, że obecnie i grypa mnie może poskładać.

Sęk w tym, że owe powikłania poszczepienne może i były uciążliwe, ale groźne dla zdrowia osób szczepionych były skrajnie rzadko. BTW przed badaniem prowadzona jest kwalifikacja lekarska.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1145 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 02 February 2022 - 12:57

Dorzuciłbym kolejną grupę ludzi:

- ludzi, którzy już nigdy nie zmienią zdania, bo pod wpływem mediów mają "przeprane" mózgi. To się nazywa socjologia, czy jakoś tak...?

Proponowałbym, aby na problem spojrzeć w najprostszy sposób. Wówczas i odpowiedzi są proste.

#1146 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,880 posts

Posted 02 February 2022 - 13:12

and38L, nie znam Cię osobiście, ale wydajesz się być osobą dociekliwą, ciekawą świata. Nie bierzesz wszystkiego za pewniak ale z tymi mediami zdajesz się nie rozumieć "jak to działa". Więc postawię nieco przewrotnie pytanie: jeżeli pracowałbyś w tajnym projekcie wojskowym, i wyszłoby w trakcie tych badań, że UFO istnieje, to sądzisz, że najlepszą opcją byłoby to ogłosić natychmiast w mediach całemu światu?

#1147 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2022 - 13:36

ej, byłoby extra  :P  :D  :D

• artho likes this

#1148 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 02 February 2022 - 13:36

Jeśli by UFO istniało, to nie miało by znaczenia czy oznajmiam, czy nie, bo skoro UFO do nas zawitało, to znaczy, że dla nich jesteśmy nikim (niczym) - przestalibyśmy istnieć z tą naszą technologią.

Tak, jestem ciekawy świata, ale nie czerpię tej wiedzy z artykułów, w których nikt się pod tym, co nabazgrał, nie podpisze. Mi chodzi o tę normalność, w której jest odpowiedzialność za słowa, czyny - tego już nie ma.

Jak pisałem, od 1,5 roku żadnych wiadomości nie oglądam, nie słucham radia. Od 2 m-cy z kolei mam alergię na reklamy - pod ręką mam pilota, aby natychmiast zmienić kanał, lub wyciszyć. Czy to czyni mnie płaskoziemcą, że nie idę " z głównym nurtem - jedynym słusznym ?

A może jednak dostrzegam coś więcej niż większość? Czy większość zawsze ma rację?

Gdybym mógł to bym tę chorą sytuację zmienił, ale co ja jako patyczek mogę zmienić, bez odpowiedniego stanowiska? Z drugiej strony dobre pytanie, jak bym się zachował, gdyby mi oferowano sporą sumę pieniędzy za pieprzenie głupot? Dlatego obawiam się, że mało ludzi wie, jaka jest potęga pieniądza.

#1149 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 February 2022 - 13:41

Proponowałbym, aby na problem spojrzeć w najprostszy sposób. Wówczas i odpowiedzi są proste.

Super! Opowiedz mi więcej. Co dokładnie kwestionujesz co dokładnie proponujesz i jakimi danymi dysponujesz, aby to potwierdzić?

• artho likes this

rowerplus-logo-2.png

#1150 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 02 February 2022 - 14:12

Proszę bardzo: wypierdzielić te żałosne testy i problem od razu będzie rozwiązany. Testy nie powinny być używane na szeroką skalę (wg twórcy testu) - niestety użytek z tego wzięli ci "wielcy"...

#1151 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2022 - 14:12

sorry za język ale cieszę się, że ten skurwiel pójdzie siedzieć

https://sportowefakt...znamy-szczegoly

#1152 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2022 - 15:16

ja przyjąłem jedną - akurat tyle żeby nie mieć kłopotów na lotniskach. Enough.
co ciekawe mój cert jest ciągle ważny rok, mimo że deklarowali że zmienią od lutego na 270 dni - czy u was się data zmieniła?
bo to skrócenie ważnosci i szczepienie po 5x rocznie to jakiś absurd

We Włoszech ważność - 6 miesięcy. Ale na szczęście wycofali od początku lutego obowiązek testu na 24h przed wjazdem.

Za to podobno pusto na stokach, co zamierzam wkrótce z premedytacją wykorzystać :D

#1153 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 February 2022 - 16:21

Proszę bardzo: wypierdzielić te żałosne testy i problem od razu będzie rozwiązany.

A jak zakleję wrzód, to go nie będę miał? :)

Testy nie powinny być używane na szeroką skalę (wg twórcy testu)

Proszę o źródło.

rowerplus-logo-2.png

#1154 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 02 February 2022 - 16:56

Proszę o źródło.

Człowieku, już pisałem, nie będę się nad dziadostwem rozwodzić i dobrze mi z tym, a Ty żyj dalej w przekonaniu, że szczepionka w fazie testu jest lekarstwem, co się okazuje, na wszystko.

Test wykrywa fragment kodu całej grupy chorób sezonowych i brutalnie to wykorzystali. Dlatego, jak będą chcieli to będziemy się z tym pierdzielić przez lata, bo od wieku to było, jest i będzie....

Jeżeli mi przedstawisz źródło, gdzie jest wyizolowany cały wirus, to przyznam się do błędu - ja już tego od dawna nie śledzę..

#1155 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 February 2022 - 17:52

Test wykrywa fragment kodu całej grupy chorób sezonowych.

Nie, nie wykrywa. https://www.nature.c...598-021-94196-3. A Ty swojego źródła nadal nie podałeś.

BTW fragment może być genomu albo sekwencji. Kod genetyczny jest uniwersalny dla wirusów i ich żywicieli (trudno, żeby było inaczej, skoro wirus nie ma własnego aparatu ekspresji genów).

Jeżeli mi przedstawisz źródło, gdzie jest wyizolowany cały wirus, to przyznam się do błędu

Służę: https://www.ncbi.nlm...les/PMC7239045/, marzec 2020, czyli jeszcze wtedy, kiedy rzekomo śledziłeś - a przynajmniej wygłaszałeś swoje opinie z absolutnie niezachwianą pewnością.

• tessio and artho like this

rowerplus-logo-2.png

#1156 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,187 posts

Posted 02 February 2022 - 18:38

A czerwony salonowy piesek , pacynka Trudeau , nadal siedzi z kupą w gaciach i podkulonym ogonem schowany w jakieś norze hehe.

b1958ae555292bfcmed.jpg

#1157 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 02 February 2022 - 20:17

Ok, z tego odizolowania się, już zapomniałem, więc:

Niezależnie, czy wirus jest odizolowany czy nie (zresztą nie przeczyłem w istnienie tego grypopochodnego wirusa) to nadal trzymam się mocno na swoim stanowisku, że nie powinno się używać testów, z jednego prostego powodu, z powodu mutacji. Tak jak z grypą, co roku chyba są inne szczepionki a jednak się nie testuje, tu niestety zrobiono "wielki burdel" i bardzo dużą krzywdę dla ludzkości...

A jak jest z tymi testami antygenowymi, bo chyba te są najbardziej dostępne ?

A takie pytanko mam: jak tam Teksas, żyje tam ktoś jeszcze....?

#1158 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 posts

Posted 02 February 2022 - 20:42

Ok, z tego odizolowania się, już zapomniałem, więc:

Niezależnie, czy wirus jest odizolowany czy nie (zresztą nie przeczyłem w istnienie tego grypopochodnego wirusa) to nadal trzymam się mocno na swoim stanowisku, że nie powinno się używać testów, z jednego prostego powodu, z powodu mutacji. Tak jak z grypą, co roku chyba są inne szczepionki a jednak się nie testuje, tu niestety zrobiono "wielki burdel" i bardzo dużą krzywdę dla ludzkości...

A takie pytanko mam: jak tam Teksas, żyje tam ktoś jeszcze....?

Strasznie strzelasz sobie w kolano.

Byłeś w tym wieku u lekarza?

Bo grypę jak najbardziej się testuje szybkimi testami od co najmniej 15-tu lat a może i dłużej.

A co do Teksasu tu już Ci pisałem kiedyś, że to kiepski przykład:

74.34% of Texas State Population Vaccinated (w wieku (o zgrozo) 5+ z jedną dawką)

62.84% of Texas State Population Vaccinated (dwoma dawkami w wieku 5+)

94.39% of Texas State Population Vaccinated (w wieku 65+ jedną dawką)

83.86% of Texas State Population Vaccinated (65+ dwoma dawkami)

https://tabexternal....shboard/Summary

O zgrozo szczepią wszystkich za darmo niezależnie od narodowości, koloru skóry, statusu imigracyjnego i co najważniejsze ubezpieczenia. 

Edit: natomiast palmę pierwszeństwa w kategorii "zryty beret" przez COVID mają wg mnie Australia i Nowa Zelandia.

U nas "dzięki" komunie mamy w konstytucji prawo wjazdu do kraju dla obywateli PL. 

A w krajach ANZAC by wrócić do domu to są cyrki typu loterie, gdzie możesz wygrać prawo powrotu, obozy kwarantannowe pilnowane przez ochroniarzy i wojsko itp.

Ja wiem, że oni są na "dupie świata" ale stracili kontakt z rzeczywistością kompletnie.

#1159 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 02 February 2022 - 21:04

Upsss, no widzisz to prawie 15 lat (a może i więcej) jak nie chorowałem......

Zainteresował mnie ten test na grypę, czy jest on również, a właściwie był, stosowany tak na szeroką skalę w celu wykrycia infekcji i właściwego leczenia ?

Skorygowałem spojrzenie na testy PCR: ok, wykrywa, a nawet może i za bardzo wykrywa (zbyt duża czułość)

Gryporona na horyzoncie........ - niekończąca się opowieść....

#1160 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 09 February 2022 - 11:58

https://bikerumor.co...m-bike-fun-int/

Kiedyś się napadało na banki.:)

Reply to this topic