Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełko Brooks Team Pro Classic Czy Warto?

siodło brooks

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Radko

Radko
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 11 październik 2019 - 06:59

Dzień dobry
Pytanie czy warto zapłacić za to siodełko 400 PLN? Ma służyć jako siodełko do turystyki rowerowej do roweru szosowego. Będzie służyło do tras po około 200 km dziennie w wyjazdach wielodniowych.
Z wad to sam widzę że jest dosyć ciężkie. Czy ktoś użytkuje takie siodełko i ma doświadczenia? Siodło ma regulację napięcia co pewno jest dużą zaletą.

#2 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 październik 2019 - 10:01

Podobnie jak z kazdym innym siodelkiem, jeden ci powie, ze super komfortowe, a drugi, ze sie nie da na tym jezdzic. 

#3 Radko

Radko
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 11 październik 2019 - 11:58

Te siodełka są jednej szerokości. Tyłek mam mały ale 160 to może być dużo. Nigdy nie używałem siodełek ze skóry zwierzęcej. Podobno z czasem są coraz bardziej wygodne ale chciałbym poznać opinię użytkownika.

#4 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 11 październik 2019 - 13:42

Mam dwa Brooksy, w dojazdowcu do pracy i turystyku. Pierwszy używany codziennie na dystansie 30 km, na drugim przejechałem w tamtym roku z północy Anglii do Polski siedząc na nim 10 godzin dziennie przez 20 dni bez wkładki.
Są to siodła o które trzeba zadbać (smarowanie maścią impregnacyjną co jakiś czas) i wysiedzieć (z czasem dopasowują się do kształtu tyłka i robią wygodniejsze).
Unikałbym moczenia takiego siodła, więc jakiś błotnik na tył byłby wskazany, ewentualnie mocno zaimpregnować spód. Warto też powycinać kilka otworów wzdłuż dolnej krawędzi (jeśli nie ma ich zrobionych fabrycznie) i związać boki sznurkiem, bo te siodła lubią rozchodzić się na boki w trakcie dopasowywania.

Regulacji napięcia nie powinno się dotykać. Dobrze zadbane, nie przemoczone i związane siodło nie powinno wymagać regulacji. Zaczynałbym się bawić tą śrubą dopiero w sytuacji kiedy doprowadzimy je do stanu w którym powyższe metody nie dają rezultatów i siodło nadal jest 'sflaczałe', ale to świadczy o błędach użytkownika.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#5 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 listopad 2019 - 07:40

Unikałbym moczenia takiego siodła, więc jakiś błotnik na tył byłby wskazany, ewentualnie mocno zaimpregnować spód. Warto też powycinać kilka otworów wzdłuż dolnej krawędzi (jeśli nie ma ich zrobionych fabrycznie) i związać boki sznurkiem, bo te siodła lubią rozchodzić się na boki w trakcie dopasowywania.

Można, tylko co na to gwarancja? :(

Brooks Team Professional mimo, że nie ideał to chyba najwygodniejsze siodło jakie pamiętam. Dodatkowo oddychanie skóry to świetna sprawa szczególnie latem. Moje mam od kolegi z Forum od ok. 10 lat, a sumarycznie ma już z 40 lat i służyło świetnie, ale musiał plastikowy Concept wrócić z powrotem, bo Team niestety ma krzywy stelaż i chcę to gdzieś zanieść do zrobienia. A błotnik do niego jak najbardziej potrzebny, albo chociaż mały "Ass Saver" wskazany. Najgorzej ma on właśnie od spodu.

Dodaj odpowiedź