Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ceramiczne Łożyska Piast

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 TMadone

TMadone
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 11 grudzień 2019 - 13:29

Przymierzam się do wymiany moich łożysk w piastach na ceramiczne. Czy ma ktoś jakiegoś sprawdzonego dostawcę/firmę, której łożyska warto kupić z myślą o piastach? CeramicSpeed i tego typu odpadają - nie mam zamiaru wydać na łożyska więcej niż na całe koła ;). Celuję w zamówienie bezpośrednio z Chin, bo nigdzie indziej nie znajduję nic w sensownych cenach. Jednak w Chinach wybór jest taki, że nie wiem co będzie badziewiem, a co jakością nie ustąpi w temacie łożysk dobrym markom. Więc nie wiem którą z ofert wybrać.

Może ma ktoś jakieś sprawdzone tanie źródło dobrych ceramicznych łożysk?

#2 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1042 postów

Napisano 11 grudzień 2019 - 13:49

Wejdź na stronę Vinci, mają w ofercie łożyska ceramiczne, które stosują u siebie w piastach, także pewnie jakoś sprawdzone
  • tobo lubi to

#3 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 11 grudzień 2019 - 14:14

Jeśli masz kupić Chińczyki lepiej nie kupuj wcale.

#4 TMadone

TMadone
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 12 grudzień 2019 - 09:11

Wejdź na stronę Vinci, mają w ofercie łożyska ceramiczne, które stosują u siebie w piastach, także pewnie jakoś sprawdzone

Mają niestety tylko łożyska do swoich piast tj. wymiary takie jak używają w swoich modelach kół. Mi niestety nie podpasują.

A poleciłbyś jakąś tanią alternatywę?

Mają niestety tylko łożyska do swoich piast tj. wymiary takie jak używają w swoich modelach kół.

#5 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 12 grudzień 2019 - 09:34

Z tanimi alternatywami ma się styczność w np suportach. Miałem Aerozine i szybko się sypnął. Wkładałem do serwisowanych rowerów Sramy lub na takowych rower był złożony- to samo.

#6 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 grudzień 2019 - 09:40

E tam. Kupiłem do suportu Focusa (PF30, ale jako wkręcane - adapter) i jeszcze nie narzekam. Ale za mało przejechane, żeby ocenić cokolwiek. Właściwie kupno jako alternatywa do normalnych łożysk bo na cuda nie liczę, a wymienić stare i tak musiałem.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7 marb

marb
  • Użytkownik
  • 305 postów
  • Skądsouth

Napisano 12 grudzień 2019 - 10:23

Opory toczenia w chińskich ceramikach mogą być wyższe niż w łożyskach stalowych.

#8 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 grudzień 2019 - 11:12

Mogą, ale nie muszą. Test na kręcenie korby przeszły pozytywnie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 12 grudzień 2019 - 12:01

Na fb jest grupa regularnie kupujących na Ali. Jeden z wątków dotyczył kółek przerzutki na ceramicznych łożyskach. Opinię były jednoznacznie negatywne- kilka przypadków zniszczenia przerzutki po rozsypaniu się łożysk. Czy to przekłada się na wszystkie- nie wiem

#10 TMadone

TMadone
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 12 grudzień 2019 - 13:01

Ok, wszystko dla mnie jasne. Nie bawię się w to

#11 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 12 grudzień 2019 - 13:57

Nie wiem ile chcesz za nie dać, możesz zrobić eksperyment, w najgorszym wypadku założysz znowu zwykłe.
  • Prozor lubi to

Dodaj odpowiedź