Jump to content

Photo

[Do 8000Zł] Szosa - Carbon

183 replies to this topic

#101 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 15:38

Born Ready Ale po co zaśmiecać chłopakowi temat tą rozmową, jak za chwilę moderator i tak to wyrzuci?

Mam taki sam rower, tylko czerwony w połysku i w rozmiarze 58. Siodełko mi się po prostu nie podobało, dlatego je zmieniłem. Byłem zaskoczony, że fabryczne waży aż 359g! Miałem w szafie nowe siodełko Syncros i Prologo, a więc założyłem jedno z nich. Są to siodełka które lubię i na jakich jeżdżę od dawna. Te siodełka też nie są jakieś lekkie, ale ważą 110g mniej i dla mnie są wygodniejsze - więc niby czemu miałem jeździć na tym cięższym?

Jeśli chodzi o kasetę to uważam, że mija się z celem wozić dodatkowe gramy i zębatkę 32, której i tak nigdy nie używam. Wymieniłem więc kasetę na taką, w której używam całego zakresu.

Skoro zmieniłem kasetą na mniejszą, to jaki sens było wozić przerzutkę GS?

Przy zmianie długości wózka przerzutki, dało się skrócić łańcuch o 2 ogniwa.

Czy zrobiłem coś złego, że mój wpis rzeczywiście jest wart dyskusji i kontrowersji?

#102 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 posts

Posted 04 January 2020 - 16:00

Panowie a co to może oznaczać na sztycy?
Otrzymałem także rower ale dla mnie montaz, estetyka, oraz sposób pakowania dramat....i jeszcze ta sztyca....6f3b0f19a10093b81aefe856c4020c41.jpg
I zacisk sztycy przymocowany odwrotnie tzn sruba w stronę kierownicy...pełen profesjonalizm...

#103 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 16:08

Zwróć uwagę, że podobne smugi masz też na podkładkach pod mostkiem. Taka uroda karbonu... Możliwe też, że ktoś usiadł na siodełku, a sztyca nie była dobrze dokręcona i zrobiła się rysa...

A co do reszty, to takie są uroki zakupu na odległość i kupowania roweru z ekspozycji sklepowej. Dlatego ja wolałem zapłacić nieco więcej, ale rower dokładnie obejrzeć i jeszcze się na nim przejechać. Ciesz się, że nie ma uszkodzeń lakieru, z czym też się spotkałem, gdy pojechałem do niektórych sklepów... Rower kupiłem 165 km od domu, bo w okolicy każdy miał jakieś wady...

#104 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 16:18

Bo jak powiedział Karol z kanału Rowery Jendoślad „co nie dokręcę, to dowyglądam” 💁‍♂️

Smutne i prawdziwe.

#105 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 posts

Posted 04 January 2020 - 16:30

Born Ready Ale po co zaśmiecać chłopakowi temat tą rozmową, jak za chwilę moderator i tak to wyrzuci?

Rozpoczęła się dyskusja w kwestii zupełnie niepotrzebnej, a ja tylko chciałem podpowiedzieć, jak niskim kosztem, dosyć wyraźnie można obniżyć wagę roweru.

Jak wspomniałem wcześniej, mam taki sam rower, tylko czerwony w połysku i w rozmiarze 58. Siodełko mi się po prostu nie podobało, dlatego je zmieniłem i tyle. Byłem w ciężkim szoku, gdy się okazało, że waży aż 359g... Miałem w szafie zapasowe siodełko Syncros i Prologo Kappa Evo, które leżały tam z dwa lata, a więc założyłem jedno z nich. Są to siodełka które lubię i na jakich jeżdżę od dawna, tyle. Te siodełka też nie są jakieś lekkie, ale ważą 110g mniej i dla mnie są wygodniejsze - więc niby czemu miałem jeździć na tym cięższym?

Jeśli chodzi o kasetę to uważam, że mija się z celem wozić dodatkowe gramy i zębatkę 32, której i tak nigdy nie używam, chociaż w okolicy mam podjazdy z odcinkami 20%, a na każdym 'treningu", robię co najmniej 950 m przewyższenia. Wymieniłem więc tą kasetę na taką, w której używam całego zakresu, tyle.

Skoro zmieniłem kasetą na mniejszą, to jaki sens było wozić przerzutkę GS?

Przy zmianie długości wózka przerzutki, dało się skrócić łańcuch o 2 ogniwa, tyle.

Czy zrobiłem coś złego, a mój wpis rzeczywiście jest wart aż takiej dyskusji i kontrowersji?

Tak na dobrą sprawę to temat tyczył się wyboru roweru więc można by go zamknąć po tym jak zdecydowałem się na Speca ;) Ale nie widzę problemu w tym, żeby podyskutować, po to chyba mamy forum, byleby to się nie przerodziło w wojnę "ja mam rację i uj". Dla mnie z każdego doświadczenia innych osób można coś wyciągnąć. Póki ktoś z moderatorów nie zamknie tego tematu to niech dyskusja trwa, ja o zamknięcie i jakieś robienie tu porządku w postach nie proszę w każdym bądź razie bo póki co nie ma tu chyba śmietnika, po za jakimiś pojedynczymi wstawkami. Może kiedyś mnie najdzie ochota, odpalę sobie Twojego posta i odchudzę w podobny sposób rower więc niech to nie znika, nie widzę potrzeby :)

Sam tu jestem od niedawna i się dopiero ucze tego fachu także każda uwaga, spostrzeżenie, wymiana doświadczeń in plus.

Bielsko-Biała Cycling

#106 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 16:36

Panowie czemu w dyskusji o treningu nigdy nie ma tak ożywionej dyskusji, i dyskutuje może łącznie pięć osób w ostatnim czasie.. A pytanie rower czerwony czy bordowy i dyskusja na 1000 stron.......

Adam, chętnie bym z Tobą podyskutował we wspomnianych tematach, ale często nawet nie rozumiem, o czym Wy tam piszecie... :)

Mnie natomiast dziwi, że ciągle piszesz tylko o mocy i o watach. Ja nawet nie wiem, z jaką kadencją jeżdżę i wiedz, że wielu ma podobnie... :)

• beskidbike likes this

#107 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 16:45

O kobietkach jeszcze czasem😯😂
  • Bzyk likes this

#108 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 January 2020 - 17:22

O kobietkach jeszcze czasem😯😂

Bo wiesz...

W Twoim wieku, piszesz o mocy, cyferkach i kobietach.

Za 20-30 lat zobaczysz, że są w życiu jeszcze inne przyjemności i szkoda życia tylko na wykresy.

A tak na poważnie, to każdy pisze o czym ma ochotę i co go kręci. Jak będę chciał w swoim jeżdżeniu skupić się na cyferkach, to spytam Cię o radę bo jak widać, jesteś w tym dobry. Ale jakoś narazie mnie to nie kręci :) . Natomiast faktycznie szkoda, że tematy o parametrach treningowych, jakoś mało popularne. A nie ukrywam, że czasem chętnie bym coś w tym temacie poczytał.(z ciekawości)

#109 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 17:28

Ale ja szanuje każde podejście😀 nawet zgadzam sie ze dla normalnych ludzi wykresy treningowe to nuda.. Nawet scigajacy sie niezaleznie czy amatorzy czy zawodowcy wola zwykle oddawac sie pod opieke trenera a sami nie ogladaja tego...

Wiem ze to po prostu pewien fetysz i zawsze dyskusje czy lepsze buty żółte czy pomarańczowe będą popularniejsze hehe

#110 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 January 2020 - 17:35

No tak to już jest :)

Jeden woli blondynki a inny brunetki. I wszystkie piękne!!!

#111 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 18:11

Mmmmmm😍😍😍😍😍 i slodziuutkie xd

#112 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 04 January 2020 - 18:21

Siodełko mi się po prostu nie podobało, dlatego je zmieniłem i tyle. Byłem w ciężkim szoku, gdy się okazało, że fabryczne waży aż 359g... Miałem w szafie zapasowe siodełko Syncros i Prologo, które leżały tam z dwa lata, a więc założyłem jedno z nich. Są to siodełka które lubię i na jakich jeżdżę od dawna, tyle. Te siodełka też nie są jakieś lekkie, ale ważą 110g mniej i dla mnie są wygodniejsze - więc niby czemu miałem jeździć na tym cięższym?

Przecież to jest właśnie to, o czym pisałem w moich 4 punktach, zrealizowane wzorowo krok po kroku.

Mi chodziło tylko o to, że z góry idzie docisk co zmieniać, co robić. A prawie nikt nigdy nie bierze pod uwagę, że posiadacz chce się nacieszyć obecną opcją lub po prostu pasuje mu dany układ. 

#113 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 18:29

OK, ale to była tylko sugestia/rada.

Ja też przejechałem kilkaset kilometrów na specyfikacji fabrycznej, zanim zdecydowałem się na zmiany.

#114 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 04 January 2020 - 19:21

Otrzymałem także rower ale dla mnie montaz, estetyka, oraz sposób pakowania dramat....i jeszcze ta sztyca....6f3b0f19a10093b81aefe856c4020c41.jpg
I zacisk sztycy przymocowany odwrotnie tzn sruba w stronę kierownicy...pełen profesjonalizm...

I jak ten rozmiar 54, pasuje?

#115 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 posts

Posted 04 January 2020 - 19:31

I jak ten rozmiar 54, pasuje?

Rozmiar spoko, gorzej z wykonaniem Szczerze to nie wiem za co Spec woła sobie katalogowo 11,400...
Fakt tutaj ewidentnie spieprzony jest montaż ale jakoś całość nie zachwyciła mnie tak bardzo żebym zrobił Wow.
Jak mnie w Angli wkurzą bo napisałem do mnich i przesłałem fotki to zrobię zwrot i pójdę w Canyon di2
Wysyłał ktoś rower w kartonie?

#116 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Posted 04 January 2020 - 20:12

Rozmiar spoko, gorzej z wykonaniem?

Z wykonaniem czego?

#117 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 posts

Posted 05 January 2020 - 10:12

Zwróć uwagę, że podobne smugi masz też na podkładkach pod mostkiem. Taka uroda karbonu... Możliwe też, że ktoś usiadł na siodełku, a sztyca nie była dobrze dokręcona i zrobiła się rysa...
A co do reszty, to takie są uroki zakupu na odległość i kupowania roweru z ekspozycji sklepowej. Dlatego ja wolałem zapłacić nieco więcej, ale rower dokładnie obejrzeć i jeszcze się na nim przejechać. Ciesz się, że nie ma uszkodzeń lakieru, z czym też się spotkałem, gdy pojechałem do niektórych sklepów... Rower kupiłem 165 km od domu, bo w okolicy każdy miał jakieś wady...

Rower kupiony z dużym rabatem ale nie było informacji że są to rowery z ekspozycji czy też może ze zwrotów.. także traktuje to jako rower nowy bez przygód... Z drugiej strony smuga na sztycy- nie sądzę żeby ona została była fabryczna i taka przyszła od Speca ale kto wie...
Wykonanie montażu-estetyka, sposób spakowania wysyłki duży minus dla sklepu.
Kupowałem rowery wysyłkowo i można to zrobić o wiele lepiej i dokładniej..

#118 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądLublin

Posted 05 January 2020 - 10:43

Nie wiem jak rower był spakowany ale wydaje mi się, że ze sztycą i zaciskiem to trochę przesadzasz. Każda część z włókna węglowego z wykończeniem UD ma takie smugi a odwrócenie zacisku to akurat dobre posunięcie bo błoto nie leci na śrubę. 

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#119 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 posts

Posted 05 January 2020 - 11:04

Nie wiem jak rower był spakowany ale wydaje mi się, że ze sztycą i zaciskiem to trochę przesadzasz. Każda część z włókna węglowego z wykończeniem UD ma takie smugi a odwrócenie zacisku to akurat dobre posunięcie bo błoto nie leci na śrubę.

No nie wiem . Pod spodem Giant TCR Slr jezdzony 5 lat że sztycą karbonowa i cały czysciutki, czarny, jednolity...f0bf54da83c0d02c2ad803544b829093.jpg

#120 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 posts

Posted 05 January 2020 - 11:07

U mnie akurat z wysyłką spoko jakby ktoś chciał tam kupić rower i szukał opinii. Karton nieuszkodzony, w środku rower poowijany mocno folią bąbelkową, do przykręcenia przednie koło, sztyca z siodełkiem + kierownica. Rys itd. u mnie żadnych nie ma, oglądnąłem dokładnie.

Ale ja miałem przez dwa dni status "build in progress" także pewnie rower składali przed samą wysyłką i może się przyłożyli.

Wczoraj ustawiłem kierownice pod odpowiednim kątem, zamontowałem koszyki na bidon, dziś rano miałem przełożyć tylko siodełko ze starego roweru i pedały i ruszyć na test, ale... wieczorem zaczął padać deszcz ze śniegiem, zrobiło się przez noc biało, temp. -2 także podejrzewam, ze gołoledź może być spora więc chyba nie będę ryzykował upadku na pierwszej jeździe :unsure: Może jutro...

Bielsko-Biała Cycling

Reply to this topic