Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Do 8000Zł] Szosa - Carbon

183 odpowiedzi w tym temacie

#141 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 styczeń 2020 - 23:02

Aaaa. Sugerował też, że po zmianie kierownicy na 400, prawdopodobnie powinienem też zmienić mostek na 1 cm dłuższy. Kierownica którą chcę akurat była od września nie dostępna. W sklepach w necie mojego rozmiaru też nie było, więc musiałem poczekać. Teraz już jest zamówiona i powinna być w serwisie po 10 tym. Ale jakoś chyba już mostka zmieniać nie będę. Nie czuję potrzeby, mieć bardziej wyciągniętej pozycji. Zobaczymy...

#142 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:37

Co do hebli, to ja hamuję i tak dwoma na raz, więc dla mnie byłoby wsio ryba %-)

Na fittingu rower jest ustawiany, Ty sam tego byś zapewne nie zrobił nawet z pomiarami, które powinieneś i tak dostać na koniec. W czasie ustawiania może się okazać, że musisz wymienić mostek, kierownicę i siodło, a tak to luz :D

Też hamowałem dwoma, ale trochę dziwnie mi się jeździło mając co chwile w głowie myśl "pamiętaj, że masz odwrotnie hamulce" :unsure:

Przynajmniej będzie świadomość, że bike fitting nie poszedł na marne jak sie okaże że muszę wszystko wymienić, tak to tylko złość, że kilka stówek wydane, żeby usłyszeć, że wszystko jest ok :lol: Oczywiście żart. Pewnie malutki odsetek osób idzie na fitting i się okazuje, że miał wszystko jak trzeba ustawione, szczególne gdy ktoś go robi na początku przygody z jazdą. Już nawet jak o samą wygodę nie chodzi to na pewno o osiągi/wydajność jazdy.

Bielsko-Biała Cycling

#143 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:51

Na 99% każdy ma coś któryś element, który można ustawić lepiej ;). To, że nie będziesz musiał gratów wymieniać, to nie znaczy, że rower zostanie przestawiony o 180 stopni. 

#144 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 styczeń 2020 - 21:31

Jakoś tak producenci dziwnie robią, że zwykle kierownica jest za szeroka. Przeważnie, choć czasami akurat komuś spasuje. Buty niemal zawsze mają zwykłe tanie wkładki. Nawet jeśli nie trzeba będzie podklejać klinami, to masz 3 rodzaje wkładek Speca. Różnica polega na wysklepieniu śródstopia, aby się kości nie zapadały przy nacisku na pedały. Gdy kości śródstopia nie są odpowiednio podparte, może to powodować po dłuższej jeździe drętwienie. Takich drobiazgów jest mnóstwo, jak choćby rozstaw kości kulszowych i dopasowanie siodełka itd. Jakoś sobie nie wyobrażam, że ktoś sam się ustawił na wyczucie idealnie. Choćby dlatego, że inaczej będzie ustawiony rower do ścigania, a inaczej do wygodnej jazdy endurance. A tak przy okazji. Kiedyś widziałem w salonie rower z przekrzywionym siodełkiem, jakby ktoś je przygniótł po jednej stronie. Pytam, a co tu się wydarzyło? :) A tu mi gościu mówi, że rower tak ma po fittingu. Mówię jak to? Klientowi tak bardzo kolano uciekało do środka, że żadne kliny pod wkładką nie dawały rady. Dopiero jak mu przekrzywili na siodełku miednicę pomogło. Widać i tak bywa. Ale to pewnie ewenement.

#145 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 22:02

Panowie zadam tutaj pytanie odnośnie kół fabrycznych przy tym rowerze. Ile one są mniej więcej warte na rynku? Zainwestuje chyba w stożki 50 karbon. Czy w ogóle warto sprzedawać bo może lepiej zostawić na zapas..

#146 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 22:21

Zostaw jak będziesz sprzedawał rower, bo lepiej wyjdziesz na sprzedaży roweru na seryjnych kołach i osobno stożków. 

• Kolunio lubi to

#147 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 styczeń 2020 - 10:28

Stary, ja ponad rok bujałem się ze sprzedażą markowych zippów course 30 disc. Dopóki nie są to koła jakieś super lekkie albo znane i poszukiwane to będzie pewnie wisiało na olx latami. Wszystkie stockowe Rovale z górali za kilkanaście tysi są warte max kilkaset zł, takie jest ich zatrzęsienie (mówię o kołach świeżo zdjętych z nowego roweru bo właściciel zmienił na pół kilo lżejsze). 

#148 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 10:38

Stary, ja ponad rok bujałem się ze sprzedażą markowych zippów course 30 disc. Dopóki nie są to koła jakieś super lekkie albo znane i poszukiwane to będzie pewnie wisiało na olx latami. Wszystkie stockowe Rovale z górali za kilkanaście tysi są warte max kilkaset zł, takie jest ich zatrzęsienie (mówię o kołach świeżo zdjętych z nowego roweru bo właściciel zmienił na pół kilo lżejsze).

Ja szczerze mowiac nie pamietam kiedy cos rowerowego sprzedalem w PL, wszystko idzie na ebay i sprzedaje sie max w kilka tyg... oczywiscie cena ma znaczenie, ale to nie jest tak drastyczne jak u nas gdzie wystawiajac za kwote X, wiekszosc chce 30-50% rabatu :)

#149 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 styczeń 2020 - 10:41

Mówisz o ebayu polskim czy w innym kraju?

#150 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 11:03

Mówisz o ebayu polskim czy w innym kraju?

Wystawiam na ebay w uk i daje mozliwosc wysylki na caly swiat. Ostatnio sprzedalem Garmina do Peru :)
  • beskidbike lubi to

#151 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 styczeń 2020 - 11:05

Może i ja zacznę wystawiać na ebayu.. tylko trzeba pamiętać żeby do ceny jaką chcesz doliczyć 8% (4% zabiera ebay, drugie 4 paypal). Chyba że coś się ostatnio zmieniło. 

@Damion poka w końcu tego speca :) ja mam 175cm i na stockowym tarmacu 54 byłem całkiem rozciągnięty. Ale wolę już teraz skrócić mostek i wysunąć siodło do przodu, a za to mieć wyższą główkę. Tak to jest być na granicy rozmiarów, ech.. 

#152 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 styczeń 2020 - 11:12

to w sumie niewiele, bo Allegro bierze chyba 10%  :angry:

#153 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 styczeń 2020 - 11:14

czasem się opłaca czasem już nie

swego czasu przewaliłem trochę drogiego sprzętu gitarowego i wiem coś o tym... ale 3 gitary odesłałem do USA, Fr i UK już z tą marżą, więc się da. 

#154 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 11:15

Może i ja zacznę wystawiać na ebayu.. tylko trzeba pamiętać żeby do ceny jaką chcesz doliczyć 8% (4% zabiera ebay, drugie 4 paypal). Chyba że coś się ostatnio zmieniło.

@Damion poka w końcu tego speca :) ja mam 175cm i na stockowym tarmacu 54 byłem całkiem rozciągnięty. Ale wolę już teraz skrócić mostek i wysunąć siodło do przodu, a za to mieć wyższą główkę. Tak to jest być na granicy rozmiarów, ech..

Niestety ebay bierze 9% przynajmniej od rowerowych czesci. Byc moze ebay w innych krajach ma inne stawki, ja natomoast wystawiam na ebay w uk bo wiekszosc czesci/akcesoriow wlasnie tam sie sprzedaje. Paypal bierze kolejne 4%

#155 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 11:38

Masz stronę wcześniej foty.

Bielsko-Biała Cycling

#156 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 styczeń 2020 - 11:46

wygląda super tylko daj mu lżejsze koła :) i min. 30mm stożek

#157 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 styczeń 2020 - 11:52

Przynajmniej będzie świadomość, że bike fitting nie poszedł na marne jak sie okaże że muszę wszystko wymienić, tak to tylko złość, że kilka stówek wydane, żeby usłyszeć, że wszystko jest ok :lol: Oczywiście żart. Pewnie malutki odsetek osób idzie na fitting i się okazuje, że miał wszystko jak trzeba ustawione, szczególne gdy ktoś go robi na początku przygody z jazdą. Już nawet jak o samą wygodę nie chodzi to na pewno o osiągi/wydajność jazdy.

Odnośnie fittingu polecam mądre słowa pana Dominika Omiotka oraz ten artykuł:

https://naszosie.pl/...inien-wygladac/

chyba dwa lata temu na wrocławskim AWF magazyn Szosa zorganizował spotkanie z Dominikiem Omiotkiem, który świetnie wyjaśnił dlaczego robimy fitting oraz dlaczego fittingu robić nie powinniśmy, a jeżeli robić, to jak.

Konkluzja: najpierw pracujmy na swoim ciałem, wyeliminujmy schorzenia i zwyrodnienia, a dopiero później ewentualnie dopasowujmy rower. 

#158 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 12:13

Konkluzja: najpierw pracujmy na swoim ciałem, wyeliminujmy schorzenia i zwyrodnienia, a dopiero później ewentualnie dopasowujmy rower. 

W tej kwestii prócz ustawienia roweru dostałem zestaw ćwiczeń od fittera do poprawy postawy. I tym samym ze względu na słabą mobilność w stawie biodrowym nie pozwolił mi na wyjęcie podkładek pod mostkiem, bo po prostu bym się męczył. Dostałem natomiast wytyczne jak ją zwiększyć, rozciąganie mięśnia gruszkowatego itd. Po poprawie tej kwestii częściowo częściowo mostek poszedł w dół przy okazji ustawiania bloków w nowych butach kilka miesięcy później. Tak więc u mnie działania były prowadzone dwutorowo - ustawienie pozycji na rowerze pod aktualną sytuację + poprawa schorzeń. 

Uważam, że jeśli postępowalibyśmy tak, że najpierw chcielibyśmy eliminować schorzenia, a potem ustawiać rower, to w większości przypadku po prostu do drugiego etapu nigdy byśmy nie doszli. Z doświadczenia przy sportach sylwetkowych wiem, że ludzie są leniwi i nie rozciągają się, rollują itd., dopóki coś ich nie boli. Jak przestaje, to i ćwiczenia odchodzą na bank. W kolarstwie z pewnością sytuacja nie jest specjalnie odmienna. 

• beskidbike lubi to

#159 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 12:17

wygląda super tylko daj mu lżejsze koła :) i min. 30mm stożek

Póki co nie będę teraz zmieniał, muszę poczekać na finanse, pierwsze chcę sobie jeszcze miernik mocy fundnąć na koniec Stycznia wraz z wypłatą i bike fitting, ale... Coś konkretnego byś polecił? Chciałbym zerknąć z jakim kosztem się liczyć bym musiał.

Bielsko-Biała Cycling

#160 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 styczeń 2020 - 12:29

w sumie polecam to co sam mam od prawie 4 lat, czyli Hunt aero light disc, 1500g, mega mocne, ale tak patrzę na ich stronę i chyba w ostatnich wypustach zmniejszyli szer. wewn. do 17mm ( ja mam 18), co przy dzisiejszych oponach 26-30mm trochę archaik gdy standardem jest 20mm i więcej

Dodaj odpowiedź