Dylemat Rower Stacjonarny, Spinning Czy Trenazer
Napisano 19 grudzień 2019 - 22:05
Dotychczas ujezdzalem stary rower mtb z kolami 26 i opona pod trenazer hometrainer continental najpierw z prostym trenazerem rolkowym, potem z trenazerem elite aleno smart.
W miedzyczasie jezdzilem tez troche na zwifcie ale tu pojawil sie problem z pomiarem mocy, bo moj trenazer pokazywal jakies dziwaczne wartosci rzedu 90 do 100 watow, podczas gdy ja mialem puls rzedu 160 i wiecej.
Teraz zastanawiam sie nad kupnem czegos lepszego. To co przekonuje mnie np do roweru stacjonarnego czy spinningu to fakt, ze jest to cichszy sprzet, nie generuje syfu i zapachu (moze to dziwne ale mnie drazni zapach opon trzymanych w mieszkaniu).
Zastanawiam sie czy sa rowery stacjonarne/spinningi gdzie dostepny jest np trening w oparciu o pomiar mocy lub jazda np po wybranej trasie z oporem regulowanym z aplikacji (marzy mi sie np symulacja wjazdu na gliczarow albo salmopol).
Jakie jest wasze zdanie czy trenazer jest bardziej uniwersalny niz rowerki stacjonatne, czy dobry spinning tez da rade?
Moze ktos uzywa jakichs i da znac.
Napisano 19 grudzień 2019 - 22:21
To co przekonuje mnie np do roweru stacjonarnego czy spinningu to fakt, ze jest to cichszy sprzet, nie generuje syfu i zapachu (moze to dziwne ale mnie drazni zapach opon trzymanych w mieszkaniu).
Trenażer Direct Drive i nie ma hałasu, syfu i zapachu. Wydatek większy, ale nikt, kto użył choć raz w miarę porządnego trenażera DD nie wróciłby do trenażerów rolkowych, rowerków stacjonarnych czy spinningowych.
Zastanawiam sie czy sa rowery stacjonarne/spinningi gdzie dostepny jest np trening w oparciu o pomiar mocy lub jazda np po wybranej trasie z oporem regulowanym z aplikacji (marzy mi sie np symulacja wjazdu na gliczarow albo salmopol).
Jasne, że są. Np. Wattbike (najtańszy Atom w Polsce nie jest dostępny, cena jakieś 1500 funtów)
czy rowery treningowe Tacx Neo Bike (od ok 10 tysiaków) czy Wahoo Kickr Bike. Ale to koszt kilkunastu tysięcy złociszy.

Poczytaj sobie tu: https://www.dcrainma...acxneobike.html
Jak masz wolnych naście tysiaków to czemu nie. W innym przypadku porządny trenażer DD i po problemie.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 20 grudzień 2019 - 10:20
Dzięki za poradę.
U mnie problemem jest to, że mój stary góral ma 6 rzędowy wolnobieg i cały osprzęt pod to dopasowany ( chodziło mi, żeby eksploatacja była możliwie tania). Żeby go wpiąc w trenażer DD chyba musiałbym w nim wymienic prawie wszystko, bo z tego co widze to taki trenażer obsługuje on kasety 10-11 rzędów
Mój trenażer Elite Aleno Smart nie jest zły, ale wkurza mnie fakt, że pomiar mocy w nim jest jakiś dziwaczny - pokazuje że napręząjac się na maksa jestem w stanie wycisnąć ze 150-170 Watów, przy tętnie w granicach 170-180. Nigdy nie korzystałem z zewnętrznego pomiaru mocy więc nie wiem jakie jest moje FTP, ale majac na uwadze że od 3 lat jeźdze w granicach 5000 km rocznie myślałem że tej mocy generuje ciut więcej,
Zastanawiałem sie tez nad dokupieniem pomiaru mocy ale tu napotykam kolejny problem. Moja korba MTB jest na kwadrat, ma 3 blaty i jest w miarę nowa, wiec chyba żadnego pomiaru mocy do niej nie dopasuje, natomiast pomiar mocy w pedałach zaczyna sie od 2 tysięcy i dotyczy chyba prawie wyłącznie pedałów szosowych (ja natomiast mam buty MTB)
Tak więc zastanawiam się czy lepiej dokupić sobie pomiar mocy czy zainwestować w lepszy trenażer lub spinning? I też na ile dokładny będzie pomiar mocy w trenażerze w stosunku do pomiaru w korbie.
Pozdrawiam i będę wdzieczny za wiecej porad.
Tygrys. ![]()
Napisano 20 grudzień 2019 - 11:09
Ten stary góral to jedyny rower?
Na nowszych bębenkach kaseta od 8 do 11.
Żeby było w miarę tanio, a dobrze to popatrz na olx, turbo muin z misuro za ok. 1,1 tysiaka np. ten: https://www.olx.pl/o...html#c8827385b6 ponoć niewielki przebieg, misuro w komplecie - tyle tylko, że w konfiguracji domyślnej zawyża moc, warto przestawić na opcję ze sztywną osią, wtedy oszacowuje całkiem dobrze (minimalne odchyłki przy zimnym i mocno rozgrzanym). Przynajmniej tak jest u mnie, umieszczałem na forum porównania w postach dot. trenażera od #1030
Chyba, że wolisz nówki sztuki trenażerów interaktywnych (z możliwością regulacji zdalnej, ERG itp.) to wtedy zdecydowanie wyższy pułap cenowy. Spindown i oszacowanie mocy na ogół bez zastrzeżeń.
Napisano 20 grudzień 2019 - 18:34
dzięki
a co myślisz o rowerku takim jak np ten poniżej?
https://www.e-inspor...tline-omahan-ub
Teoretycznie ma pomiar mocy, jest zasilany z gniazdka siecioowego i kosztuje troche ponad 2000 zł. Czy ktoś ma podobny sprzęt i mógłby się wypowiedzieć?
Napisano 20 grudzień 2019 - 18:54
W domu wrzucam swój rower, z moim siodełkiem oraz ustawieniem na trenażer i tyle.
Nie mówię, że te rowery są złe - po prostu nie dla mnie. Ja bym tego nie chciał, a już na pewno nie za te $.
Ty, widzę jesteś chyba jednak bardziej nastawiony na owy wynalazek.
Napisano 21 grudzień 2019 - 14:31
Powiem Ci, że byłem na spinningu i przez ponad 1.5h nie mogłem znaleźć pozycji. Cały czas źle mi się siedziało, a nie jestem jakoś wybitnie wybredny i wyczulonyy (gdyby ktoś, coś mi nieznacznie przestawił w rowerze bez mojej wiedzy, to nie wiem czy bym się szybko zorientował).
W domu wrzucam swój rower, z moim siodełkiem oraz ustawieniem na trenażer i tyle.
Nie mówię, że te rowery są złe - po prostu nie dla mnie. Ja bym tego nie chciał, a już na pewno nie za te $.
Ty, widzę jesteś chyba jednak bardziej nastawiony na owy wynalazek.
ja dzisiaj od rana poświęciłem 3 godziny na objazd po Warszawie aby sprawdzić rowerki spinningowe i trenażery
Byłem w InsportLine,Fitshop i Decathlonie
Z informacji jakie uzyskałem to najtańszy rower spiningowy z pomiarem mocy jaki można kupic to koszt około 3600 zł - model s800i i Atana. W Fishopie jest za to zajebisty model kettlera który wygląda jak rower szosowy i ma nawet szosową zmiane obciążenia w manetce - ale koszt około 8k.
https://insportline-...UnjytpnMOGMNg==
Co do wyboru między trenażerem i spiningiem to z moich doświadczeń trenażer bardziej sprawdza się chyba w większych mieszkaniach lub domach. Ja mam 36 m2, de facto jeden duży pokój do spania i każdorazowo do treningu muszę wyciągnąć rower z balkonu i zamocować go w trenażerze, a na koniec powtórzyć tą czynność. Spinining mógłby od biedy robić za wieszak na ubrania. ![]()
Napisano 23 grudzień 2019 - 14:37
Poniekąd kupując trenażer musiałem znaleźć coś kompaktowego. Elite Suito złożony zmieścisz pod łóżkoz w byle kąt.
Właśnie obecnie jestem już po zwrocie kasy za trenażer Elite Aleno Smart i rozważam w sumie 2 opcje - albo spinning, albo trenażer DD.
Za trenażerem DD przemawia:
- możliwość jazdy w Zwifcie plus korzystania z aplikacji typu Rouvy itd.
- większa pewność co kupuje (takie trenażery ma tysiące osob w Polsce)
- trochę niższa cena od porządnego spinningu z pomiarem mocy
za spinnigiem przemawia:
- większa wygoda (spinning po treningu będzie służył za wieszak na klamoty, można go przesunąć na kółkach);
- brak konieczność inwestycji w rower (mam 2 rowerki - jeden na clarisie z 8 rzędami z tyłu, drugi 6 rzędowy wolnobieg) - do direct drive pewnie potrzebował bym kupić nową przerzutkę i kasetę 10-11 rzedów,
- walory estetyczne - smar, zapach opon, konieczność trzymania roweru na balkonie
- brak zużycia roweru;
-
Opcja 3 ewentualnie - możliwość kupienia tanszego spinning plus dokupienia oddzielnego pomiaru mocy, który potem będzie służył w trakcie sezonu na rowerku gravel i umożliwi jazde na zwifcie (mam pomiar kadencji i pulsometr)
na chwilę obecną chyba bardziej jestem za opcją 3 ze spinnigiem, z racji tego że z trenażerów już 2 korzystałem a to byłoby coś nowego i na dodatek miałby pomiar mocy na sezon letni
Napisano 23 grudzień 2019 - 23:02
Kupuj spining. Jak lubisz wywalać kasę w błoto, kto bogatemu zabroni. Ciekawe jaki pomiar mocy do tego spininga dorzucisz, hehe... powodzenia życzę. Świątecznie. Czy jakoś tak. Będzie potrzebne.
Wieszak na ubrania? Drogi dość. Że niby mniej miejsca zajmuje niż rower na trenażerze? Serio? Zwłaszcza jak rower na balkonie, a trenażer złożony trafia np. pod łóżko?
![]()
A, zapomniałem, że wieszaka na ubranie potrzebujesz. Nic, Twój wybór. Choć błędny, ale Twój. Ponoć człowiek uczy się na błędach, szkoda tylko, że koniecznie na swoich. No ale nauka kosztuje 💰🤑
A, i Twoje doświadczenia o trenażerze przeznaczonym do domów czy dużych mieszkań, a rowerów stacjonarnych czy spinningowych do małych są... absolutnie wyimaginowane. Jest wręcz przeciwnie. No chyba, że atutem jest spełnianie funkcji wieszaka na ubrania. Choć i tak wolę dedykowany, który można złożyć i schować. Nie lubię zagracać mieszkania, bez znaczenia o jakiej powierzchni.
Jeszcze jedno - dodaj do atutów spiningów zapach/pył okładzin hamulców ciernych 😷