Skocz do zawartości

Zdjęcie

przedłużki , redukcje do wentylków

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 styczeń 2011 - 10:50

pytanie mam .
Wiem że są przedłużki do wentylków i takie i siakie, tyle że dostałem z Agogo przedłużki takie które sie nakręca na wentylek, tyle że trzeba jeszcze zakrcić odkręcić końcówke wentylka do napompowania jest gdzieś takie szpejo dostępne , bo przy głębokich obręczach nie da rady

wiem ze są przedłużki przekręcane z wentylkami ale dostałem takie na wzory do spróbowania.

http://picasaweb.goo...818889936657234

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 20 styczeń 2011 - 11:37

SPIKE -- nie praktykuje się tego w ogóle.
Po napompowaniu ciśnienie jest takie, że wentyl samoczynnie się uszczelnia i nie schodzi powietrze więc nie ma potrzeby dokręcać .
Do upuszczenia używam szprychy , upuszczam do 4-5 atm i tak rowerek czeka na następny trening.
Przed wyjazdem znów dopompowuje 9 -10 atm i jazda.
Jarek-LT :lol:

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 styczeń 2011 - 12:03

pytam bo gdzieś mi między uszami śmignęło że ponoć czasem wentylki puszczają powietrze.

Ogladałem filmik ZIPPA i oni też nie zakręcają , .

Powiedz a zostawiasz tę końcówke w obręczy czy wykrecasz , panowie z zippa naklejają taśme uszczelniajacą aby trzymała końcówke przedłużke na miejscu

a te redukcje do których można wkręcać końcówke wentylka nie są lepsze-gorsze ??

#4 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 20 styczeń 2011 - 12:19

Widziałem w pro turze na zdjęciach, że przedlużki nie są zdejmowane, a żeby nie stkuały sa bardzo fajnie czarna tasmą elektryczną zaklejane - jak znajde to pokażę.

#5 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 20 styczeń 2011 - 13:03

SPIKE - końcówkę/ przedłużkę nakręcasz raz siłą i ona tam sobie tkwi , nic nie puka ani stuka nie odkręca się jej bez potrzeby.
Jarek-LT

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 styczeń 2011 - 21:22

no dobra cwaniaczki, tytlko ze są wersje inne te gdzie wykręca sie końcówke wentylka, wkreca przedłużke i dopiero wkreca wentylek od góry

To która wersja jest lepsza ta co sie tylko redukcje wkręca , czy ta która jest jakby po środku .

kurde chodzi tylko o porównanie tych dwóch systemów, o np tu jest ten drugi system http://www.cyklotur....D_53010649.html

#7 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 14 marzec 2011 - 08:47

Odgrzewam troche temat, bo wlasnie sa dwa rodzaje przedluzek, pierwszy gdzie sie nakreca przedluzke (typ 1) i basta, a drugi gdzie trzeba wykrecic zaworek, wkrecic przedluzke i wkrecic zaworek (typ 2). Poniewaz uzywam szytek woze ze soba zestaw naprawczy
http://www.gambacicl...ing-p-2025.html
ktory w razie przebicia naklada sie na wentyl, wypelnia plynem uszczelniajacym i troche pompuje. Rozumiem, ze przy tym drugim typie przedluzki powinno to dzialac tak samo jakby nie bylo przedluzki, natomiast rozumiem, ze gdy przedluzka jest tylko nakrecana (typ 1) to tego zestawu uzyc sie nie da?

#8 PINARELLOPRINCE

PINARELLOPRINCE
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądWarzawa

Napisano 20 marzec 2011 - 15:43

W kwestii przedłużek. Nie wiem jakie są inne, bo spotkałem sie tylko z takimi; wykręcam wentyl, wkręcam przedłużkę, w przedłużkę wkręcam wykręcony z dętki/szytki wentyl. Wszystko. Do wkręcania i wykręcania używam dołączonego do przedłużki plastikowego kluczyka. Na końcu, żeby przedłużka nie dzwoniła o obręcz, zakładam na nią koszulkę termokurczliwą (do kupienia w sklepie elektrycznym) lub przyklejam taśmą izolacyjną do obręczy.

#9 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 czerwiec 2011 - 18:55

Jakich przedluzek uzywacie/polecacie, mam na mysli "wersja 2", te ktore wkreca sie w miejsce wentylka.
Kupilem po taniosci wersje 1 ale srednica juz ciut za duza i nie przechodzi przez obrecz.

#10 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 czerwiec 2011 - 21:03

Sorry za dubla, jesli mozna to skleic...

Znalazlem cos TAKIEGO , cena nienajgorsza ale co najwazniejsze, patent ktorego szukalem :)

#11 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 17 czerwiec 2011 - 21:20

A po co kolega tak daleko szuka? Takie przedłużki są w Cyklomanii.

pozdr

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#12 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 czerwiec 2011 - 21:23

Kolega tak daleko szuka bo tam daleko mieszka ;-)

Poza tym, z tego co widze to Vittoria wentyle sa drozsze i sa tylko 110mm, ja potrzebuje 40mm.

#13 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 31 lipiec 2011 - 08:42

JA uzywam przedluzek Contientala, sa po kilak zlotych,. do zamowienia noemalnie w polsce. Fakt faktem ze przedluzki najczesciej stukaja o obrecz i trzeba to jakso zakamuflowac :P

pzdr

#14 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 27 marzec 2012 - 20:19

szukałem przedłużek z opcja dokręcania wentyla i znalazłem coś takiego:
przedłużka
używa ktoś takich? może może polecić jakieś inne w korzystniejszej cenie (z opcja dokręcania)

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#15 Rappid

Rappid
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • Skądireland

Napisano 28 marzec 2012 - 11:25

Rozumiem, ze przy tym drugim typie przedluzki powinno to dzialac tak samo jakby nie bylo przedluzki, natomiast rozumiem, ze gdy przedluzka jest tylko nakrecana (typ 1) to tego zestawu uzyc sie nie da?

da sie zastosowac np. taka przedluzke, ktora sa uzywam:
http://www.wiggle.co...ender-standard/
dziala z vittoria pit stop, sprawdzone :)

a z dokrecana koncowka to taki:
http://www.wiggle.co...lve-extensions/

#16 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 28 marzec 2012 - 12:50

pimpf, ja używam przedłużek tufo, kupione właśnie w cyklomanii

#17 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 28 marzec 2012 - 12:55

TE ?

a to taka z opcją zakręcenia zaworka? bo takich szukam i jakoś nie mogę tego ugryźć bo to mój pierwszy raz...

znalazłem jeszcze takie i może bym wziął bo przy okazji zakupów.... KLIK

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

#18 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 29 marzec 2012 - 17:40

pimpf, w vittoriach ten wentyl się wkręcało odwrotnie - nakręcało się go na gwint i później wentyl vottorii(to, co wkleiłeś w linku). W szytkach conti wykręcałem wentylek, wkręcałem przedłużkę(odrotnie jak w vittoriach) i dopiero wkręcałem zaworek. Miałem też przedłużki BBB, ale średnie są - nakręca się je na wentyl i zaworek zostaje schowany w przedłużce.

Te, co wkleiłeś w ostatnim linku, wyglądają jak przedłużki vittorii.

#19 Woland

Woland
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • Skądfrom hell

Napisano 25 wrzesień 2012 - 09:31

A ja mam pytanie czy 31mm przedłużki Tufo nie będą za krótkie do 50mm obręczy? bo nie wiem jakiej długości mam zamówić. Wentylki w szytkach Conti kóre będę używał maja chyba też 30mm.

#20 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 25 wrzesień 2012 - 13:25

A ja mam pytanie czy 31mm przedłużki Tufo nie będą za krótkie do 50mm obręczy? bo nie wiem jakiej długości mam zamówić. Wentylki w szytkach Conti kóre będę używał maja chyba też 30mm.

Przedluzki 31mm raczej 30mm, zdecydowanie bedziesz, musial kupic dluzsze jezeli, bedziesz chcial zeby wentyl wystawal ponad obrecz . Chodz te co masz + wentyl powinny, tez pasowac pewnie glowka bedzie wystawala minimalnie ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

Dodaj odpowiedź