Nasze zakupy
Posted 17 November 2015 - 10:55
Na ogół kupuję ebooki, jak mogę to w wersji oryginalnej. Ale... Pierwsza pozycja wychodzi znacznie taniej w wersji książkowej po polsku. Dziwne. Cena ceną, ale jak jest trochę obrazków, to czasami wolę mieć książkę drukowaną. Tak więc pierwsza pozycja zamówiona u nas, z przesyłką nieco poniżej 3 dych, chyba warto...
Nad drugą ciągle się zastanawiam, czasu na czytanie za dużo nie ma, a zagrzebałem się w Fast After 50: How to Race Strong for the Rest of Your Life - jedna z bardziej wartościowych pozycji, zwłaszcza z punktu widzenia faceta dobijającego do półwiecza. Friel (i inni, bo to raczej praca zbiorowa - wystarczy rzucić okiem na spis treści, choć sama treść o wiele ciekawsza niż by to ze spisu wynikało) postarał się tym razem zdecydowanie bardziej...
Daj znać jak ocenisz (choć pobieżnie) Racing Weight - oprócz tej bazowej książki w serii jest jeszcze "książka kucharska" (Racing Weight Cookbook: Lean, Light Recipes for Athletes (Racing Weight Series)) i "Szybki start - 4 tygodniowy plan" (Racing Weight Quick Start Guide: A 4-Week Weight-Loss Plan for Endurance Athletes (The Racing Weight Series) - tylko na kindle) ale patrząc właśnie na spis treści, to chyba zacznę właśnie na tej pozycji .
Gorzej, że i książka kucharska smakowicie się zapowiada - nawet z próbki wygląda na to co ja lubię, tylko te cholerne amerykańskie i imperialne jednostki miary i wagi - z drugiej strony niektóre są łatwiejsze do manipulacji np. cup, czyli łyżka, szklanka (250ml) itd. a i pierwsza lepsza waga obecnie ma nie tylko pomiar w jednostkach metrycznych, ale również amerykańskich, imperialnych (tak - zbliżone, ale inne!)...
Widzę, że książka (strona 243) ma również przelicznik jednostek miar i wag. Super.
Na dodatek jeśli przekartkuję (wirtualnie) wersję drukowaną, to coraz bardziej zaczyna mi się podobać zawartość, zresztą pewno nie tylko mi - przepisy nie tyko dla tych, którzy kochają gotowanie (no, powiedzmy, że dla mnie), tych, którzy gotują bo muszą/chcą (zdecydowanie dla mnie), no i wreszcie dla tych, którzy z gotowaniem nie mają nic wspólnego i wodę przypalić w czajniku potrafią (to nie ja, ale lubię proste przepisy!).
Ok, te dwie pozycje kupione w amerykańskim amazonie jako e-booki, ale na tablecie zdjęcia ładnie wyświetlane, aż ślinka leci .
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 17 November 2015 - 11:06
Dziwne, bo dziwne są stawki VAT-u - na e-booki jest wyższa niż na książki papierowe.Pierwsza pozycja wychodzi znacznie taniej w wersji książkowej po polsku. Dziwne.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 17 November 2015 - 11:45
Nie chodzi nawet o VAT, tylko w ogóle o cenę książki. W amazon.com jest to cena $10.45 (dla amerykańców, dla europejczyków będzie to 12.90 ) i to jako ebook, papierowa $14.64 (od $11.01, ale dostawy książki z USA do PL koszt: $16.95) - na europę ceny trochę wyższe, bo trzeba doliczyć podatek. W przeliczeniu na złotówki nawet biorąc bez drogiego transportu wyjdzie powyżej 45 złociszy nawet za tą najniższą cenę, a zresztą to i ebook wychodzi drożej nawet kupowany w cenach dla Amerykanina... Wniosek? Czytelnictwo u nas wcale takie drogie nie jest (gorzej z czytelnikami)
Posted 17 November 2015 - 12:34
Ok, póki co zapoznaję się z kucharską LOL - już po dosłownie paru minutach mogę polecić każdemu. Co prawda dla mnie nigdy książki kucharskie nie były tylko instrukcją wykonania krok po kroku, a raczej wskazówką co i jak robić (może dlatego nie cierpię potraw zbyt "wyszukanych" typu Pascal, z multum składników i kopy czasu do przygotowania: w takim przypadku nie potrafię wyobrazić sobie smaku potrawy, no i nakład pracy przekracza sensowne minimum...), jednak każdy znajdzie tu to co lubi wraz ze wskazaniem wartości kalorycznych.
Ciekawe są też różne wskazówki, o których często nie miałem pojęcia - od czasu do czasu w książkach kucharskich tego typu 'kruczki" są podpowiadane, tu tego jest dość sporo...
Z kolei Racing Weight Quick Start Guide wygląda na próbę skompresowania wszystkiego w jednym, łącznie z przykładowymi posiłkami. Czy próba udana? Zobaczymy, bo na super skompresowane toto nie wygląda: typowy czas czytania: 8h, podobnie jak pozycja Friela, czyli jednak Quick Start ze sporą ilością czytania...
Posted 18 November 2015 - 09:46
A ja muszę powiedzieć, że szmaty Rough Radical jakie sobie kupiłem przy okazji wizyty w Pl biją na głowę 'markową chińszczyznę', szczególnie spodnie, rewelacja na 0-5 stopni.
http://esportshop.pl...rowa-spoke.html
http://esportshop.pl...rowa-spoke.html
Posted 18 November 2015 - 21:43
To co, że niezbyt wysokich lotów sprzęt produkują, ale trochę w historii kolarstwa się zasłużyli - wystarczy popatrzyć na zdjęcia:
http://www.pezcyclin...e/#.VkzhqnYvdNA
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Posted 19 November 2015 - 09:00
Ma to jakieś przerzutki, albo chociaż dzwonek? Dziwne ma klamki. Ta lewa jakby odwrotnie, a prawa, to chyba nie z tej grupy. W ogóle wygląda, jak samoróbka – kawałek pręta. Choć, ogólnie jest schludnie. Wyłączniki sugerują, że to elektryczne combo.
Włosi poszli w jakieś zupełnie kosmiczne klimaty. Nie wiem, czy się to przyjmie w pro tourze.
Posted 19 November 2015 - 09:45
Nie stricte rowerowe ale dotyczące włoskiego stylu życia
Umarła Gaggia Baby Twin, zawitała Rancilio Silvia
Wielkie dzięki za inspirację !!!
Szukałem przyzwoitego ekspresu do kawy właśnie 1 kolbowego z "normalnym" designem
ACCENT - CX ONE PRO
CANYON - CF SL 7.0 105 on site
Posted 20 November 2015 - 12:58
Najszybszy transport z PRC - tydzień i u mnie:
1-to-2 Splitter Mount Holder Adapter for GoPro - Black