Nasze zakupy
Posted 09 February 2016 - 08:43
Pompka Lezyne Road Drive HP S+4 dętki continentala
Posted 10 February 2016 - 14:31
STRAVA--->>>https://www.strava.c...hletes/11534325
Posted 14 February 2016 - 19:50
Dwie tylne lampki z decathlonu ładowane na usb
Wczoraj wysiadł mi walle,służył dzielnie przez ok 40 tys.km
Posted 17 February 2016 - 08:34
Tym razem trochę papierowych książek, część mam w wydaniu elektronicznym (amazon, w j.angielskim), ale jak zauważyłem dobrą cenę na:
Książka kucharska dla aktywnych, Matt Fitzgerald, Georgie Fear 29,77 zł (akurat tą pozycję warto mieć również i na papierze), to dokupiłem jeszcze parę innych, między innymi: Waga startowa, Fitzgerald Matt 26,68 zł.
- Koniunl likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 20 February 2016 - 10:13
- Szymon89 likes this
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 25 February 2016 - 15:03
Książka kucharska dla aktywnych, Matt Fitzgerald, Georgie Fear 29,77 zł (akurat tą pozycję warto mieć również i na papierze), to dokupiłem jeszcze parę innych, między innymi: Waga startowa, Fitzgerald Matt 26,68 zł.
Prozor napisz kilka słów o tych przepisach. Widzę, że to pozycja przekładana z angielskiego. Znajdzie się tam coś sensownego dla osób preferujących składnik kuchni słowiańskiej bez fanaberii w stylu, kłącza bambusa, małże czy tusze skandynawskiego karibu ?
Posted 25 February 2016 - 16:17
Tak, większość, o ile nie wszystko, da się przygotować ze składników dostępnych u nas, nawet w oryginale, egzotycznych składników ze świecą szukać, a i tak da je się zastąpić. Na dodatek tłumacz zrobił bardzo dobrą robotę i są dodatkowe wyjaśnienia, odniesienia do odżywek polskich, no i oczywiście europejskie miary i wagi - pozycja godna polecenia.
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
- Slon78 likes this
Posted 26 February 2016 - 12:43
Ta pompeczka to awaryjna czy podstawowa? Jak ta druga, to powodzenia i cierpliwości w pompowaniu życzę, będzie potrzebne. A i to wątpię, żeby do bazowego ciśnienia dopompowała. Manometry w tego typu pompkach są bo są, ale z dokładność pomiaru daleka od faktycznego ciśnienia (choć są wyjątki), no a i dopompowanie do czerwonego pola wymaga sporego czasu, siły i samozaparcia w dymaniu balona - o ile oczywiście pompeczka jest w stanie to ciśnienie wytworzyć (wątpię).
Do jakiego ciśnienia to zależy od opony i wagi, na ogół na pudełku producent podaje wykres ciśnienia w zależności od wagi kolarza. Ja pompuję od 80 (no dobra - nie pompuję do 80, to minimum, które zmusi mnie do napompowania) do 120 psi, podstawowe dla mnie to ok. 100psi, oczywiście normalną pompką serwisową, pompka awaryjna (i to porządna) służy tylko do pompowania kół w sytuacjach awaryjnych na wyjazdach, bo nie wyobrażam sobie dymania przez kilkanaście (lub więcej) minut...
Tabelka miśka:
no i wykres ze strony kalkulatora doboru ciśnienia w oponach - jak widać 70 psi mieści się w zakresie dla opony 28mm, ale i tak dla kolarza o wadze ok. 60 kg, węższe opony wymagają wyższych ciśnień.
Wg powyższego wykresu dla opony 23mm 70 psi jest dobre dla kolarza o wadze nieco ponad 30 kg.
Trochę szczupły jesteś ;p
Powyższy kalkulator jest dość dobry, bo uwzględnia różnicę ciśnień dla przedniej i tylnej opony.