UK jest w UE - jedynie możesz spodziewać się od razu przy zakupie polskich stawek VAT zamiast angielskich, ale jeśli masz flagę polską (prawy górny róg: English / EUR / Poland ) to już jest to przekalkulowane wg stawek VAT kraju kupującego, czyli cena taka jak jest na ekranie będzie ceną końcową do zapłaty plus ewentualnie koszt transportu dla zakupów < €66.00 - w przypadku zakupu ok. 1000 zł transport gratis (z wyłączeniami/ograniczeniami: rowery, ramy, trenażery - ale co i ile trzeba sprawdzić samemu).
Nasze zakupy
Napisano 25 marzec 2016 - 10:43
- Ulepekin lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 26 marzec 2016 - 12:36
Trochę mnie tu nie było więc wrzucam hurtem ostatnie zakupy
Komplet Shimano Print
Spodenki długie Radical bez ocieplenia
Rękawiczki Polednik
Buty szosowe SIDI Level, zastąpią wysłużone Adasie
Lampka MOON XP-780
Komplet opon Michelin PRO4
Kurtka ocieplana Accent El Nino (w promocji za 145zł), raczej już na kolejny sezon ;-)
Skarpetek, koszulek termoaktywnych, łańcuchów, smarów, dętek, bidonów nawet wymieniam..
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 27 marzec 2016 - 08:17
Miałem ramę Dolana, model opisywany jako przełajowy, nie pamiętam już nazwy.
Pewnego dnia, po paru miesiącach jeżdżenia wyłącznie po mieście i max tysiącu km przebiegu, rower zaczął pływać na boki. Problem rozwijał się w przerażającym tempie: po 2-3 dniach wkurzyło mnie to do tego stopnia, że obejrzałem wnikliwie rower. Okazało się, że cała rama wisiała tylko na górnej rurze, bo spaw łączący dolną rurę z główką przestał istnieć.
Reklamację odrzucono. Dowodem w sprawie miał być widelec, którego nie kupiłem razem z ramą, ale którego brak w przesyłce ze zgłoszeniem reklamacyjnym "clearly indicated", że pieprznąłem w coś tak mocno, że widelec (którego nigdy nie było w zestawie!) się rozleciał, dlatego nie miałem odwagi go do nich wysłać.
Kurtyna.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 27 marzec 2016 - 08:33
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Napisano 27 marzec 2016 - 08:42
X-RAY - poszalałeś
ja kupiłem okularki z wstawkami +1,5 dioptrii i wreszcie widzę co pokazuje licznik
Z ciekawości, bo siedzę w branży optycznej, ile zapłaciłeś za te okulary? Nie lepiej zamówić pełne szkła korekcyjne?
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 27 marzec 2016 - 17:39
Z ciekawości, bo siedzę w branży optycznej, ile zapłaciłeś za te okulary? Nie lepiej zamówić pełne szkła korekcyjne?
Zależy od wieku i akomodacji oka. Jak zapewne wiesz, jak się już ma pół i więcej wieku na karku (u niektórych od 40 w górę), to soczewka oka przestaje być tak elastyczna jak za młodu i niestety są problemy z patrzeniem w dal i bliż no i coś trzeba wybrać - w przypadku Vukiego widać w dal patrzy mu się dobrze bez korekty, pełne soczewki korygujące +1,5 zepsułyby patrzenie w dal (choć poprawiłoby patrzenie na licznik), ale dobór soczewek dwuogniskowych czy też progresywnych z zerem do dali i +1,5 do bliży to chyba trochę przesada, zważywszy na cenę tego rozwiązania. Jeśli tego typu okulary dobrze sprawują się w praktyce, to chyba jest to dość dobre rozwiązanie.
Krótkowidze chyba mają nieco lepiej, bo ja co prawda patrzę w dal przez soczewki korekcyjne (-2,25), ale na Garmina patrzę już pod okularami, czyli bez korekty, bo zamawianie dwuogniskowych w tym przypadku też jest bez sensu - gdybym miał problem z patrzeniem w dal i bliż jednocześnie, to nie miałbym innego wyjścia, niż soczewki dwuogniskowe.
Napisano 27 marzec 2016 - 18:38
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 27 marzec 2016 - 19:26
Napisano 27 marzec 2016 - 19:28
No więc miałem dobry tok myślenia i poprawnie oceniłem wiek po drobnej poszlace
Ty jesteś w tym temacie fachowcem - ja tam tylko patrzę z punktu widzenia krótkowidza ze sztywniejącymi soczewkami w patrzałkach
Niestety gdybym miał patrzeć przez soczewkę korygującą na bliż, to byłoby to dla mnie już dość męczące.
Ciągle spotykam się ze zdumieniem co niektórych, gdy widzą, że do czytania ściągam okulary - sztywność umysłu, przecież do czytania okulary trzeba zakładać, a nie ściągać...
Napisano 27 marzec 2016 - 21:07
X-ray, potrzebuje ostro widziec z 20cm (wyswietlacz kamery video trzymanej na ramieniu) ale i komfortowo widziec co sie dzieje dokola.Jeszcze dwa lata temu nie bylo problemu ale wtedy mialem 45 lat. Coraz bardziej tez oddalam telefon/tablet zeby ostro widziec. W jakie okulary powinienem sie zaopatrzyc zeby z bliska ostro widziec ale nie uposledzic widzenia w dali, z ktorym nie mam najmniejszego problemu?
Wszystko zależy od wady, nie zawsze soczewka plusowa a więc z założenia stosowana do bliży upośledza widzenie dali. Zakładając jednak że nie nosisz normalnie okularów i masz problem tylko z widzeniem bliży najlepsze będą soczewki typu Interview, dedykowane specjalnie do urządzeń typu tablet, telefon, laptop. To trochę taki wstęp do progresów, ale bez korekcji dali. Różni producenci używają różnych nazw, a ja nie zamierzam tu uprawiać kryptoreklamy, więcej szczegółów mogę podać na prv.
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3