Nasze zakupy
Posted 10 March 2018 - 21:10
Potówka z krótkim rękawem aerofit 900 x 2 - dziś sprawdziłem i na razie jest ok - za 50 PLN żal było nie kupić
Końcówka do pompki stacjonarnej, oryginał w ParkTool skończył żywot.
Naboje Co2
Klej do dętek
Dętki
Stojak za tylne koło, jest szansa że nowy rower w końcu do mnie dotrze to szkoda będzie opierać go o ścianę.
Piłeczka do masażu, ostatnią wizytą na siłowni zabiłem pośladkowe i potrzebuję je trochę mocniej potraktować niż wałkiem.
Posted 13 March 2018 - 19:39
Ile to wazy?
Posted 25 March 2018 - 19:59
Po lekkich perturbacjach dotarła do mnie nowa szosa:
Orbea Avant 2018 w czarno/szaro malowaniu z drobnymi czerwonymi wstawkami
DT Swiss ER 1600 Spline 32 + Vittoria Corsa Competition G+ 25C (realnie 28mm)
Ultegra Di2 (tarcze)
Kierownica, mostek, sztyca FSA
Wczoraj lekkie poprawki po fabryce, dziś na lekkim niedospaniu pierwsza jazda i tak:
- wygląd, wygląd i jeszcze raz wygląd, hiszpanie potrafią robić ładne rowery, wszystko dopracowane i świetnie kolorystycznie dobrane (np. oponki z szarym sidewall)
- geometria szyta dla mnie jak na miarę
- super komfort, tłumienie drgań szczególnie z tyłu, specjalnie wybrałem dziś drogi na które nie lubiłem zaglądać ze względu na dziury
- sztywność ramy i kół (thru axles), rower jedzie jak po sznurku niezależnie co wyczyniam na zakręcie
- di2, od ustawiania przerzutek, przez semi/synchro shift skończywszy na precyzji zmian - po prostu bajka, nigdy więcej grupy mechanicznej w szosie
- zakres przełożeń, wybrałem wersję przerzutki ze średnim wózkiem i na płaskie mam 11-28 (SRAM) a na baardzo wysokie góry 11-34
- hamulce lepsze niż Juicy 7 w MTB, świetna modulacja, łatwość operowania z łap, aż nie mogę się doczekać wypadu w góry - ciekawe tylko jak będzie z trwałością uszczelek i tłoczków
Z minusów:
- przy niższej kadencji za słabe wciąganie łańcucha na blat, czytałem o tym wcześniej i faktycznie coś jest na rzeczy
- koła są na pograniczu kategorii klockowatych co czuć przy przyśpieszaniu, ale za to jak wyglądają piasty i obręcze i tak je kocham - zrobię tylko eksperyment z wywaleniem dętek - może tu coś ugram
- siodło prologo nago evo space chyba nie pasuje do moich 4 liter, ale dam mu jeszcze szansę
BTW. ktoś wie czemu nie działa wrzucanie zdjęć na forum?
- stryjek and cauchy like this
Posted 25 March 2018 - 21:21
Posted 26 March 2018 - 09:34
Po lekkich perturbacjach dotarła do mnie nowa szosa:
Orbea Avant 2018 w czarno/szaro malowaniu z drobnymi czerwonymi wstawkami
Gratuluję zakupu świetnego roweru w bardzo ładnym kolorze.
Sam się nad nim zastanawiałem i był to jeden z faworytów obok Scotta Addicta i Focusa Paralane.
Ostatecznie kupiłem tego ostatniego ze wzlędu na: dostępność od ręk (na Orbeę były odleglejsze terminy), nieco niższą wagę, otwory do błotników.
Geometrię ma prawie identyczną jak Orbea.
Jaki rozmiar i realna waga?
- Marcin321 likes this
Posted 27 March 2018 - 10:10
Niecałe 55 funtów: https://www.merlincy...ddle-93127.html
Mam jeszcze Arione (które ładniej wygląda) ale Aliante chyba bardziej mi podchodzi bo w tym przypadku akurat wygoda jest ważniejsza niż wygląd