Jump to content

Photo

Nasze zakupy

8561 replies to this topic

#641 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 10 June 2013 - 11:40

Odkupiłem blaty od Wigginsa ;-) 48/36 Doval - takie juniorskie - ale to odpowiednik blatu 50. Cena 170zł z wysyłka z Ebay http://pics.tinypic....9ensm7vsgsd.jpg

#642 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 10 June 2013 - 12:54

Odkupiłem blaty od Wigginsa ;-) 48/36 Doval - takie juniorskie - ale to odpowiednik blatu 50. Cena 170zł z wysyłka z Ebay http://pics.tinypic....9ensm7vsgsd.jpg

Wybacz ale dla mnie odpowiednikiem blatu 50 bedzie tylko blat 50 :)
Jeden obrot = przesuniecie lancucha o 50 jednostek - 48 to przesuniecie o 48 jednostek.

Nie watpie, ze jest to tym co chcesz, ale nie mow ze to odpowiednik :)

Mam rotor'a 53T z maksymalnym wychyleniem = 55/56T a jednak jest to 53T.
  • Siara_iwj likes this

#643 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 June 2013 - 12:59

ilosc zebow - tak, przelozenie - nie. Masz racje i jednoczesnie jej nie masz.

Ilosc zebow sie nie zmienia, zmienia sie przelozenie, i na "gorce" jest jak by byly 2-3 zeby wiecej. Wiec jest to odpowiednik.

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#644 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 10 June 2013 - 19:04

Petri, czyli wg Ciebie blat Q-Rings Rotora będzie odpowiednikiem blatu 56? W innym miejscu będzie miał średnicę blatu 50, więc będzie jednocześnie odpowiednikiem blatu 50 i 56?
Wg mnie też nie jest to odpowiednik blatu większego, tylko blatu 48. Położenie ustawia się tak, żeby w martwych punktach było mniejsze, żeby łatwiej było się ich pozbyć przy obrocie korb.

#645 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 June 2013 - 19:08

moja opinia nie ma nic do rzeczy. fakty mowia wprost : poza "dead zone" przelozenie jest takie jak dla blatu o 2-3 zeby wiekszego.

Nie ma w tym zadnej filozofii - na stronie rotora sa wykresy - wystarczy przestudiowac...

gdyby przyjac twoja teze, cala idea idzie sie rypac, mowiac kolokwialnie....

#646 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 10 June 2013 - 19:28

Napisałem że to odpowiednik blatu 50 - bo gdzieś tam to wyczytałem w prospektach Doval . Ale upierać się nie będę . Te zębatki Doval mają tyle opisów , tabeli i wykresów - jeszcze tego nie studiowałem. http://www.ebay.com/...=item27d3b7a704

#647 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 10 June 2013 - 20:23

moja opinia nie ma nic do rzeczy. fakty mowia wprost : poza "dead zone" przelozenie jest takie jak dla blatu o 2-3 zeby wiekszego.

Nie ma w tym zadnej filozofii - na stronie rotora sa wykresy - wystarczy przestudiowac...

gdyby przyjac twoja teze, cala idea idzie sie rypac, mowiac kolokwialnie....

No nie wierzę - starsi i doświadczeni ludzie a takie głupoty gadacie...

Przełożenie to przełożenie - jak przesunięcie korby o 53zeby da metr posunięcia to nie ma opcji żeby przesuwając czymś innym o 50zębów przesunięcie też było o metr nie zmieniając innych elementów jak sam blat.

Owszem - minimalizacja dead zone, strefy nacisku, spowolnienie i przyspieszenie ruchu - motoryka, fizlologia - to się zmienia - jak najbardziej.

Jednakże zachowując stałą kadencję dla różnych ilości zębów prędkość pojazdu zawsze będzie różna nie ważne czy blat będzie okrągły czy kwadratowy czy trójkątny...

#648 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 June 2013 - 20:37

Zakladasz (blednie, a przyjmujac na chwile twoja retoryke - glupio) ze obwod blatu standardowego jest identyczny z obwodem blatu jajeczka. Ilosc zebow sie zgadza, obwod juz nie. Stad kilka roznych ksztaltow zebow w rotorze. Uprzedzajac watpliwosci : glebokosc osadzenia lancucha na zebie moze byc rozna na poszczegolnych zebach. Obwod osadzenia czyni przelozenie, nie ilosc zebow.

#649 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 10 June 2013 - 20:49

Zakladasz (blednie, a przyjmujac na chwile twoja retoryke - glupio) ze obwod blatu standardowego jest identyczny z obwodem blatu jajeczka. Ilosc zebow sie zgadza, obwod juz nie. Stad kilka roznych ksztaltow zebow w rotorze. Uprzedzajac watpliwosci : glebokosc osadzenia lancucha na zebie moze byc rozna na poszczegolnych zebach. Obwod osadzenia czyni przelozenie, nie ilosc zebow.

Hmm - z tą odległością mogło by coś być - ale takie stwierdzenie prosi się o dowody - i bez nich nie będę w stanie w to uwierzyć - jakiś link do producenta wspominający o tym?

Obracając korbę ręką łańcuch przylega idealnie (widać to na filmach i widziałem to dziesiątki razy czyszcząc sprzęt bo lubię efekt wirującego jajka). Przyglądałem się ich pracy w każdego możliwego kąta i byłem strasznie 'zajarany' kiedyś nimi. Na filmikach cervelo tt + rotor było powiedziane, że całościowy gear się nie zmienia, a tylko moment w różnych fazach ruchu.

Na potwierdzenie moich słów: HOW IT WORKS

Cała idea polega na tym, żeby ruch był równiejszy, a kadencja rosła.

#650 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 June 2013 - 21:01

Czemu chcesz cos brac na wiare, jesli jest to mierzalne i nie musisz ?

latwo sprawdzic jesli ktos ma i rotora i standardowy blat + lancuch . zakladasz lancuch na obwod jednego i drugiego i mierzysz.

wg wykresöw rotor'a jest roznica na obwodzie i wynika z roznic w glebokosci osadzenia lancucha na zebach. nie sprawdzalem w "realu", bo nie mam zwyklej korby... ale to ma sens

drugi test : 2 kolarzystow - na identycznym rozmiarze opon , jeden z jajkiem, 2gi bez - to samo ustawienie : np 39-25 i idealnie zgrana kadencja, albo pchanie powoli roweru/-a od kreski....

#651 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 10 June 2013 - 21:05

latwo sprawdzic jesli ktos ma i rotora i standardowy blat + lancuch . zakladasz lancuch na obwod jednego i drugiego i mierzysz.

wg wykresöw rotor'a jest roznica na obwodzie i wynika z roznic w glebokosci osadzenia lancucha na zebach. nie sprawdzalem w "realu", bo nie mam zwyklej korby... ale to ma sens

drugi test : 2 kolarzystow - na identycznym rozmiarze opon , jeden z jajkiem, 2gi bez - to samo ustawienie : np 39-25 i idealnie zgrana kadencja, albo pchanie powoli roweru/-a od kreski....

Przetestuję do końca czerwca na 100% i z wynikami zjawię się tutaj - nie ma co się gryźć :)

#652 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 10 June 2013 - 21:08

Ja mam normalny blat 48 - to jutro sprawdzę.

#653 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 June 2013 - 21:12

Off top straszny, ale taka ciekawostka- taki cienias jak ja, zebatka tyl 15-21, przod rotor 34-50 i na wczorajszym bardzo amatorskim rajdzie cx bylem 8y na 400 :):):)

wszystko co "ugralem" bylo na gorkach i pod wiatr

czemu tylko 15-21 ? nowa rama CX ma mocowanie P P za nisko i zapierala mi sie rzerzutka o mocowanie.... akceptuje tylko blat do 50 zebow - ustawilem max co mozna bylo... dzis kupilem 46 i jest OK.

I zeby nie bylo calkiem OT :

moj nowy zakup : rama Specialized Crux Alu :mrgreen:

#654 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Posted 10 June 2013 - 21:20

kierownica , mostek (jeszcze nie wiem czy na stałe bo chyba jest jednak troszke za długi) i owijka( tez nie wiem czy na stałe bo jak zacznie się brudzic to wywale) tak to wygląda
https://picasaweb.go...950340217244130

#655 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 posts
  • Skądmazury

Posted 12 June 2013 - 20:32

łukasz, super kiera ale szkoda, że nie dałeś znać bo ostatnio na Light Bike robiliśmy zamówienie grupowe w R2-bike i miałbyś tą kierę 10% taniej i darmową przesyłkę. Ja też brałem kierownicę 3T tyle, że do mtb.
Mostek też LTD czy Team ?

#656 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 12 June 2013 - 20:41

Ale po fotkach widac ze ten, zestaw nie jest orginalny zauwaz, ze sama kierownica 3t w sklepie R2-bike kosztuje, 980zl lukasz kupil replike tej kierownicy.

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#657 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Posted 12 June 2013 - 20:52

Mostek też LTD czy Team ?

mostek tez ltd , nie będę się spieral czy to orginalny zestaw czy nie, za kierownice i mostek dalem razem 500zl wiec nawet jeśli to replika to i tak jestem zadowolony, wszystkie okulary tez mam repliki i jakos mi to nie przeszkadza.

#658 carloz

carloz
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • Skądjózefów/otwock

Posted 12 June 2013 - 22:28

A czy to, że te okulary mają filtr lub nie mają lub czy podczas wypadku rozprysną się w drobny mak lub nie, to też nie dla Ciebie nie ma znaczenia? Znaczek to nie wszystko, nie tylko za to się płaci

#659 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 13 June 2013 - 19:44

A czy to, że te okulary mają filtr lub nie mają lub czy podczas wypadku rozprysną się w drobny mak lub nie, to też nie dla Ciebie nie ma znaczenia? Znaczek to nie wszystko, nie tylko za to się płaci

toż to straszne - przecież to świadoma decyzja Łukasza i o co ci chodzi?
będzie miał problem to będzie miał pretensje do siebie, a nie do ciebie :)

testy z rozpryskiwaniem są genialne - oglądałeś film z roku około 2000 kiedy to testowano oakleye kontra okulary szklane - to tak jakby testować czy każdy czerwony samochód jest sportowy

#660 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 June 2013 - 20:08

Poliwęglan to poliwęglan, pęka tak samo niezależnie od dodatkowych powłok poprawiających właściwości optyczne.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Reply to this topic