Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przeskakujący Napęd/łańcuch

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 An_archi

An_archi
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 22 marzec 2020 - 14:59

Cześć, 

mam problem z przeskakującym napędem lub łańcuchem podczas mocniejszego naciśnięcia pedału z częstotliwością co 2-3 min.  Czasami coś przeskakuje np. podczas przejazdu przez nierówny teren i wtedy czuję jakby załączał się łagodniejszy tryb (coś jak niższa przerzutka, muszę więcej pedałować ) Może to problem łysego blatu i łańcucha? 

Z tyłu piasta Flip-flop Joytech z nakręconym wolno biegiem. 

Załączam zdjęcia, mogę dodać z innej strony. 

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Załączone pliki

#2 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marzec 2020 - 06:33

IMO: jedyne co może w takim napędzie puszczać, to zapadki wolnobiegu.

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 marzec 2020 - 07:34

Na pewno ułatwiłyby sprawę zdjęcia CZYSTEGO napędu. Jeżeli chcesz uzyskać pomoc, ułatw nam jej udzielenie ;)

Powodów może być kilka. Zapadka wolnobiegu to jedna możliwość (bardzo prawdopodobna). Może też być zapieczone ogniwo, które raz na X obrotów przeskakuje górą nad łańcuchem, zamiast się ugiąć i zawinąć wokół koronki.

Niewykluczone też, że masz np. problem z mocno zużytym łożyskiem suportu, które "strzela" pod naciskiem i daje wrażenie, że problem dotyczy łańcucha.

Jeszcze jedna możliwość to ześlizgiwanie się łańcucha na bok koronki wolnobiegu. Łańcuch "wspina się" na szczyt koronki, po czym spada z powrotem, bo jest zbyt mocno napięty, by ostatecznie spaść. Ten problem akurat najłatwiej skorygować, bo wystarczy delikatnie naprężyć łańcuch.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź