Mapy Rowerowe
Napisano 16 kwiecień 2020 - 20:04
Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:02
Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:07
Nie, zupełnie się to nie sprawdzaA strava route builder i włączenie popularności nie dają rady?
A tu z kolei nie widzę takiej funkcjonalności, by zaznaczało rodzaj nawierzchni lub wyznaczało trasę tylko po danej nawierzchni
Napisano 17 kwiecień 2020 - 06:52
a brouter? Masz możliwość wyboru typu roweru lub zdefiniowanie własnego profilu
https://brouter.dams...0/OpenStreetMap
Napisano 17 kwiecień 2020 - 10:04
Chyba tego nie ma, ale za to można wybrać rodzaj roweru. Przy szosowym trasa będzie wytyczona po asfalcie.
Niby ma, ale w praktyce chyba słabo działa. Wybrałem rower szosowy i wytyczyłem sobie trasę, gdzie przez las jest mocny skrót, ale jest droga ubita, nieasfaltowa. Asfaltem 2 raz dalej. Poleciał przez las, pomimo wyboru szosy.
Napisano 17 kwiecień 2020 - 10:10
Jedyne co znam i mi się sprawdzało to było gpsies.com, teraz już nie istnieje i zmieniło się w niejakie AllTrails - nie wiem czy działa podobnie. Sprawdzić zawsze warto, dasz znać jak działa
Tam po wybraniu roweru szosowego faktycznie prowadziło po trasach dostepnych dla szosy i wtop nie zaliczałem - jedynie sporadycznie nie "widziało" jakichś wąskich, poukrywanych asfaltów w Karkonoszach, ale to były trasy takie, że sam ręcznie musiałem się o nich dowiedzieć i uparcie chcieć tam pojechać ![]()
Ale w przeciwieństwie do np ridewithgps nigdy na pole nie trafiłem, nie próbowało puszczać mnie skrótami pieszymi na górskich serpentynach ani skracać trasy asfaltowej gruntowymi drogami przez środek wsi między kurnikami.
- lukaszzsch lubi to
Napisano 11 maj 2020 - 15:18
Dobrze działa połączenie:
- strava route builder
- street view
- strava segment eksplorer - patrzysz na przejazd z kom-em, i na jakim rowerze ktoś jechał
Do kompletu jeszcze GPX hyperlapse - łączy nam trasę z GPX ze street view i możemy szybko zmontować timelapse z całości i zobaczyć na filmiku, czy gdzieś asfalt nie znika ![]()
- sirkozi lubi to
Napisano 12 maj 2020 - 20:41
Jeśli chodzi o same mapy to do Stravy są dodatki pozwalające na wybranie innej mapy - np Googla, Open Street Map czy Open Cycling Map (dużo innych). To pomaga - bo niektóre drogi, nawet te z pokryciem Street View potrafią zaskoczyć szutrem w samym środku. Na OSM/OCM (najczęściej) takie szuterki są oznaczone.
Nie będę oryginalny, moje sposoby na nowe trasy:
- Garmin Connect / Strava Route planner z heat map
- Obejrzenie segmentów i rekordów, a później kto i *gdzie* jeździł. Często można trafić super trasy bez żadnego rysowania (albo z minimalnymi zmianami)
- Street View żeby obejrzeć np która droga ma pierwszeństwo i jaka jest jakość nawierzchni
- Obserwuję sporo osób na Stravie, chociaż sam się łapię na tym, że jak nie wiem gdzie jechać to Gassy to bezpieczny wybór
Tak samo myśli 90% warszawskich rowerzystów 
- Blogi rowerowe
- Ostatnio w czasach zarazy robimy z dziewczyną wycieczki krajoznawcze - ograniczając kontakty z innymi można się wyrwać z domu. Dobra okazja na rekonesans i obadanie nowych terenów. To okazało się zaskakująco skuteczne, w promieniu 1 godziny jazdy samochodem od Wawy "znaleźliśmy" super tereny do jeżdżenia - z super widokami, dobrym asfaltem, znikomym ruchem.
Pozdrawiam, Jarek