Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapy Rowerowe

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 20:04

Poszukuję sposobu na zaplanowanie trasy tylko po asfaltowych drogach. Czy jest jakiś serwis/aplikacja, która rozróżnia rodzaje nawierzchni na mapie? Znalazłem kilka projektów, ale wszystko w powijakach i o wątpliwej skuteczności. A może jakaś nawigacja/komputer rowerowy ma takie mapy?

#2 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 697 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 20:17

A strava route builder i włączenie popularności nie dają rady?

#3 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:02

https://graphhopper.com/maps/

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#4 mareksabik

mareksabik
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:07

A strava route builder i włączenie popularności nie dają rady?

Nie, zupełnie się to nie sprawdza

https://graphhopper.com/maps/

A tu z kolei nie widzę takiej funkcjonalności, by zaznaczało rodzaj nawierzchni lub wyznaczało trasę tylko po danej nawierzchni

#5 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:15

Chyba tego nie ma, ale za to można wybrać rodzaj roweru. Przy szosowym trasa będzie wytyczona po asfalcie.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#6 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:39

Dobrze działa połączenie:
- strava route builder
- street view
- strava segment eksplorer - patrzysz na przejazd z kom-em, i na jakim rowerze ktoś jechał

#7 dr_michu

dr_michu
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:59

komoot ma możliwość zdefiniowania trasy dostosowanej do rodzaju roweru

#8 TeQuila

TeQuila
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 17 kwiecień 2020 - 06:52

a brouter? Masz możliwość wyboru typu roweru lub zdefiniowanie własnego profilu

https://brouter.dams...0/OpenStreetMap

#9 Rowerowy73

Rowerowy73
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 17 kwiecień 2020 - 10:04

Chyba tego nie ma, ale za to można wybrać rodzaj roweru. Przy szosowym trasa będzie wytyczona po asfalcie.

Niby ma, ale w praktyce chyba słabo działa. Wybrałem rower szosowy i wytyczyłem sobie trasę, gdzie przez las jest mocny skrót, ale jest droga ubita, nieasfaltowa. Asfaltem 2 raz dalej. Poleciał przez las, pomimo wyboru szosy.

#10 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 507 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 kwiecień 2020 - 10:10

Jedyne co znam i mi się sprawdzało to było gpsies.com, teraz już nie istnieje i zmieniło się w niejakie AllTrails - nie wiem czy działa podobnie. Sprawdzić zawsze warto, dasz znać jak działa :D 

Tam po wybraniu roweru szosowego faktycznie prowadziło po trasach dostepnych dla szosy i wtop nie zaliczałem - jedynie sporadycznie nie "widziało" jakichś wąskich, poukrywanych asfaltów w Karkonoszach, ale to były trasy takie, że sam ręcznie musiałem się o nich dowiedzieć i uparcie chcieć tam pojechać :)

Ale w przeciwieństwie do np ridewithgps nigdy na pole nie trafiłem, nie próbowało puszczać mnie skrótami pieszymi na górskich serpentynach ani skracać trasy asfaltowej gruntowymi drogami przez środek wsi między kurnikami.

• lukaszzsch lubi to

#11 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 28 kwiecień 2020 - 08:49

Do rysowania tras korzystam z serwisu plotaroute + SV + mapy turystyczne zazwyczaj Compasu. Nigdy nie polegam na jakimś automatycznym wyznaczaniu tras. Rysuję ją ja i jadę tam gdzie chcę jecheać

#12 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 11 maj 2020 - 15:18

Dobrze działa połączenie:
- strava route builder
- street view
- strava segment eksplorer - patrzysz na przejazd z kom-em, i na jakim rowerze ktoś jechał

Do kompletu jeszcze GPX hyperlapse - łączy nam trasę z GPX ze street view i możemy szybko zmontować timelapse z całości i zobaczyć na filmiku, czy gdzieś asfalt nie znika ;)

• sirkozi lubi to

#13 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 12 maj 2020 - 20:41

Przy projektowaniu trasy w Stravie albo w Garmin Connect (osobiście preferuję GC ale to subiektywna preferencja) najważniejsze jest włączenie Heat Map, tj. podświetlenie dróg, które są najpopularniejsze wśród rowerzystów. W Stravie ta opcja jest trochę ukryta, poza tym wydaje mi się, że nie można wybrać trybu HM (szosa/gravel/MTB). Właśnie dlatego wolę GC.

Jeśli chodzi o same mapy to do Stravy są dodatki pozwalające na wybranie innej mapy - np Googla, Open Street Map czy Open Cycling Map (dużo innych). To pomaga - bo niektóre drogi, nawet te z pokryciem Street View potrafią zaskoczyć szutrem w samym środku. Na OSM/OCM (najczęściej) takie szuterki są oznaczone.

Nie będę oryginalny, moje sposoby na nowe trasy:

- Garmin Connect / Strava Route planner z heat map
- Obejrzenie segmentów i rekordów, a później kto i *gdzie* jeździł. Często można trafić super trasy bez żadnego rysowania (albo z minimalnymi zmianami)
- Street View żeby obejrzeć np która droga ma pierwszeństwo i jaka jest jakość nawierzchni
- Obserwuję sporo osób na Stravie, chociaż sam się łapię na tym, że jak nie wiem gdzie jechać to Gassy to bezpieczny wybór Tak samo myśli 90% warszawskich rowerzystów
- Blogi rowerowe
- Ostatnio w czasach zarazy robimy z dziewczyną wycieczki krajoznawcze - ograniczając kontakty z innymi można się wyrwać z domu. Dobra okazja na rekonesans i obadanie nowych terenów. To okazało się zaskakująco skuteczne, w promieniu 1 godziny jazdy samochodem od Wawy "znaleźliśmy" super tereny do jeżdżenia - z super widokami, dobrym asfaltem, znikomym ruchem.

Pozdrawiam, Jarek

Dodaj odpowiedź