Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stery Acros.

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 postów
  • SkądKrosno

Napisano 17 kwiecień 2020 - 21:25

Może ktoś mi wytłumaczyć do czego służy ta mała śrubka?

Kręcę ją,  nic się nie dzieje poza tym, że wchodzi głębiej.

Coś jest zepsute czy tak ma być?

#2 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 kwiecień 2020 - 21:49

A co chcesz, zeby sie dzialo?
Tym sie kasuje luz na sterach. Tam nie ma zbyt wiele "manewru", wiec mostek powinien byc dosc dobrze zalozony, tak aby nie bylo zbyt duzego luzu. Wkrecasz srubke do momentu az gorna czesc podniesie sie na tyle aby wybrac luz.
Jak to kiedys mialem, to na wstepnie dosc dobrze dociskalem mostek, tak zeby nie miec zbyt duzej szczeliny.
Tez uwazaj zeby nie dokrecac zbyt mocno, bo lozyska dostana po tylku.

#3 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 697 postów

Napisano 17 kwiecień 2020 - 21:51

Nie posiadam. Ale z video wynika, że powinna się powiększać szczelina między częścią "szarą" a "zieloną" kasując luz na sterach. A na sucho (bez mostka) jak kręcisz to coś się zmienia (w sensie wymiar szczeliny)?

No i czy ten fragment - klin - jest widoczny i widać, że się przesuwa z położenia między sekundą 34 a 36 filmu?

Może jeszcze nie dotarłeś do momentu gdy zaczyna podnosić górną część.

#4 hubertgal

hubertgal
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądWarszawa/Suchedniów

Napisano 17 kwiecień 2020 - 22:02

Z tyłu jest podziałka, znaczniki powinny się przesuwać a dwie części rozszerzać tak, że zwiększa się szczelina między nimi.

Nub8ska.png

Warto rozebrać podkładkę, wyczyścić i kapnąć smaru na współpracujące elementy.

#5 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 postów
  • SkądKrosno

Napisano 17 kwiecień 2020 - 22:45

Sprawa jest o tyle dziwna, że zauważyłem luz na "widelcu". Do tego stopnia, że koło latało.

Pokrecilem ślubną i przestało. Tyle, że teraz jak ją całkiem wykręcę koło też już nie lata.

Szczelina się nie rusza. Mostka nie chcę się tykać bo ostatnio uszkodzilem rurę sterową i mam uraz. 

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 kwiecień 2020 - 04:24

Ta śruba jest po prostu odpowiednikiem śruby, która normalnie szłaby od góry i naciągała gwiazdkę/ekspander Ahead.

To normalne, że po wykręceniu śruby z powrotem przez chwilę będziesz miał opór - śruba ściągnęła elementy ze sobą, a one (jeszcze) trzymają się siłą własnego tarcia o rurę sterową. Tyle, że jeżeli śruba nie będzie stale generowała oporu, po chwili jazdy luz powstanie na nowo.

Po prostu zrób tak, jak wskazuje instrukcja. Jeżeli to nie wystarczy, niestety nie masz wyboru - musisz po prostu poluzować mostek i wcisnąć go nieco głębiej na rurę sterową.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#7 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 postów
  • SkądKrosno

Napisano 18 kwiecień 2020 - 07:48

Wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

P.S. W poniedziałek rano zgłaszam się z zakupami w sieci :-)

Dodaj odpowiedź