Hej. Przymierzam się do zmiany napędu w szosie. Chciałbym spróbować przejść na 1x12s. Na początku wybór padł na sram axs 1x12 road, ale raz cena wysoka, dwa wolałbym coś bez elektryki.
Napęd pod hamulce tarczowe 140mm przód i tył. Wizualnie podoba mi się łańcuch axs flat top na tyle, że jeśli się da, co celowałbym w coś kompatybilnego z tym łańcuchem. Pytanie czy się da? Pytanie, czy w ogóle da się szosowy napęd 1x12 disc brake mechaniczy? Bo tak:
1. W korbie wymieniam zębatki na blat 46T 1x12 narrow-wide, kompatybilny z łańcuchem flat top. Z tym nie powinno być problemu, blat już znalazłem.
2. Kaseta chyba musi być sram force 12s axs lub sram red 12s axs. Inne chyba będą niekompatybilne.
3. Przerzutka i manetki, bo to chyba największy problem. Co jest do wyboru pod hamulce tarczowe? Sram ma chyba tylko elektrykę w 1x12 road, shimano nie ma 12s. Jest jakaś alternatywa/opcje? Na chwilę obecną wydaje mi się, że te elementy rozwalają projekt i nie da się złożyć szosowego napędu 1x12s nieelektrycznego pod disc brake, ale może się mylę?