Jump to content

Photo

Wymiana Linki Przedniej

Huragan 1+

7 replies to this topic

#1 jarek74

jarek74
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 26 April 2020 - 08:38

Witam. Jestem nowy na forum. Mam pytanie .Jak wymienić linkę od przedniej przerzutki w Romet Huragan 1+. Rower kupiłem rok temu. Od nowowści był problem z przednią przerzutką. Bardzo ciężko działała klamkomanetka. Łańcuch raz wchodził na dużą zębatkę innm razem przelatywał po za nią .Linka już jest zniszczona od ciągłego naciągania. Może ktoś opisać jak ją wymienić? Jaką kupić? Czy owijkę da się założyć starą czy też kupić nową? Nie znam się za bardzo na tym i szczerze mówiąc wolałbym nawet zapłacić za zrobienie tego. Sęk w tym ,że gość który prowadzi u nas sklep i u niego kupiłem rower nie podejme sie tej roboty a najblizszy serwis jest jakies 35km odemnie. 

#2 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 26 April 2020 - 12:14

Szukaj na Youtube, jest mnóstwo filmików, jak to robić. Znajdź klamkomanetki podobne do twoich i do roboty. Jeśli nie chcesz wymieniać pancerza, to owijki nie ruszaj. Choć oczywiście lepiej od razu z pancerzem.

#3 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1,533 posts
  • SkądSK

Posted 26 April 2020 - 14:18

https://si.shimano.c...0001-05-POL.pdf od strony 8 masz opisane jak wszystko wykonać.

Linkę przerzutki kupujesz Shimano, owijki nie będziesz musiał zmieniać bo klamki mają linki przerzutki na zewnątrz nie pod owijką (tam lecą hamulcowe).

#4 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 26 April 2020 - 15:10

Najlepiej gdyby zajął się tym serwis, z tego co piszesz jeszcze regulacja przerzutki . Przez serwis będziesz miał te pewność . Generalnie to prawa linka powinna się szybciej wyrobić a nie lewa , więc może gdzieś na pancerzu blokuje, albo być może coś jest z klamką,albo przerzutką, tymbardziej że występuje to jak mówisz od początku, więc raczej powątpiewam czy to kwestia samej tylko linki

#5 jarek74

jarek74
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 26 April 2020 - 16:54

grzesiek32- ja mam zniszczoną końcówkę linki tu przy przerzutce jak jest zaciskana taka końcówka. Raz na trasie stałem i grzebałem przy rowerze i gość który przejżdżał zaoferował pomoc. Tak pomógł że kombinerkami zerwał te końcówkę i cała linka sie rozplotła.Jak dojechałem do domu to ją poskręcałem i nałożyłem koszulkę termokurczliwą i zgrzałem. Tak usterka jest od samego początku. Czasem było tak ,że zrobiłem np: 30km bez żadnego problemu a pod koniec trasy już problem z przerzucaniem. Narazie przglądne poradnik który wstawił pangumas   i zobacze co tam jest.Narazie dziękuję za odpowiedzi.

#6 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1,533 posts
  • SkądSK

Posted 27 April 2020 - 07:51

Tak jak pisze grzesiek32 lepiej by było jakby się serwis zajął. Piszesz, że linka jest rozwarstwiona przy klamkomanetce, do tego zarobiona rurką więc przy wyciąganiu mógłbyś coś uszkodzić. Do tego potrzebujesz dobrych obcinaczek do stali, nie muszą być specjalne serwisowe i regulacja przerzutki.

#7 jarek74

jarek74
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 27 April 2020 - 08:58

pangumas-linka od przerzutki idzie pod owijką.Rozwarstwiona jest przy przerzutce na dole nie przy klamkomanetce. Mi się wydaje że pancerz jest za długi ponieważ jak jest śruba regulacyjna ta na ramie i tam jest końcówka pancerza to ją wyłamuje w bok. Co może powodować zaginanie linki. Ale chyba faktycznie udam się do serwisu .Tylko zadzwonie czy jest i zapytam czy jest szansa zeby to zrobili na poczekaniu.

#8 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 27 April 2020 - 11:21

wymiana linki,pancerza, myśle że to jakieś z kwadrans roboty :P a z tego co piszesz, na moje oko jest także przerzutka do regulacji .Sama linka, o ile rozwarstwiona jest ona powyżej śrubki mocującej ją do przerzutki nie powinna mieć wpływu na zmiene biegów, ani brak końcówki linki również nie.
Być może jest za długi pancerz i dlatego ciężko się zmienia

Reply to this topic