Skocz do zawartości

Zdjęcie

Suport Trek

suport pressfit

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 MonaSpeed

MonaSpeed
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 03 maj 2020 - 14:09

Cześć,

Mam pytanie do osób znających się na rzeczy bardziej ode mnie. Kilka tygodni temu kupiłam nowy rower szosowy- nie ma jeszcze nawet 500km. Wczoraj podczas jazdy złapał mnie deszcz i w czasie pedałowania było słychać trzeszczenie, zatrzymałam się, obejrzałam wszystko, nic podejrzanego nie było widać, więc byłam przekonana, że to łańcuch i przylepiony piach do niego. Pod wieczór wzięłam się za czyszczenie roweru i w okolicy mufy suportu zauważyłam rysę, zdemontowałam lewe ramię korby i widzę, że rys jest więcej. Nie ma żadnych pęknięć, ale wiem, że to piach który tarł pomiędzy ramieniem korby, a ramą tak ozdobił mufę. Pytanie- czy to jest groźne? Co zrobić by przy kolejnych jazdach to się nie pogłębiało? Czy wszyscy posiadacze Treków, tak zachwalanych rowerów mają takie problemy?

#2 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 maj 2020 - 15:06

Coś mi tu nie gra, ta czarna podkładka/zaślepka powinna się poruszać razem z korbą. To skąd na niej rysy?

#3 MonaSpeed

MonaSpeed
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 03 maj 2020 - 15:08

jaka zaślepka? Rysy są na ramie- to jaśniejsze niebieskie, widać to na zdjęciu

#4 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 04 maj 2020 - 09:18

Najlepiej zgłosić to w sklepie, w którym kupiłaś rower. Nie powinno tak być. Wygląda na błąd montażu i moim zdaniem podlega gwarancji. Trek jest raczej znany z dobrego podejścia jeśli chodzi o zgłoszenia w ramach gwarancji, przynajmniej tych dotyczących ram.

#5 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 05 maj 2020 - 17:52

Masz Treka z suportem bb90. Kupiłaś badziew w zestawie, niestety, a to rozwiązanie oprócz takiego wytarcia oferuje też inne problemy.
Dopasowanie jest dość mocne, krawędź styczna mufy nie powinna mieć lakieru. Ramię można zdystansować cienkim pierścieniem/podkładką na oś która odsunie ramię minimalnie.
Być może korba prawa nie została dobita do końca przy montażu i lewe ramię po dociągnięciu jest za mocno przysunięte. Trzeba to sprawdzić, być może mufa jest skopana i łożyska nie są osiowo względem siebie (dość typowe dla Treka). Idź do sklepu z tym.

#6 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 28 maj 2020 - 07:52

Też mam BB90 i po ostatnim serwisie wyszło mi trochę smaru i zebrało piasek, ale zdjąłem lewe ramię wyczyściłem i jest git. Żadnych rys, otarć itd. W tym miejscu otarcie nie ma prawa powstać moim zdaniem.

Co powiedział Ci serwis?

@MonaSpeed

Dodaj odpowiedź