Hymm... ja wiem o nim od dawna. GTA 5 mam od kiedy Epic rozdawało tą grę. No i? No i nic. Fakt, grafika fajna, nawet fizyka całkiem sprawna. Ale jazda samemu pośród zbirów tłumu... nie dla mnie
To, że Zwift nie ma realistycznej grafiki to wiadomo. Ale ma grafikę zwiftowską. Czyli gry, ale nie symulatora jazdy na rowerze. Różnica jest i to duża. Osobiście nigdy do symulatorów przekonać się nie zdołałem, czyli wirtualne jazdy trasą z wyświetlonym filmem z danej trasy do mnie nie przemawiają. I tak widzę, że jestem w pokoju, rower przypięty do trenażera, TV 50" co prawda wyświetla jakiś film z przejazdu, to że ma być to symulacja podjazdu czuję z oporu na trenażerze, ale czy daje mi to jakieś odczucie jazdy wirtualnej? No nie.
Kiedy w/w dla mnie ma sens? Gdy jestem w stanie odtworzyć przejazd do którego mam się przygotować. Jasne, można to zrobić z poziomu urządzenia treningowego np. Wahoo/Garmin, ale bez wyświetlenia trasy to już całkowicie oderwane od realności. Tak przynajmniej można skojarzyć gdzie zaczyna się podjazd itp. - zwłaszcza gdy jechało się trasą, zarejestrowało i odtwarza tak na wideo, w pamięci i na urządzeniu sterującym trenażerem.
Tyle tylko, że ze świecą szukać aplikacji umożliwiających odtworzenie własnych przejazdów z własnym wideo. Na dodatek darmowych. Czy są? A i owszem - powoli zaczynają pokazywać się aplikacje webowe. Co to takiego? To aplikacje, które uruchamiają się w przeglądarce internetowej, aktualnie wykorzystującej silnik Blink - używają go przeglądarki Chrominium i Chrome (obie od wersji 28), Opera (15+), MS Edge (79+), Vivaldi z włączoną flagą eksperymentalną //flags/#enable-experimental-web-platform-features
np. w Chrome należy ustawić flagę poprzez wpisanie: chrome://flags/#enable-experimental-web-platform-features
w Operze i Edge chrome: zastąpić opera: i edge:
Działa tak w PC, jak i w urządzeniach mobilnych - oczywiście o ile jest możliwość uruchomienia w systemie w/w przeglądarek. iOS jest dość specyficzny, Safari oczywiście tego nie obsłuży, można spróbować WebBLE
Ok, co dzięki włączeniu flagi można uzyskać? Dostęp do aplikacji webowych działających na wszystkim, na czym można zainstalować w miarę nowe w/w przeglądarki. W oknie przeglądarki, lub (wkrótce) jako osadzona apka webowa w aplikacji desktopowej. Aplikację pisze się raz, działa na wszystkim - od PC, przez androida i linuksa, na macOS również (byle nie w Safari - no chyba, że wdrożą to, ale wątpliwe). Obsługa platform webowych nie działa w starszych wersjach, w nowszych ciągle jest funkcją eksperymentalną i ciągle jeszcze oficjalnie nie gotową do użytku bez świadomego włączenia.
No dobrze, ale co przeciętny trenujący może z tego uzyskać? Dostęp do prostych, ale użytecznych aplikacji. Jakich?
3 aplikacje webowe dla trenażerów Elite. Autor Stefan Desmet (o ile się nie mylę) zaimplementował prywatny BLE (chyba nie działa ze standardem FTMS) trenażerów Elite i zrobił 3 apki webowe dla tych trenażerów:
Hometrainer - prosty odtwarzacz filmów typu Tacx, OpenRoad, Veloreality. Można sparować trenażer i pulsometr, odtworzyć kilkanaście tras udostępnionych przez autora (głównie podjazdy), albo... wczytać swój film z trasy (jakość 720p) oraz zarejestrowaną aktywność do odtworzenia. Należy pamiętać o wpisaniu wagi, bo na jej podstawie wyliczany jest opór do sterowania nachyleniem (teoretycznie powinno się wykorzystać to co trenażer ma już zapisane). Później pobrać zarejestrowaną aktywność gpx.
fitness test - prosty test rampy, aczkolwiek chyba trochę nie do końca zgodny ze standardem, bo każdy krok trwa tylko 15s, kolejny jest podnoszony o 20W.
pedalling analysis - darmowa analiza dynamiki wykorzystująca pomiar mocy w trenażerach Drivo/Direto. Dokładnie to co Elite sprzedaje w swojej aplikacji wymagającej rocznej opłaty subskrypcyjnej. Szału nie ma, użyteczność też dyskusyjna, ale... jest. I to za darmo.
No dobrze, to dla trenażerów Elite, a dla posiadaczy innych trenażerów coś z apek webowych się znajdzie? I owszem - bardziej uniwersalna, bo obsługująca FTMS - powinna obsłużyć również i ANT+ FE-C: apka FLUX. Tak, wiem - sugeruje powiązania z trenażerem TACX. Może i tak, prawdopodobnie autor na początku robił to pod ten trenażer, ale obecnie działa ze wszystkimi trenażerami zgodnymi z w/w normami. FTMS obsługuje dobrze, ANT+ FE-C jeszcze nie wykrywa poprawnie portu szeregowego ANT+. Przynajmniej pod Windows - wparcie niebawem ma się pojawić (tylko kiedy?). Android nieco lepiej, bo prosi o dostęp do ANT-stick, ale i tak nie wykrywa trenażera. Jedyny OS z działającym poprawnie ANT+ to... Linuks! I to jest dobra wiadomość, bo aplikacji treningowych na ten system raczej ciężko uświadczyć. Dla innych pozostaje FTMS i ten działa bardzo dobrze. Aha, w przypadku trenażerów Tacx (np. Neo) jest jeszcze tryb Tacx FE-C over BLE.
Zrzut ekranu z urządzenia android:
czytelny interfejs (choć dla mnie prędkość i dystans są absolutnie zbędne), można użyć sterowania ERG, oporu (10 stopni), nachylenia (od 0% do 30,5%), zaś w trybie ERG przeskakiwać do następnego interwału (ikonka stopera). Wciśnięcie "Workouts" (prawy dolny róg): ekran z przykładowymi treningami ERG, ale nie jest to opcja zamknięta, można wczytywać treningi z np. Zwift czy trainerday.com, oczywiście można skorzystać z dowolnego serwisu umożliwiającego eksport plików *.zwo.
Więcej - można definiować, lub dodawać do treningów ERG treningi lub miejsca gdzie występują zamiast typowego oporu w watach, zmiany nachyleń. Jest to niestandardowe rozszerzenie formatu .zwo i wymaga dodania atrybutu Slope dla <SteadyState/> lub <FreeRide/> i OnSlope, OffSlope dla <IntervalsT/>
Przykład: <SteadyState Power="0.98" Slope="5.0" Duration="180"/> - ustawione zostanie nachylenie 5%, a cel treningu 98% FTP - o ile dobrze zrozumiałem to minimalna moc hamowania podtrzymywana przez ERG, ale można kręcić mocnej, czas trwania 3 minuty (180s).
W przypadku interwałów wygląda to tak:
<IntervalsT Repeat="10" OnDuration="40" OffDuration="20" OnPower="1.21" OffPower="0.44" OnSlope="8" OffSlope="0"/>
czyli powtórz 10 razy 40s z nachyleniem 8% (moc docelowa: 121% FTP), 20s z nachyleniem 0% (moc docelowa 0,44% FTP).
Oczywiście można łączyć tryby Slope/ERG. Tryb nachylenia wydaje się zdecydowanie odpowiedniejszy dla treningów w których występują np. sprinty, gdzie tryb ERG jest praktycznie bezsensowny. Tu wystarczy odpowiednio ustawić symulowane nachylenie (i ustawienie minimalnej mocy żądanej), a natychmiast po sprincie je zmniejszyć (albo ustawić żądaną moc). Bajka.
Problem w tym, że import/edycja/itp. to ciągle funkcja rozwojowa i może nie działać prawidłowo (jeszcze).
Apka w stanie wczesnego rozwoju, ale działa. Patrząc po liście wniosków, to trochę pomysłów może być zrealizowanych. Gdzie to znaleźć? Github: https://github.com/dvmarinoff/Flux, Wiki: https://github.com/dvmarinoff/Flux/wiki a sama apka w ostatniej wersji: https://flux-three.vercel.app/ czyli: flux-three.vercel.app
Licencja GNU Affero General Public License v3.0
Podsumowując Flux'a (robocza nazwa - docelowa będzie inna, autor prosi o propozycje ) nawet w obecnym stanie rozwoju może zastąpić większość aplikacji producentów trenażerów. Rozwiązuje problem, gdy chce się coś na szybko przećwiczyć, ale nie chce się bawić w pliki treningowe garmina/wahoo, używanie apek producentów jest ograniczone (np. Elite bez subskrypcji), a nie bardzo chce się płacić nawet stosunkowo niewielkie pieniądze za inne aplikacje np. trainerday. Fakt, jeśli ktoś chce mieć dodatkowe funkcje np. powermatch itp. to niestety Flux za mało oferuje. Ale jako aplikacja do incydentalnych treningów na trenażerze? Jak najbardziej.