Giant Defy 2021 - nie ma tragedii:
Napisano 15 wrzesień 2020 - 08:06
Mam dokładnie to samo, masakra jakaś. Nie mogę patrzeć na żaden rower z linkami a akurat jestem przed zakupem nowego więc budżet musiał wzrosnąć 😁Brak widocznych kabli tak mnie urzekł, że pierwsze na co zwracam uwagę jak widzę rower to okolice mostka.
Straszne się tak na coś niezdrowo sfiksować.
Napisano 15 wrzesień 2020 - 09:22
Ten rower chyba jeszcze nie gościł w tym wątku: nowe szosy endurance od Cervelo:
https://www.cervelo.com/eu/caledonia
i
https://www.cervelo.com/eu/caledonia-5
Caledonia-5 różni się od Caledonii "bez numeru" schowanymi kablami (i oczywiście dużo wyższą ceną)
Nawet ładne te ramy.
Napisano 15 wrzesień 2020 - 10:39
Napisano 29 wrzesień 2020 - 15:37
Napisano 29 wrzesień 2020 - 18:49
Canyon cenowo nie odleciał jak konkurencja.
No tak Ultimate Aero 20899 zł z dobrymi kołami i oponami oraz miernikiem mocy (chyba w korbie bo na zdjęciach nie widać) przy wadze 7,38 kg to w sumie taniej niż starsza wersja (na wiosnę bez miernika było 18000). I dostępność prawie od ręki.
No ale te kable - w 2020 to już lekki oldschool w tej klasie.
Ceny Ultimate dają nadzieję na normalny poziom nowego Aeroada - czekam dalej.
Stary:
"Nowy":
Napisano 29 wrzesień 2020 - 19:54
Bez przesady też w drugą stronę - w pełni kable ukryte to są w nowej Emondzie, Madone i Domane od lat, w tym roku w Tarmacu SL7 i kilku opcjach od Gianta, wiadomo Cervelo od lat, w tym roku Merida ale wcale nie wszyscy je poukrywali. I tak jestem pod wrażeniem, że marka tka jak Merida wprowadziła tak szybko pochowane kabelki.
Napisano 30 wrzesień 2020 - 09:20
od lat??
ja ten trend obserwuję od zeszłego roku, poprzednio tylko kilka modeli miało pochowane wszystko, np. nowy Venge
trend zaczął się od upowszechniania się nąpędów elektrycznych i ustabilizowania standardów dla tarczówek (mocowanie flat mount + piasty thru-axle 12x142 / 12x100), plus błogosławieństwo UCI. Wcześniej nikt nie wiedział w jakim kierunku to podąży. Lata 2015-2017 to kompletny chaos w tarczówkach, piasty rozmaite, mocowania raz takie raz takie, UCI daje zielone światło, potem zabrania, potem znów ok.. Od zeszłego roku jest już względny spokój
Napisano 30 wrzesień 2020 - 10:24