Trening HIIT na rowerze
Gosc_kobrys_*
Posted 16 February 2011 - 00:23
dzięki
osobiście szanuję zdanie Pana Lucajana - mam do jego osoby szacunek, ale i dystans jako, że na tym forum pokazał już swoją ciemną stronę.
Odnosząc się do podlinkowanej treści i zdań w niej przedstawionych widzę siebie jako osobę zgodną z instruktorami fitness proponujących HIIT jako formę zbijania tłuszczyku. Ja nie oczekuję cudów, ale w połączeniu z odpowiednią dietą chciałbym trochę się odchudzić.
Wracając do instruktorów fitness - są propozycje robienia treningu jak najbardziej siłowego (mała liczba powtórzeń od 4 do max 8 w serii) jako takiego który wymaga bardzo długiej regeneracji wymagającej dużej ilości tlenu co prowadzi do rozbijania złogów tłuszczowych.
Treningu HIIT jeszcze nie stosowałem na rowerze, ale pragnę przypomnieć, że 95% ćwiczeń rowerowych jest wykonywanych metodami interwałowymi, a HIIT jest tylko jedną z odmian.
Odnoszcząc się do słów kolegi MiSzY - masz rację co do braków długich tempowych interwałów. Jak sam dobrze wiesz trening wymaga powtarzalności. Dobrze wiesz także, że trening zorientowany na wszystko jest tak na prawdę zorientowany na nic.
W marcu postanowiłem robić krótkiego HIIT'a - w kwietniu postaram się wprowadzić 5- i 10-minutówki do normalnego treningu zorientowane na trzymanie tempa.
Co do treningów tlenowych - jeśli po HIIT'cie danego dnia będzie jeszcze czas to czemu nie pokręcić resztę czasu spokojnie na 60-70%.
Posted 16 February 2011 - 15:56
Gosc_kobrys_*
Posted 16 February 2011 - 16:58
Miałem na myśli raczej pytanie co zamienić w treningu żeby był bardziej efektywny? Patrząc na to co zaproponowałem nie wygląda mi to w żaden sposób na katowanie - nie ma żadnego ostrego dnia dzień po dniu.
Jak wspominałem w tym roku przede wszystkim głowa. Jak będzie za dużo albo ciało nie będzie chciało słuchać to od razu będę obcinał ćwiczenia.
Do wszystkich:
czy wy też uważacie, że w marcu lepiej zrobić długie interwały 5,10 min dla utrzymania tempa, a dopiero w kwietniu na sile i krótkich interwałach się skupić?
Bo już sam nie wiem...
Posted 16 February 2011 - 19:51
Do wszystkich:
czy wy też uważacie, że w marcu lepiej zrobić długie interwały 5,10 min dla utrzymania tempa, a dopiero w kwietniu na sile i krótkich interwałach się skupić?
Bo już sam nie wiem...
Z reguły długie interwały następują w czasie sezonu wcześniej niż krótkie i bardzo intensywne interwały. Zaś podbudowa siłowa powinna nastąpić przed oboma rodzajami interwałów.
Posted 16 February 2011 - 20:18
Co do tempówek o jakie pytasz - wiesz co - nie wiem; bo podajesz bardzo konkretne dystanse. W tym roku będę się trzymał jednej zasady - tzn. tempówki tego rodzaju będą dostosowane do typu wysiłku do którego aktualnie będę się przygotowywać (w cyklu miesięcznym) - więc odpowiadając na Twoje pytanie - zależy
Gosc_kobrys_*
Posted 16 February 2011 - 20:22
Kwiecień dopiero coś krótszego i intensywniejszego?
Jeszcze jedno pytanie - dany typ aktywności szosowej lepiej ćwiczyć raz w tygodniu czy dwa i przez to skupić się w pewnym okresie tylko na nim? Np. sprinty, podjazdy itp...
Przyznam się, że spojrzałem do dzienniczka treningowego w bieżącym Magazynie Rowerowym i tam nie ma ani ładu ani składu... nie ma po nim nawet śladu...
MiSzA - jeśli chodzi o starty - właśnie spojrzałem na kalendarz Masters i najprawdopodobniej pierwszy start to będzie 10km czasówka w Kłobucku 3maja - a ja wystartuję tylko po to by mi czas zmierzono (bo nie jestem mastersem, ale dobrze żyję z organizatorami). Z tym, że tamta trasa to nie jest stół.
Posted 16 February 2011 - 20:33
Gosc_kobrys_*
Posted 16 February 2011 - 20:45
Wiadomo że jak robisz siłę, to szybkości w tym samym czasie nie zrobisz - z oczywistych względów; ale wytrzymałość siłową - czemu nie. Najważniejsze żeby nie izolować wszystkiego - żeby nie robić tylko siły, tylko szybkości, tylko wytrzymałości - trzeba to łączyć na tyle na ile charakter ćwiczeń na to pozwala. Przynajmniej tak mi się wydaje - może niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą.
Przez co rozumiesz siłę, a przez co wytrzymałość siłową?
Ha! Kłobuck - idealna trasa żeby zrobić próbę terenową!
Jakbyś tylko mógł namówić orgów żeby wreszcie zrobili 20k...
Niestety - trasa i tak jest prowadzona taką drogą, że ciężko na niej na ten czas zrobić blokadę drogi niestety. Gdyby zrobić 20km to by trzeba było przymknąć drogę wojewódzką a na to nikt nie pozwoli.
Powiem Ci, że na próbę terenową niedaleko jest jeszcze lepszy kawałek - niestety tylko 5km ale idealnie prosty bo kiedyś miał być pasem startowym lotniska.
Posted 16 February 2011 - 22:57
Posted 16 February 2011 - 23:01
Ha! Kłobuck - idealna trasa żeby zrobić próbę terenową!
Jakbyś tylko mógł namówić orgów żeby wreszcie zrobili 20k...
Niestety - trasa i tak jest prowadzona taką drogą, że ciężko na niej na ten czas zrobić blokadę drogi niestety. Gdyby zrobić 20km to by trzeba było przymknąć drogę wojewódzką a na to nikt nie pozwoli.
Powiem Ci, że na próbę terenową niedaleko jest jeszcze lepszy kawałek - niestety tylko 5km ale idealnie prosty bo kiedyś miał być pasem startowym lotniska.
Sprawdź kalendarz imprez OTR Interkol - mają ciekawe trasy i bardzo dobrze zorganizowane imprezy - oraz czasówkę pod górę, czasówkę na płaskim; warto i polecam.
Są to zawody klubowe, więc nie będziesz musiał startować poza konkurencją