Skocz do zawartości

Trening HIIT na rowerze

37 odpowiedzi w tym temacie

#21 Rawa81

Rawa81
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 15 luty 2011 - 23:37

kobrys o HIIT zdecydowanie negatywnie

#22 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2011 - 00:23

kobrys o HIIT zdecydowanie negatywnie

dzięki

osobiście szanuję zdanie Pana Lucajana - mam do jego osoby szacunek, ale i dystans jako, że na tym forum pokazał już swoją ciemną stronę.

Odnosząc się do podlinkowanej treści i zdań w niej przedstawionych widzę siebie jako osobę zgodną z instruktorami fitness proponujących HIIT jako formę zbijania tłuszczyku. Ja nie oczekuję cudów, ale w połączeniu z odpowiednią dietą chciałbym trochę się odchudzić.
Wracając do instruktorów fitness - są propozycje robienia treningu jak najbardziej siłowego (mała liczba powtórzeń od 4 do max 8 w serii) jako takiego który wymaga bardzo długiej regeneracji wymagającej dużej ilości tlenu co prowadzi do rozbijania złogów tłuszczowych.

Treningu HIIT jeszcze nie stosowałem na rowerze, ale pragnę przypomnieć, że 95% ćwiczeń rowerowych jest wykonywanych metodami interwałowymi, a HIIT jest tylko jedną z odmian.

Odnoszcząc się do słów kolegi MiSzY - masz rację co do braków długich tempowych interwałów. Jak sam dobrze wiesz trening wymaga powtarzalności. Dobrze wiesz także, że trening zorientowany na wszystko jest tak na prawdę zorientowany na nic.
W marcu postanowiłem robić krótkiego HIIT'a - w kwietniu postaram się wprowadzić 5- i 10-minutówki do normalnego treningu zorientowane na trzymanie tempa.
Co do treningów tlenowych - jeśli po HIIT'cie danego dnia będzie jeszcze czas to czemu nie pokręcić resztę czasu spokojnie na 60-70%.

#23 czonk

czonk
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 luty 2011 - 15:56

Co do mnie, to trenuję całkiem inaczej. Tutaj widzę, wszystko wrzucone w jeden tydzień. Nie da się być najlepszym we wszystkim, trzeba zdecydować jaki start jest najważniejszy i pod to się przygotować, czy to będzie czasówka, wyścig górski, wieloetapówka, czy klasyk. Na początku robię kilka cykli tlenu, gdzie jeden cykl to 4 tygodnie. przez pierwsze 3 tygodnie wzrost obciążenia co tydzień, czwarty słabszy, kolejny cykl zaczynam już z większym obciążeniem i wzrasta, we czwartym tak samo odpoczynek. Po czymś takim dopiero bardziej ukierunkowane treningi, jak już jest dobra baza tlenowa. Tlen to nie do końca taka zamulona jazda. Ważne żeby znać swoje strefy i żeby robiąc tlen nie przejechać więcej jak 5% powyżej 90%hrmax, bo wtedy już się zmieniają rodzaje przemian. Na początku pykaj dobry tlen, czasami zrób jakieś przyśpieszenie z twardego przełożenia, czy to na siedząco, czy to na stojąco i czuj, jak Ci rośnie moc :)

#24 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2011 - 16:01

Rozpisany trening ma być od marca - obecnie jestem skupiony tylko i wyłącznie na robieniu bazy tlenowej i niczym innym.

Jakieś propozycje zmian w rozpisanym przeze mnie treningu?

#25 czonk

czonk
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 luty 2011 - 16:05

No a co chcesz osiągnąć w tym sezonie?

#26 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2011 - 16:08

Cele napisałem jako OFFTOP - przede wszystkim wzmocnienie podstaw i rozwijanie predyspozycji czasowych jak i sprinterskich.

#27 czonk

czonk
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 luty 2011 - 16:23

A na jakim teraz jesteś poziomie wytrenowania? Ile czasu zajmie Ci przejechanie 5km?

#28 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2011 - 16:48

Nie robiłem jeszcze Testu Carmichela w tym roku. Nie było warunków drogowych.

#29 czonk

czonk
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 luty 2011 - 16:51

Trudno coś doradzić, bo to bardzo indywidualna sprawa. Najważniejsze jest, żeby nie przesadzić. Lepiej mniej, a z głową, niż się katować.

#30 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2011 - 16:58

Mnie to mówisz? Nie urodziłem się wczoraj.

Miałem na myśli raczej pytanie co zamienić w treningu żeby był bardziej efektywny? Patrząc na to co zaproponowałem nie wygląda mi to w żaden sposób na katowanie - nie ma żadnego ostrego dnia dzień po dniu.

Jak wspominałem w tym roku przede wszystkim głowa. Jak będzie za dużo albo ciało nie będzie chciało słuchać to od razu będę obcinał ćwiczenia.

Do wszystkich:
czy wy też uważacie, że w marcu lepiej zrobić długie interwały 5,10 min dla utrzymania tempa, a dopiero w kwietniu na sile i krótkich interwałach się skupić?
Bo już sam nie wiem...

#31 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 16 luty 2011 - 19:51

Do wszystkich:
czy wy też uważacie, że w marcu lepiej zrobić długie interwały 5,10 min dla utrzymania tempa, a dopiero w kwietniu na sile i krótkich interwałach się skupić?
Bo już sam nie wiem...

Z reguły długie interwały następują w czasie sezonu wcześniej niż krótkie i bardzo intensywne interwały. Zaś podbudowa siłowa powinna nastąpić przed oboma rodzajami interwałów.

#32 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 16 luty 2011 - 20:18

Co prawda nie czytałem podlinkowanego tekstu (jeszcze), ale jak ktoś pod HITT podpina spalanie tłuszczu, to jest to drobne nieporozumienie. Wysoka intensywność wyklucza efektywne spalanie tłuszczu, z naciskiem na efektywne :) Przecież wtedy są inne rodzaje przemian (mowa oczywiście o prawdziwym HITT a nie jakiś popierdółkach pt. spinning dla początkujących (gdzie za interwał ludzie uważają wszystko co powoduje zadyszkę...)

Co do tempówek o jakie pytasz - wiesz co - nie wiem; bo podajesz bardzo konkretne dystanse. W tym roku będę się trzymał jednej zasady - tzn. tempówki tego rodzaju będą dostosowane do typu wysiłku do którego aktualnie będę się przygotowywać (w cyklu miesięcznym) - więc odpowiadając na Twoje pytanie - zależy :) zależny od tego w czym będziesz w kwietniu startować co będzie dla Ciebie priorytetem.

#33 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2011 - 20:22

Czyli w marcu lepiej postawić na dłuższe interwały 5,10,15 minutowe budujące wytrzymałość siłową?

Kwiecień dopiero coś krótszego i intensywniejszego?

Jeszcze jedno pytanie - dany typ aktywności szosowej lepiej ćwiczyć raz w tygodniu czy dwa i przez to skupić się w pewnym okresie tylko na nim? Np. sprinty, podjazdy itp...
Przyznam się, że spojrzałem do dzienniczka treningowego w bieżącym Magazynie Rowerowym i tam nie ma ani ładu ani składu... nie ma po nim nawet śladu...

MiSzA - jeśli chodzi o starty - właśnie spojrzałem na kalendarz Masters i najprawdopodobniej pierwszy start to będzie 10km czasówka w Kłobucku 3maja - a ja wystartuję tylko po to by mi czas zmierzono (bo nie jestem mastersem, ale dobrze żyję z organizatorami). Z tym, że tamta trasa to nie jest stół.

#34 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 16 luty 2011 - 20:33

Wiadomo że jak robisz siłę, to szybkości w tym samym czasie nie zrobisz - z oczywistych względów; ale wytrzymałość siłową - czemu nie. Najważniejsze żeby nie izolować wszystkiego - żeby nie robić tylko siły, tylko szybkości, tylko wytrzymałości - trzeba to łączyć na tyle na ile charakter ćwiczeń na to pozwala. Przynajmniej tak mi się wydaje - może niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą.

#35 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 16 luty 2011 - 20:36

Ha! Kłobuck - idealna trasa żeby zrobić próbę terenową!
Jakbyś tylko mógł namówić orgów żeby wreszcie zrobili 20k... ;)

#36 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2011 - 20:45

Wiadomo że jak robisz siłę, to szybkości w tym samym czasie nie zrobisz - z oczywistych względów; ale wytrzymałość siłową - czemu nie. Najważniejsze żeby nie izolować wszystkiego - żeby nie robić tylko siły, tylko szybkości, tylko wytrzymałości - trzeba to łączyć na tyle na ile charakter ćwiczeń na to pozwala. Przynajmniej tak mi się wydaje - może niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą.

Przez co rozumiesz siłę, a przez co wytrzymałość siłową?

Niestety - trasa i tak jest prowadzona taką drogą, że ciężko na niej na ten czas zrobić blokadę drogi niestety. Gdyby zrobić 20km to by trzeba było przymknąć drogę wojewódzką a na to nikt nie pozwoli.
Powiem Ci, że na próbę terenową niedaleko jest jeszcze lepszy kawałek - niestety tylko 5km ale idealnie prosty bo kiedyś miał być pasem startowym lotniska.

#37 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 16 luty 2011 - 22:57

Tak w największym skrócie, może przez przykład: siła to dla mnie ćwiczenie jednostkowe - np. krótki podjazd pojechany na maksa, twardo; albo strzał pod górę; wytrzymałość siłową na własny użytek tłumaczę jako umiejętność pojechania na prawie maksymalnej (powiedzmy 85%) sile danego dystansu - np jazda pod wiatr ze zmianami - tutaj liczy się zdolność do powtarzania wysiłku na wysokim poziomie.

#38 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 16 luty 2011 - 23:01

Niestety - trasa i tak jest prowadzona taką drogą, że ciężko na niej na ten czas zrobić blokadę drogi niestety. Gdyby zrobić 20km to by trzeba było przymknąć drogę wojewódzką a na to nikt nie pozwoli.
Powiem Ci, że na próbę terenową niedaleko jest jeszcze lepszy kawałek - niestety tylko 5km ale idealnie prosty bo kiedyś miał być pasem startowym lotniska.

Sprawdź kalendarz imprez OTR Interkol - mają ciekawe trasy i bardzo dobrze zorganizowane imprezy - oraz czasówkę pod górę, czasówkę na płaskim; warto i polecam.
Są to zawody klubowe, więc nie będziesz musiał startować poza konkurencją :)

Dodaj odpowiedź