Ponieważ po paru latach nieobecności wróciłem na Polskie szosy to i postanowiłem wymienić wysłużonego Looka 566 na coś lżejszego. W założeniu nowa maszyna miała bezproblemowo znosić warunki codziennej eksploatacji (w tym dojazdów np. do pracy) oraz ważyć mniej niż 6 kg.– a że nadarzyła się okazja by nabyć ramę Schmolke KOM, której katalogowa waga wynosi 795 gramów to nie zastanawiałem się długo. Niestety nie ma róży bez kolców i okazyjna cena okupiona była porysowaną powłoką lakiernicza na dolnej rurze ramy – nie stanowiło to jednak szczególnego kłopotu. Istniejący lakier został zeszlifowany, rama oczyszczona i odtłuszczona a następnie za pomocą farby akrylowej wykonano malowanie motywów związanych z moim ulubionym zespołem muzycznym – Behemoth W kolejnym etapie prac rama powędrowała do lakiernika, który pokrył ją trzema warstwami lakieru bezbarwnego. Dwie pierwsze zawierają metalizowany proszek, który tworzy efekt mieniących się kolorów, trzecia warstwa natomiast ma charakter zabezpieczający przed zadrapaniami i odpryskami. Po polakierowaniu rama „utyła” do 815 gram, co podniosło poprzeczkę dla pozostałych komponentów.
Finalnie wyszło jak poniżej:
SPECYFIKACJA:
Rama: Schmolke KOM
Rozmiar ramy: 51
Piasty: Bitex Raf9 + Rar10
Obręcze: Light Bicycle AR46
Szprychy + nyple: Pillar Mega Lite SS + Nyple Alu
Stery: Fsa + pokrywa slamthatstem
Tuleje pod mostkiem: FSA Carbon
Hamulce: Ax Lightness Engage Gavial
Pancerze: Jagwire link
Support: Token Ninja bb86 na oś 30 mm